Παρουσιάστηκε την προηγούμενη βδομάδα στο υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας, νέο νομοσχέδιο «για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση». Με το νομοσχέδιο, που δεν έχει δει ακόμα το φως της δημοσιότητας, αναδιαρθρώνεται ριζικά το σύστημα οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και αλλάζει το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.

Ειδικότερα, προβλέπεται η ίδρυση ενός φορέα (Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας – ΕΔΥΨΥ) όπου θα συγχωνευτούν οι υφιστάμενοι φορείς του χώρου της ψυχικής υγείας και θα διοικούνται από την κάθε Υγειονομική Περιφέρεια και ένας δεύτερος φορέας (Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων – ΕΟΠΑΕ), όπου θα διαχυθούν οι φορείς για τις εξαρτήσεις, όπως ο ΟΚΑΝΑ, το ΚΕΘΕΑ και τα Κέντρα Πρόληψης.

Με τις ενέργειες αυτές ουσιαστικά θα καταργηθούν ιστορικοί φορείς σημαντικότατοι για τη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία και τις τοπικές κοινωνίες και θα ομογενοποιηθούν δια της γραφειοκρατίας και του συγκεντρωτισμού διαφορετικές επιστημονικές μέθοδοι, δομές και δράσεις.

Για παράδειγμα, οι δεκάδες δομές και κοινότητες του ΚΕΘΕΑ, για το οποίο πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ έθετε επί τάπητος το ζήτημα της αναγκαίας συνέχισης του αυτοδιοικητικού του μοντέλου, θα διαλυθούν μέσα σε ένα χαοτικό νέο φορέα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τις αλλαγές αυτές δηλώνουν άγνοια οι πάντες στον χώρο της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων. Δεν έχει γίνει κανένας διάλογος και καμιά διαβούλευση πριν ετοιμαστούν οι διοικητικού τύπου αυτές παρεμβάσεις. Άλλωστε ως τώρα οι διάφοροι εντεταλμένοι της κυβέρνησης (π.χ. εθνικός συντονιστής για τις εξαρτήσεις) είχαν διακοσμητικό ρόλο και αρκετοί οργανισμοί δουλεύουν σε μεγάλο βαθμό στον αυτόματο πιλότο.

Κεντρική ιδέα της κυβέρνησης είναι η διαχείριση κονδυλίων και το μοίρασμα της πίτας σε διάφορα συμφέροντα που καλοβλέπουν τον χώρο αυτό και τον αντιμετωπίζουν σαν μια μεγάλη μπίζνα. Από κοντά, ορισμένες δράσεις «βιτρίνας» σε συγκεκριμένη κατεύθυνση, όπως οι «χώροι ελεγχόμενης χρήσης» που πολυδιαφημίστηκαν τελευταία. Άλλωστε επιτελικό κράτος δεν σημαίνει κάτι άλλο εκτός από μοίρασμα κονδυλίων σε ημετέρους, έργα βιτρίνας και κουκούλωμα των κοινωνικών προβλημάτων που διογκώνονται καθημερινά.

Στους συλλόγους των εργαζομένων στον χώρο, αλλά και στους φορείς στο σύνολό τους, επικρατεί έντονος αναβρασμός και είναι δεδομένο ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν έντονες αντιδράσεις. Ο Δρόμος θα συνεχίσει να παρακολουθεί το σοβαρό αυτό θέμα.

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!