Η καλοσχεδιασμένη περίπτωση του Gaia Επιχειρείν

Του Ειδικού Συνεργάτη

 

Πολλοί ακόμη αναρωτιούνται πώς βρέθηκε σε τόσο μικρό χρόνο ένα ακόμη παράλληλο υπουργείο στην Ελλάδα, αυτή τη φορά φτιαγμένο ευθέως από μια τράπεζα. Γιατί είναι πράγματι πρωτόφαντο φαινόμενο για τα δεδομένα της χώρας μας, από τη φωτογραφική εκχώρηση του έργου της «υποβοήθησης των αγροτών για την υποβολή της αίτησης ενίσχυσής τους» να φτάσουμε στην υποκατάσταση πολλαπλών ρόλων και αρμοδιοτήτων που ασκούνται από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ) από έναν ιδιωτικό οργανισμό ελεγχόμενο ευθέως και απροκάλυπτα από μια Τράπεζα.

Όμως, αυτή τη σύντομη και συνάμα ραγδαία γιγάντωση ενός ιδιωτικού οργανισμού δεν θα ήταν δυνατή αν δεν συνέδραμαν ενεργά και με όλες τις δυνάμεις (θεμιτές και αθέμιτες) η πολιτική ηγεσία και οι σαφείς πολιτικές επιλογές του ΥπΑΑΤ που οδήγησαν φωτογραφικά στην εκχώρηση πολύτιμων εργαλείων για την εξυπηρέτηση του αγροτικού κόσμου με κύριο τη συλλογή των δεδομένων επ’ αμοιβή για όλους τους αγρότες με συνθήκες μονοπωλίου στο Gaia.

Δεν θα ήταν επίσης δυνατή, αν η ΠΑΣΕΓΕΣ -με απόφαση Δ.Σ.- δεν απέρριπτε τις ΕΑΣ- συνεταιρισμούς που είναι μέλη της από το έργο της συλλογής αυτών των δεδομένων (του ΟΣΔΕ) δίνοντας το δικαίωμα εκτέλεσής του σε μια ιδιωτική εταιρία επί πληρωμή. Έτσι, η ραγδαία ανάπτυξη του φαινόμενου GAIA επιχειρείν στηρίχτηκε στους καλοπληρωμένους ευθέως από τις Βρυξέλλες αγροτοπατέρες και τις σαφείς επιλογές του τριτοβάθμιου συλλογικού οργάνου των αγροτών.

Και, τέλος, δεν θα ήταν εφικτό το γιγάντωμα αν μέσω και πάλι σαφούς πολιτικής επιλογής, αυτής του ξεπουλήματος της Aγροτικής Τράπεζας σε τιμή ευκαιρίας, δεν προικοδοτούνταν η Τράπεζα Πειραιώς, τρίτος και βασικός κρίκος του φαινόμενου Gaia Επιχειρείν που κατέχει τα κεφάλαια αλλά και τα δάνεια των αγροτών.

Το πού θα έφτανε αυτό το πείραμα δεν ήταν απόλυτα σαφές εξαρχής και οι αναλύσεις και από την αριστερή σκοπιά βρέθηκαν φτωχές και πίσω από τις πραγματικές επιδιώξεις του τραπεζικού ομίλου.

Γιατί η εξέλιξη, όπως σήμερα εδραιώνεται, είναι συγκλονιστική. Γιατί, στην ουσία, η δυνατότητα χάραξης της κατεύθυνσης αλλά και χρηματοδότησης της αγροτικής ανάπτυξης της χώρας μας και όλα τα απαραίτητα εργαλεία εν πολλοίς έχουν εκχωρηθεί μέσω του Gaia επιχειρείν στον τραπεζικό όμιλο.

Τα πρόσφατα παραδείγματα είναι αδιαμφισβήτητα. Επιχειρησιακά προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών κατατίθενται στο ΥπΑΑΤ από την Gaia Επιχειρείν. Και ασφαλώς αποτελεί «εγγύηση» για τη χρηματοδότηση από την τράπεζα -δύσκολα μαχητή και αμφισβητήσιμη από τους διαλυμένους υπαλλήλους- το ότι οι αγρότες της χώρας μας και τα προγράμματά τους έχουν περάσει από τις υπηρεσίες υποστήριξης του Gaia επιχειρείν.

Διαθέτει όλα τα «hot» εργαλεία. Τα δεδομένα του ΟΣΔΕ αλλά και των άλλων προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκονται κατά προτεραιότητα στα ηλεκτρονικά συστήματά του Gaia Eπιχειρειν. Τα γραφεία του Gaia Eπιχειρείν (ΚΕΑ) είναι αυτά που στημένα σε σχεδόν όλες τις πρώην επαρχίες της χώρας μας συλλέγουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα. Οι υποστηρικτικές δομές στα στημένα ΚΕΑ είναι ο πρώτος κρίκος για να υποστηριχθεί και να κατευθυνθεί σωστά αγρότης επιχειρηματίας στα επιχειρηματικά του όνειρα με ασφάλεια και χρηματοδότηση. Παράλληλα, το ΥπΑΑΤ, με σαφή κεντρική και μακρόχρονη επιλογή, διέλυσε και δεν έχει πλέον καμιά στημένη δομή για την αγροτική ανάπτυξη, αρκούμενο στο «επιτελικό μικρό ευέλικτο» σχήμα των χαρτογιακάδων της Αχαρνών που κάνουν υψηλή πολιτική ευθέως μόνο με τις Βρυξέλλες. Άρα, τοπικά αλλά και κεντρικά το Gaia Eπιχειρείν μπορεί να σχεδιάσει και να κατευθύνει την αγροτική ανάπτυξη. Η συμβολαιακή γεωργία αποτελεί προμετωπίδα για τα χρηματοδοτικά προγράμματα, δένοντας ομάδες παραγωγών στο άρμα της πλήρους εξάρτησης από την τράπεζα αλλά και τις πολυεθνικές των εισροών και εμπορίας.

Η χρηματοδότηση των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης περνάει ευθέως από την Tράπεζα. Δεν είναι τυχαίο ότι το ταμείο που επιχείρησε το ΥπΑΑΤ να φτιάξει για να υποστηρίξει χρηματοδοτικά ένα μέρος των προγραμμάτων με την απαραίτητη ρευστότητα στην ουσία κατέρρευσε. Ο τραπεζικός όμιλος ήθελε την αποκλειστικότητα της χρηματοδότησης και δεν «έτρεξε» την χρηματοδότηση μέσω του Ταμείου, με αποτέλεσμα την επάρατη «υπο-απορροφητικότητα» του ταμείου που ακόμη στοιχειώνει τον αρμόδιο γραμματέα.

Μπορεί να γίνει η ολική επαναφορά; Είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα καθαρή πολιτική επιλογή για ένα υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όχι ένα ανδρείκελο περιορισμένο σε έναν μίζερο ρόλο που θα καθορίζεται και θα περιορίζεται από τις επιλογές και τις διαθέσεις επέκτασης του ιδιωτικού Gaia Επιχειρείν και της Τράπεζας Πειραιώς. Η χρηματοδότηση του αγροτικού κόσμου, μέσω εναλλακτικής κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας επίσης. Γιατί το Gaia Επιχειρείν εξελίσσεται σε ένα παράλληλο υπουργείο στα χέρια της Τράπεζας Πειραιώς, αν δεν έχει ήδη γίνει.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!