Η Lifo δημοσίευσε αυτήν την εβδομάδα ένα εκτενές άρθρο της κυρίας Ντίνα Καράτζιου για τον Γιάνη Βαρουφάκη υπό τον τίτλο «Ο κύκλος των χαμένων βουλευτριών του Βαρουφάκη και τα ναι που έγιναν όχι»[1]. Πρόκειται για ένα από τα πολλά δημοσιεύματα μιας επιθετικής καμπάνιας αποδόμησης του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, η οποία χτυπά κόκκινο καθώς πλησιάζουμε την ημερομηνία της κάλπης – και βέβαια υποβοηθείται από τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Βαρουφάκη, καθώς ο εν λόγω πολιτικός αρχηγός φαίνεται να νομίζει ότι ακόμη και η… αρνητική διαφήμιση τον εξυπηρετεί. Στα πλαίσια αυτά, τα ΜΜΕ που «εκλαϊκεύουν» τους προσανατολισμούς των εγχώριων ελίτ επιδίδονται σε μαγειρέματα και αντιμεταθέσεις γεγονότων και ημερομηνιών, καταλήγοντας να παρουσιάζουν ως τωρινές «συγκλονιστικές αποκαλύψεις» μια σειρά γεγονότα που είναι γνωστά από το 2015.

Το δημοσίευμα της Lifo θα μπορούσε να θεωρηθεί υπόδειγμα μελέτης αυτού του είδους «ρεπορτάζ». Δεν θα ασχοληθούμε εδώ με την ολότητά του, παρόλο που ο πειρασμός είναι μεγάλος, π.χ. όταν αναφέρεται στην αποχώρηση από το ΜέΡΑ25 της βουλευτίνας Κωνσταντίνας Αδάμου (ο πειρασμός έγκειται στο γεγονός ότι η εν λόγω κυρία, που έφυγε καταγγέλλοντας έλλειψη αμεσοδημοκρατίας και bullying από τον Βαρουφάκη κ.ά., κατέληξε σήμερα να είναι υποψήφια με το… ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη). Θα ασχοληθούμε όμως με το ακόλουθο απόσπασμα του δημοσιεύματος της Lifo:

«Είναι αποκαλυπτικό ότι [ο Βαρουφάκης] λίγες ημέρες προτού βγει εκτός κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ενημέρωνε, μέσω του OMFIF[2], στελέχη hedge funds για τους λόγους που δεν υλοποιήθηκε το “plan B” που προέβλεπε ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα, ένα σχέδιο σαν αυτό που επανέφερε τώρα με κάποιες παραλλαγές ως “Δήμητρα”. Η είδηση είχε αποκαλυφθεί το 2019 σε ρεπορτάζ της εφημερίδας “Καθημερινή”, αλλά ο Βαρουφάκης το είχε αρνηθεί. Μετά το δημοσίευμα και τον σάλο που προκλήθηκε, το OMFIF έσπασε τους κανόνες εχεμύθειας και έδωσε το ηχητικό ντοκουμέντο στη δημοσιότητα (τους απομαγνητοφωνημένους διαλόγους Βαρουφάκη με τα στελέχη των hedge funds είχε δημοσιεύσει ο “Δρόμος της Αριστεράς”)».

Τι ισχυρίζεται το εν λόγω απόσπασμα; Ότι ο Βαρουφάκης συνομιλούσε με στελέχη hedge funds, ότι αυτό αποκαλύφθηκε το 2019 από την Καθημερινή, ότι ο Βαρουφάκης το διέψευσε, κι ότι τότε, δηλαδή το 2019, το ίδιο το OMFIF αποφάσισε να «ξεμπροστάσει» τον επικεφαλής του ΜέΡΑ25 δημοσιοποιώντας τη σχετική συνομιλία[3]. Προσπαθώντας όμως να φυλαχτεί κάπως η καλή δημοσιογράφος, βάζει και μια παρένθεση: ότι τους εν λόγω διαλόγους είχε δημοσιεύσει η εφημερίδα μας. Εάν και το υπόλοιπο δημοσίευμα είναι αντίστοιχης εγκυρότητας με αυτήν την παράγραφο… βράστα Χαράλαμπε. Διότι παραλείπει να αναφέρει ότι ο Δρόμος δημοσίευσε στα ελληνικά την εν λόγω συνομιλία όχι το 2019, αλλά το 2015[4], και παραλείπει ακόμη να αναφερθεί σε ένα παράδοξο: παρά την όντως αποκλειστική (και έγκαιρη!) δημοσίευση του Δρόμου, κανένα ΜΜΕ δεν μπήκε στον κόπο να την αναδημοσιεύσει ποτέ στην ολότητά της – ούτε το 2015, ούτε καν το 2019, ούτε βέβαια σήμερα.

Επιπλέον, είναι χαρακτηριστικό ότι το «ρεπορτάζ» της Lifo βρίθει παραπομπών, αλλά λείπει η παραπομπή στο εν λόγω δημοσίευμα της εφημερίδας μας. Το γιατί το καταλαβαίνει κανείς εύκολα: πρώτον, επειδή έτσι θα γινόταν σαφές ότι όλες αυτές οι «αποκαλύψεις» ήταν γνωστές από το 2015, και δεύτερον, επειδή το περιεχόμενο της συνομιλίας του Βαρουφάκη με τα «στελέχη των hedge funds» είναι από μόνο του αποκαλυπτικό για όσα συνέβαιναν τότε – και τα οποία ο ελληνικός λαός μαθαίνει (τώρα πια ως μισές και ξαναζεσταμένες «αλήθειες») πάντα τελευταίος.

Συγχαρητήρια (και) στη Lifo για την τήρηση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας. Κρίμα που δεν της απένειμαν ακόμη βραβείο… μαγειρικής. Όσο για τον Yanis, όπως έστρωσε ας κοιμηθεί.

Ε.Φ.

[1] www.lifo.gr (8/5/2023).
[2] «Φόρουμ των Επίσημων Νομισματικών και Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων», το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως «μια ανεξάρτητη δεξαμενή σκέψης για την κεντρική τραπεζική, την οικονομική πολιτική και τις δημόσιες επενδύσεις, παρέχοντας μια ουδέτερη πλατφόρμα για τη συμμετοχή του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα παγκοσμίως» (www.omfif.org).
[3] Τέτοιο «ξεμπρόστιασμα» δεν υφίσταται στην ιστοσελίδα του OMFIF.
[4] edromos.gr (30/7/2015, ημέρα παραίτησης των 17 μελών της ΚΟΕ από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!