Τέσσερα κόμματα της Άκρας Δεξιάς –η Εθνική Δημοκρατία, η Φάλαγγα, η Εθνική Συμμαχία και ο Πατριωτικός Κόμβος– ενωμένα στην πλατφόρμα Η Ισπανία σε Κίνηση, συμφώνησαν στις αρχές Δεκεμβρίου να συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2014. Πιστεύουν ότι θα εκλέξουν τουλάχιστον έναν ευρωβουλευτή.

Για να συμμετέχουν στις εκλογές χρειάζονται 50 υπογραφές από εκλεγμένους αξιωματούχους. Η Εθνική Δημοκρατία έχει δύο, στο Μπούργος και στο Βαγιαδολίδ. Η Φάλαγγα έχει δημοτικούς συμβούλους σε συγγενικές οργανώσεις που με την ονομασία Ανεξάρτητο Κόμμα έχουν κατορθώσει να εισχωρήσουν σε δήμους της περιφέρειας της Μαδρίτης. Επιπλέον, αυτή η οργάνωση κατά καιρούς έχει «παραχωρήσει» άτομα στο Λαϊκό Κόμμα στη Χώρα των Βάσκων και τώρα μπορεί να ζητήσει αντάλλαγμα. Ακόμα κι έτσι θα χρειαστούν την υποστήριξη και άλλων σχηματισμών της Άκρας Δεξιάς, όπως της Εναλλακτικής για την Ισπανία, με επικεφαλής τον Ραφαέλ Ντιέγκεθ, δικηγόρο μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών, που έχει έναν σύμβουλο στην Καντάβρια. Ακόμη, την Ισπανία 2000, με ηγέτη τον δικηγόρο από τη Βαλένθια Χοσέ Λουίς Ρομπέρτο που έχει 5 συμβούλους, και το Ρεπουμπλικανικό Κοινωνικό Κίνημα που έχει άλλον έναν.
Αλλά η καθοριστική υποστήριξη θα είναι από την Πλατφόρμα για την Καταλονία του Χοσέ Ανγκλάδα που διαθέτει 67 συμβούλους. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κατέβουν μαζί, αλλά ο Ανγκλάδα θα μπορούσε να τους ανοίξει την πόρτα για τις εκλογές.
Το άλλο πρόβλημα είναι η επιλογή υποψηφίου. Οι 4 οργανώσεις της πλατφόρμας έχουν τους δικούς τους ηγέτες: η Εθνική Δημοκρατία τον εκδότη και καταδικασμένο για επιθέσεις, Μανουέλ Καντουέλα, η Φάλαγγα τον ιστορικό Μανουέλ Αντρίνο, συλληφθέντα για την επίθεση στο Βιβλιοπωλείο Μπλανκέρνα, η Εθνική Συμμαχία τον δικηγόρο, καταδικασμένο για κατοχή εκρηκτικών Πέδρο Πένια, και ο Πατριωτικός Κόμβος τον επίσης δικηγόρο Εδουάρδο Αρίας.
Ο Μανουέλ Καντουέλα αφέθηκε ελεύθερος με τη βοήθεια του κόμματός του και μερικοί δηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι ο υποψήφιος. Παρά το γεγονός ότι οι σχέσεις του με τους άλλους ηγέτες της Πλατφόρμας δεν ήταν καλές –απείλησε να αποχωρήσει μετά τη δήλωση του Πένια ότι για να επιτευχθεί ο στόχος τους θα ήταν πρόθυμοι να ενεργήσουν όπως η ETA στον εορτασμό της 20-N στην Plaza de Oriente– φαίνεται ότι οι διαφορές τους έχουν λυθεί.

Πηγή: Público.es, Πατρίθια Λόπεθ
Μετάφραση: Νατάσσα Ακριβάκη

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!