«Επιστροφή δεν θα υπάρξει. Γι’ αυτό και η Αριστερά -πραγματική ή δυνητική- οφείλει να προετοιμάσει τον κόσμο για τον κακοτράχαλο αλλά μοναδικό δρόμο που ανοίγεται μπροστά του…».

Κι όμως, αυτή η καθαρή διαπίστωση και η αλήθειά της, παρότι καταλυτική ως προς την επικείμενη διαμόρφωση πολιτικών προσανατολισμών, εκφωνείται μουδιασμένα, με συνέπεια να μη αντιστοιχίζεται με το πολιτικό αίτημα των πρωτόγνωρα δύσκολων καιρών. Είναι αυτός ο λόγος που στη διπλανή σελίδα αναδημοσιεύουμε αυτούσιο το κείμενο του Γεράσιμου Λυκιαρδόπουλου από το περιοδικό Σημειώσεις με αφορμή (και) τη θερινή κυκλοφορία του (75ου στη σειρά) τεύχους.
Με την προτροπή να αναζητήσετε οπωσδήποτε το τεύχος στα κεντρικά βιβλιοπωλεία αναφέρουμε συνοπτικά τους συγγραφείς αλλά και τους τίτλους των κειμένων που φιλοξενούνται στις σελίδες του νέου τεύχους. Έχουμε και λέμε λοιπόν: Ο Φώτης Τερζάκης γράφει για το εκλογικό διακύβευμα και τη ρητορεία των «άκρων», ο Γιώργος Ριτζούλης για την υπόσχεση τη προόδου, τον Μαρξισμό και την οικολογία ως πολιτική, ο Γιώργος Μερτίκας για την εσχατολογική προσδοκία, ενώ ο Στέφανος Ροζάνης στοχάζεται με σοφία πριν από το κατώφλι των γηρατειών. Στις υπόλοιπες σελίδες θα βρείτε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενo του Andre Jean Festugiere περί Χριστιανισμού το οποίο μεταφράζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καθώς και κείμενα του Άγγελου Θεοχάρη για τον Ιησού στον Ηλίθιο του Ντοστογιέφσκι και στην Τύφλωση του Κανέττι και του Βασίλη Αλεξίου για τη μη πραγματοποιηθείσα συνάντηση του Βάλτερ Μπένγιαμιν με τον Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Το τεύχος κλείνει με την ποιητική συμβολή των Μάρκου Καλεώδη και Κωνσταντίνου Ιωαννίδη.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!