Τα τελευταία χρόνια στην Ιαπωνία η κοινωνική αναταραχή και οι πολιτικές διαμαρτυρίες παρουσιάζουν διαρκή αύξηση. Κάτι το «ατύχημα» στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα (μια τεράστια καταστροφή που δεν συζητιέται πια αλλά οι συνέπειές της πολλαπλασιάζονται), κάτι η απόφαση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Άμπε να σπάσει το ταμπού της απαγόρευσης στρατιωτικών επεμβάσεων σε τρίτες χώρες, κάτι η γενικευμένη διαφθορά και η οικονομική κρίση που συνεχίζεται… οι λόγοι τροφοδότησης της αναταραχής δεν λείπουν. Απέναντι σ’ αυτήν υπάρχει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο φίμωσης και καταστολής. Οι διαδηλώσεις σπάνια επιτρέπονται, ή και τότε καθίστανται πρακτικά ανέφικτες – για παράδειγμα, η αστυνομία χρησιμοποιεί μεγάλα φορτηγά για να κλείνει κάθε πρόσβαση στην έδρα της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να στριμώχνονται σε παράπλευρα δρομάκια, «άφαντοι» για τα ΜΜΕ…

Όμως οι ακτιβιστές πάντα βρίσκουν τρόπο να διαμαρτυρηθούν. Όταν η αστυνομία απαγόρευσε φέτος το καλοκαίρι στην οργάνωση «Δράση των Μητέρων για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία» να διαδηλώσει στο Τόκιο εναντίον της νέας, φιλοπόλεμης «ερμηνείας» του Συντάγματος από την κυβέρνηση Άμπε, γεννήθηκε ένας νέος τύπος ακτιβισμού: η ομάδα  Mannequin Flash Mob Kanagawa! Τα μέλη της, ντυμένα μανεκέν και κρατώντας μικρά πλακάτ, χρησιμοποιούν την τεχνική flash mob (αιφνιδιαστική συγκέντρωση ανθρώπων σε δημόσιο χώρο που πραγματοποιούν μια σύντομη «παράσταση» και μετά διαλύονται) για να παρακάμψουν τη δρακόντεια νομοθεσία κατά των συγκεντρώσεων.

Όμως και η μεταμφίεση σε μανεκέν ίσως αποδειχθεί μάταιος κόπος. Μετά την αρχική αμηχανία, ο ένας μετά τον άλλον οι δήμοι του Τόκιο άρχισαν να απαγορεύουν το flash mob – προκαλώντας παράπλευρες απώλειες και στις… διαφημιστικές εταιρίες, που χρησιμοποιούν την ίδια τεχνική για να διαφημίσουν προϊόντα! Βέβαια οι διαδηλωτές-μανεκέν δεν το βάζουν κάτω: χρησιμοποιώντας τα βίντεο όπου φαίνεται ότι δεν εμποδίζουν ούτε καν τους πεζούς, ζητούν από τη Δικαιοσύνη να ακυρώσει τις απαγορεύσεις των δήμων. Αν αυτό δεν συμβεί, υπόσχονται στην κυβέρνηση ότι θα τους ξαναδεί «αλλού και αλλιώς»!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!