Όπως ενημερώσαμε με εκτενή αρθρογραφία την προηγούμενη βδομάδα, σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να ανατινάξει το πεδίο στο χώρο της ψυχικής υγείας και αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Με το νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, διαλύονται οι υπάρχοντες οργανισμοί με δεκαετίες προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες. Τα κομμάτια τους θα ενωθούν σε έναν υδροκέφαλο οργανισμό με απώτερο σκοπό το κλείσιμο ή την εκχώρησή τους.

Εξοργιστικό όμως, πέρα από το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, είναι και το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά συζήτηση, καμιά διαβούλευση, δεν ρώτησε κανέναν επίσημο φορέα, αγνόησε τους επιστήμονες και τους επαγγελματίες του χώρου, αλλά και τους ανθρώπους που έχουν περάσει από τα προγράμματα απεξάρτησης και τις οικογένειές τους.

Έτσι, οι εμπλεκόμενοι αποφάσισαν να ανοίξουν μόνοι τους τη συζήτηση για το τι πραγματικά συμβαίνει στον ευαίσθητο αυτό τομέα. Εκτός από τις κινητοποιήσεις που είναι αυτό το διάστημα σε εξέλιξη, οργανώνουν ένα Ανοικτό Συνέδριο Φορέων Πρόληψης και Απεξάρτησης με γενικό τίτλο «H αντιμετώπιση της εξάρτησης στην Ελλάδα: Χθες, σήμερα, αύριο».

Επιστήμονες και συλλογικότητες από όλο το φάσμα του πεδίου της πρόληψης και θεραπευτικής αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στη χώρα μας, καλούν λοιπόν την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου από τις 9.00 ως τις 18.00 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και την αίθουσα Μελίνα Μερκούρη κάθε ενδιαφερόμενο να πάρει μέρος στη σημαντική αυτή διαδικασία.

Όπως αναφέρουν κι οι ίδιοι οι διοργανωτές, «σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία επιχειρείται ριζική αλλαγή στην πολιτική για τις εξαρτήσεις στη χώρα μας, χωρίς τη συμμετοχή των επιστημόνων πρώτης γραμμής, των ληπτών των υπηρεσιών και της κοινωνίας, το συνέδριο επιχειρεί να ανοίξει έναν ευρύ επιστημονικό, πολιτικό και κοινωνικό διάλογο για το θέμα».

Σκοπός των διοργανωτών είναι να αποτυπώσουν τη σημερινή και πραγματική εικόνα  του πεδίου των εξαρτήσεων, με τα επιτεύγματα, τις αδυναμίες και τις νέες προκλήσεις της, και να συνθέσουν τις προτάσεις τους για μια μακρόπνοη πολιτική ολιστικής  αντιμετώπισης των εξαρτήσεων στο πλαίσιο ενός δημόσιου συστήματος υγείας.

Το συνέδριο θα καλύψει τις ακόλουθες θεματικές:

  • Η πρόληψη και η θεραπευτική αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο κατώφλι της απορρύθμισης.
  • Μείωση της βλάβης: Ανάπτυξη υπηρεσιών και νέες προκλήσεις.
  • Η θεραπεία των εξαρτήσεων από ψυχοδραστικές ουσίες: Μπροστά στην πολυπλοκότητα.
  • Ο κοινός στόχος της ένταξης: Θεμελιώδεις αρχές, νέες τάσεις και ανάγκες.
  • Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση σε διαρκή αναζήτηση και η αντιμετώπιση των εξαρτήσεων στο στόχαστρο.
  • Κατάχρηση αλκοόλ και άλλοι εθισμοί της συμπεριφοράς.
  • Πρόληψη και παρέμβαση στην εφηβεία.
  • Τέχνη, αθλητισμός, κοινωνικές δράσεις, δικτύωση και συνέργειες: Καλές πρακτικές και προοπτικές.
  • Συμπεράσματα – διακήρυξη του Συνεδρίου.

Οι διοργανωτές απευθύνουν ανοικτή πρόκληση συμμετοχής σε επιστήμονες, ερευνητές, εργαζόμενους και λήπτες υπηρεσιών από τον χώρο αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, της ψυχικής υγείας και της κοινωνικής φροντίδας, σε επιστημονικές ενώσεις, σε χαράσσοντες πολιτική και σε κάθε ενδιαφερόμενο/η να πάρει μέρος.

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!