Τρίτη 21/11
Εκδήλωση/συζήτηση με θέμα τη Δίκη των 12 Φοιτητών του Φυσικού, διοργανώνει η Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης που έχει συσταθεί, ενόψει της εξ αναβολής δίκης τους που ξεκινάει στις 19 Δεκέμβρη. Στις 19:00 στο Πολύκεντρο Νεολαίας.


 

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης των διωκόμενων Φοιτητών του Φυσικού

Στις 19 Δεκέμβρη ξεκινάει (η εξ αναβολής) δίκη των 12 φοιτητών του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μιας δίωξης που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2011 λόγω της συνδικαλιστικής και πολιτικής δράσης των φοιτητών.

Το καλοκαίρι του 2011, η τότε κυβέρνηση με υπουργό την Διαμαντοπούλου, ψηφίζει τον γνωστό νόμο-έκτρωμα 4009. Ο νόμος εκείνος προσπαθούσε στην πραγματικότητα να περάσει από την πίσω πόρτα τις ιδιωτικοποιήσεις των Πανεπιστημίων, υποβαθμίζοντας τον δημόσιο χαρακτήρα και αλλάζοντας το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Παράλληλα, καταργούσε το άσυλο, αφαιρούσε το δικαίωμα συνδικαλισμού των φοιτητών στα θεσμικά όργανα και εφάρμοζε τις διαγραφές των φοιτητών. Περισσότερες από 310 σχολές βρέθηκαν σε καταλήψεις διαρκείας, μαζί και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Κι ενώ οι καταλήψεις τελείωσαν και σε όλα τα τμήματα Πανελλαδικά άρχισε η εξεταστική περίοδος στο Φυσικό του Π.Κ. συνέβη κάτι διαφορετικό. Η διοίκηση του Τμήματος αποφάσισε την στέρηση της εξεταστικής περιόδου, ως μέσον ποινικοποίησης του δίκαιου αγώνα των φοιτητών. Αυτό δεν είναι κάτι καινούριο αφού είχαν στερήσει την εξεταστική και την περίοδο του ’08 και ’06-’07 μετά το τέλος των καταλήψεων για την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και τον αντιδραστικό νομό της Γιαννάκου για την εκπαίδευση. Ο Σύλλογος Φοιτητών Φυσικής μαζί με όλους τους Φοιτητικούς Συλλόγους του Ηρακλείου πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση έξω από την Γενική Συνέλευση Τμήματος με αίτημα την αναπλήρωση της εξεταστικής περιόδου. Οι καθηγητές που βρίσκονταν στην συνεδρίαση αποφάσισαν να σταματήσουν την Συνέλευση και αρνήθηκαν να συζητήσουν το θέμα.

Μετά από λίγο διάστημα 12 από τους 400 φοιτητές που βρίσκονταν σε εκείνη την κινητοποίηση των Συλλόγων, συνδικαλιστές και μέλη του Σ.Φ. Φυσικού, περνάνε από πειθαρχικό συμβούλιο (πρώτη φορά που συστάθηκε αυτό το όργανο για φοιτητές) για «παραδειγματισμό», και οι περισσότεροι τιμωρούνται με διακοπή φοιτητικής ιδιότητας για ένα εξάμηνο.

Τα γεγονότα αυτά έχουν τον απόηχό τους μέχρι σήμερα αφού οι 12 αυτοί φοιτητές καλούνται σε δίκη στις 19 Δεκέμβρη. Η δίωξη αυτή είναι πολιτική κι έχει ως σκοπό την ποινικοποίηση των δίκαιων αγώνων των φοιτητών απέναντι στις μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις των Πανεπιστημίων.

Πρόκειται για πρόκληση απέναντι στο φοιτητικό κίνημα και τον συνδικαλισμό. Όσες προσπάθειες κι αν κάνουν για να ξεμπερδέψουν με τον συνδικαλισμό μέσα στις σχολές εμείς απαντάμε ότι δεν θα περάσει. Απαιτούμε την άμεση αθώωση των 12 φοιτητών του Φυσικού.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!