Στη φωτογραφία: Παρών στην κινητοποίηση της Τετάρτης, μετά από πρόσκληση της ιρλανδικής καμπάνιας «Δικαίωμα στο Νερό», και ο Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ και μέλος της κίνησης SOSτε το Νερό. Εδώ, με τον Τζέρι Άνταμς, πρόεδρο του Σιν Φέιν.

 

Μεγάλες κινητοποιήσεις, στριμωγμένη η κυβέρνηση

 

Ένα μεγάλο ανθρώπινο ποτάμι πλημμύρισε το Δουβλίνο την Τετάρτη, κορυφώνοντας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην επιβολή χαρατσιού στο νερό από την «κεντρώα» κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Έντα Κένι. Ένα χαράτσι το οποίο επιβλήθηκε κατ’ απαίτηση της τρόικας και έχει ξεσηκώσει εδώ και μήνες κύματα διαμαρτυριών. Με την προτροπή του Σιν Φέιν, του κόμματος που εδώ κι έναν αιώνα συνεχίζει τον αγώνα για την ολοκλήρωση της Επανάστασης του 1916, δημιουργήθηκαν εκατοντάδες λαϊκές επιτροπές κατά του χαρατσιού σε όλη τη χώρα. Οι πρώτες μεγάλες κινητοποιήσεις, πριν μήνες, φόβισαν την κυβέρνηση και την υποχρέωσαν να περικόψει δραστικά το χαράτσι. Όμως η αναταραχή δεν κόπασε.

 

Ο Νότος του Βορρά

Η Ιρλανδία είναι η μοναδική μέχρι σήμερα χώρα του Βορρά που αντιμετωπίστηκε από την τρόικα ως… Νότος, με τους κατοίκους της να κατηγορούνται ξαφνικά το 2008 ως τεμπέληδες ενώ μέχρι πρόσφατα τους εξυμνούσαν ως «δημιουργούς του ιρλανδικού θαύματος» της χρηματοπιστωτικής φούσκας. Βλέπει τα παιδιά της να εξαναγκάζονται να μεταναστεύσουν και πάλι μαζικά, όπως τους προηγούμενους αιώνες. Βλέπει τη φτώχεια να εξαπλώνεται, ενώ η παραδοσιακή πολιτική τάξη συνεχίζει να υπηρετεί και να διασώζει αυτούς που πλούτισαν με αέρα κοπανιστό, βυθίζοντας τη χώρα στην κρίση. Βλέπει την τρόικα που «έφυγε» αλλά εξακολουθεί να υπαγορεύει την πολιτική της, ζητώντας συνεχώς περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

 

Η ελπίδα του λαού στους «ακραίους»

Η Ιρλανδία έχει θυμώσει! Και, για πρώτη φορά, κοιτά μαζικά προς το «ακραίο» Σιν Φέιν ψάχνοντας μια πραγματική διέξοδο. Σήμερα το Σιν Φέιν, που επί δεκαετίες είχε τη βασική του δύναμη στην υπό βρετανική κατοχή βόρεια Ιρλανδία, έχει εξαπλωθεί και πάλι σε όλο το νησί. Όντας πλέον, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η πρώτη πολιτική δύναμη, με επικεφαλής τον χαρισματικό Τζέρι Άνταμς, απειλεί το παλιό κατεστημένο που διαχειριζόταν από το 1916 την κολοβή ανεξαρτησία την οποία αναγκάστηκε να παραχωρήσει η Βρετανία. Έχοντας ήδη διακηρύξει ότι το νερό είναι αναπαλλοτρίωτο ανθρώπινο αγαθό, κι ότι θα καταργήσει όλα τα χαράτσια, έδωσε ώθηση στο μεγάλο κίνημα πολιτών Right2Water (Δικαίωμα στο Νερό). Και πρωταγωνίστησε στην επιτυχία της κινητοποίησης της Τετάρτης, που συγκέντρωσε 100.000 ανθρώπους σε μια χώρα δίχως παράδοση μαζικών διαδηλώσεων.

 

Στρατεύεται ακόμη και η Σινέντ Ο’ Κόνορ!

Την παραμονή της διαδήλωσης συνέβη κάτι που αύξησε τον ενθουσιασμό στο στρατόπεδο της αντίστασης και επιβεβαίωσε την ελκυστικότητα του Σιν Φέιν σε ανθρώπους που μάλλον αδιαφορούσαν γι’ αυτό πριν από λίγα μόλις χρόνια. Η διεθνούς φήμης Ιρλανδή τραγουδίστρια Σινέντ Ο’ Κόνορ προκάλεσε αίσθηση όταν ανακοίνωσε: «Θέλω να ενταχθώ σαν απλό μέλος στο Σιν Φέιν, αν με δεχτούν. Θέλω να διδαχτώ και να συμβάλω όπως μπορώ στο όραμα μιας ενιαίας σοσιαλιστικής Ιρλανδίας. Επειδή δεν μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα του νερού, ή οποιοδήποτε άλλο πρόβλημα, αν δεν λύσουμε το κεντρικό ζήτημα: ένα ενιαίο κράτος που θα περιλαμβάνει ολόκληρη την Ιρλανδία, με πολιτική και θρησκευτική ελευθερία, όπως ακριβώς το δικαιούται ο λαός όλης της Ιρλανδίας». Πρόσθεσε ότι «πλήθος ανθρώπων παίρνει σήμερα, για πρώτη φορά, την ίδια απόφαση με εμένα». Πράγματι συμβαίνει αυτό, αυξάνοντας τους πονοκεφάλους μιας κοινοβουλευτικά πανίσχυρης αλλά δίχως λαϊκή υποστήριξη κυβέρνησης, που έχει αρχίσει να παραπαίει.

 

info

– Δικαίωμα στο Νερό: www.right2water.ie

(και στο facebook: Right2WaterIreland)

– Σιν Φέιν: www.sinnfein.ie

(και στο facebook: sinnfein)

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!