Η πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, η μεγαλύτερη μετά από αυτή του Τσερνόμπιλ, μετέβαλλε καθοριστικά την άποψη του ιαπωνικού κοινού για την πυρηνική ενέργεια.

Πλέον, τα πυρηνικά εργοστάσια, δεν θεωρούνταν απολύτως ασφαλή, αλλά εστία κινδύνου. Το εθνικό σοκ και τα τεράστια πλήγματα που δέχθηκαν οι Ιάπωνες, σημάδεψαν για πάντα την ιαπωνική συνείδηση. Κατ’ επέκταση, ανδρώθηκε ένα (ήδη υπαρκτό, αλλά σε μικρότερη έκταση) αντί-πυρηνικό κίνημα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μετά το ατύχημα, και επιβεβαιώνοντας ότι η απονομιμοποίηση της πυρηνικής τεχνολογίας δεν είναι παροδικό γεγονός, μετά από περίπου 3 μήνες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πλημμύρησαν τους δρόμους του Τόκιο, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο πυρηνικό λόμπι, κρατώντας πλακάτ με μηνύματα όπως: Όχι άλλη πυρηνική ενέργεια! Όχι άλλη Φουκουσίμα! Παρόμοιες κινητοποιήσεις ακολούθησαν το φθινόπωρο του 2011.
Ακόμη, έγινε γνωστό το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής που έχει αναλάβει την διερεύνηση των αιτιών της μεγάλης καταστροφής στους τέσσερις αντιδραστήρες του πυρηνικού εργοστασίου. Η κυβέρνηση και η Tepco (η ιδιωτική εταιρία ηλεκτρισμού που διαχειρίζονταν τα εργοστάσια), σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, φέρουν βαρύτατες ευθύνες για το μεγάλο πυρηνικό ατύχημα. Ελλιπή μέτρα συντήρησης και απουσία σχεδίου διαχείρισης, μετά το συμβάν, συνέθεσαν μια εικόνα ντροπής για την κυβέρνηση της τεχνολογικά προηγμένης χώρας, αλλά για την Tepco, τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, το κυβερνών συντηρητικό κόμμα του Yoshihiko Noda εξέφρασε την θέληση να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια και να χαράξει μια άλλη ενεργειακή πορεία για τη χώρα. Η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας πάγωσε για περισσότερο από ένα χρόνο.

Όμως, ακόμη μια φορά οι κυβερνήσεις έδειξαν ότι έχουν περισσότερο ευήκοα ώτα στα οικονομικά συμφέροντα, παρά σε αυτούς που τις εξέλεξαν. Υπό πίεση των επιχειρηματικών λόμπι, η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε την επαναλειτουργία 2 πυρηνικών αντιδραστήρων στην πόλη Όι. Δέκα χιλιάδες διαδηλωτές διανυκτέρευσαν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού (κάτι που το αντιπυρηνικό κίνημα πράττει συχνά), εκφράζοντας την εναντίωση τους στην επαναλειτουργία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πανεθνική έρευνα της εφημερίδας Mainichi Shimbun, το 71% των Ιαπώνων εξέφρασε την έντονη επιφύλαξή του σχετικά με την απόφαση, ενώ μόνο το 25% εκφράστηκε θετικά.
Θέτοντας σε ακόμη εμφανέστερη θέση το ρήγμα μεταξύ λαού και κυβέρνησης, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το σιδερόφρακτο Κοινοβούλιο της Ιαπωνίας, με πολλούς από αυτούς να ρίχνουν τα σιδερένια κιγκλιδώματα που η αστυνομία είχε τοποθετήσει προκειμένου να περιορίσει χωρικά το πλήθος. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, από μαθητές έως συνταξιούχοι, δήλωσαν την εναντίωσή τους στην πυρηνική ενέργεια.
Ένα είναι σίγουρο: Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι το αντιπυρηνικό κίνημα της Ιαπωνίας είναι εδώ, για να μείνει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!