Η σημερινή παραίτηση του Γιάνη Βαρουφάκη από το αξίωμα του Υπ. Οικονομικών έχει προφανή στόχο να εξευμενίσει την Ευρωπαϊκή ηγεσία, μήπως και καταστεί δυνατή η επίτευξη συμφωνίας.

Το αποσαφηνίζει ο ίδιος σε σχετική ανακοίνωση του: «Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος –λέει–, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα “εκτιμούσαν” την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.»

Ασχέτως με τη γνώμη που έχει κανείς για την συμβολή του Γ.Βαρουφάκη στη μέχρι τώρα διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, είναι δεδομένο ότι θεωρούνταν “ξένο σώμα” για το Eurogoup και τους “εταίρους”. Στο μεταξύ, μόλις χθες το βράδυ ο Ν.Χατζηνικολάου μετέφερε ως απολύτως διασταυρωμένη την πληροφορία ότι ο Στ.Θεοδωράκης επρόκειτο να ζητήσει την απομάκρυνσή του από τη διαπραγματευτική ομάδα. Κάτι που ο πρόεδρος του “Ποταμιού” δεν πρόλαβε τελικά να κάνει…

Δείτε ακόμα εδώ και το σχόλιο του Ταρίκ Αλί για την παραίτηση Βαρουφάκη

 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τέως υπουργού έχει ως εξής:

«Το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου θα μείνει στην παγκόσμια ιστορία ως μοναδική στιγμή που ένας μικρός ευρωπαϊκός λαός όρθωσε το ανάστημά του εναντίον της Χρεοδουλοπαροικίας.

Όπως όλες οι δημοκρατικές κατακτήσεις, έτσι κι αυτή η ιστορική απόρριψη του τελεσίγραφου του Eurogroup της 25ης Ιουνίου έχει μεγάλο κόστος. Είναι λοιπόν απαραίτητο το κεφάλαιο του ΟΧΙ να επενδυθεί άμεσα ώστε να μετατραπεί σε ΝΑΙ σε κάποια έντιμη συμφωνία-επίλυση – με αναδιάρθρωση χρέους, με μειωμένη λιτότητα, με αναδιανομή υπέρ των μη εχόντων, με πραγματικές μεταρρυθμίσεις.

Λίγο μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος, μου κατέστη γνωστό ότι οι συμμετέχοντες στο Eurogroup, και λοιποί εταίροι, θα “εκτιμούσαν” την… απουσία μου από τις συνεδριάσεις του, κάτι που ο Πρωθυπουργός έκρινε ότι ίσως βοηθήσει στην επίτευξη συμφωνίας. Για αυτό και αποχωρώ από το Υπουργείο Οικονομικών.

Είναι καθήκον μου να βοηθήσω όσο μπορώ τον Αλέξη Τσίπρα να εκμεταλλευτεί, όπως εκείνος κρίνει, το κεφάλαιο που μας δώρισε ο ελληνικός λαός μέσω του δημοψηφίσματος.

Κι είναι τιμή μου η απαίτηση των δανειστών.

Η Αριστερά λειτουργεί συλλογικά και οι αριστεροί δεν αγαπάμε τις καρέκλες. Θα στηρίξω τον Αλέξη Τσίπρα, την νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, την κυβέρνηση της Αριστεράς.

Η υπερπροσπάθεια να τιμήσουμε τον γενναίο ελληνικό λαό, και το περίφημο ΟΧΙ που χάρισε χτες στους απανταχού δημοκράτες, μόλις ξεκινά!».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!