Από 12 ως τις 24 Μαρτίου, κοντά στις μεσογειακές ακτές της Σικελίας, διεξήχθη η ναυτική άσκηση Nato Dynamic Manta, στην οποία συμμετείχαν οι ναυτικές πολεμικές δυνάμεις των ΗΠΑ, Καναδά, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Τουρκίας. Επικεφαλής των 16 πολεμικών πλοίων που πήραν μέρος ήταν το αμερικανικό πυρηνικό υποβρύχιο ταχείας επίθεσης California SSN-781, εφοδιασμένο με τορπίλες και πυραύλους cruise για επίγειους στόχους. Αποτελεί τμήμα της Task Force 69 που έχει την ευθύνη των υποβρύχιων επιχειρήσεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη και την Αφρική.

Η άσκηση Dynamic Manta 2017 εξελίσσεται στην περιοχή δράσης των ενωμένων συμμαχικών δυνάμεων το αρχηγείο των οποίων βρίσκεται στο Λάγκο Πάτρια της Νάπολη, υπό τις διαταγές του αμερικανού ναυάρχου Μάικλ Χάουαρντ, που διοικεί ταυτόχρονα το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη ναυτική δύναμη ΗΠΑ στην Αφρική. Χρησιμοποιεί όμως όλες τις πολλαπλές εγκαταστάσεις που υπάρχουν στη Σικελία.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η Αουγκούστα, «στρατηγικό σημείο, επειδή παρέχει καύσιμα, εφόδια και υποστήριξη για τα πλοία που προέρχονται από χώρες πέραν του Ατλαντικού». Σημαντικό ρόλο έχει επίσης το λιμάνι της Κατάνια, που μπορεί να φιλοξενήσει 9 πολεμικά πλοία.

Ταυτόχρονα από τον Φεβρουάριο εξελίσσονται ασκήσεις πυρός ειδικών αμερικανικών δυνάμεων στη θαλάσσια περιοχή του Πακίνο. Ο χώρος αυτός έχει επίσημα παραχωρηθεί για την «αποκλειστική χρήση των ΗΠΑ», στη βάση μιας συμφωνίας που έχει συνυπογραφεί με το Πεντάγωνο τον Απρίλιο του 2006, επί 3ης κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Με την ίδια συμφωνία παραχωρείται για αποκλειστική χρήση στις ΗΠΑ ένας χώρος εντός της ΝΑΤΟϊκής βάσης της Σιγκονέλα, για στάθμευση των αεροπλάνων, και άλλη μία στο Νισέμι, για το κέντρο ραδιοεπικοινωνίας ανάμεσα στα πλοία και την επίγεια βάση του Mobile User Objective System (MUOS). Στις περιοχές αυτές, έχει ξεκαθαριστεί απόλυτα, «ο διοικητής των ΗΠΑ έχει την απόλυτη στρατιωτική ευθύνη πάνω στο προσωπικό, τους εξοπλισμούς και τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ», με τη μοναδική υποχρέωση να ενημερώνει από πριν τον Ιταλό διοικητή για κάθε σημαντική δράστηριότητα των ΗΠΑ».

Όπως τονίζει ο Μάνλιο Ντινούτσι, η κατάσταση στη Σικελία, εμβληματική για τη συνολική κατάσταση της Ιταλίας, «θα έπρεπε να αποτελέσει κεντρικό ζήτημα. Δεν μπορεί να θέλουμε να απελευθερωθούμε από τις δυνάμεις της Ε.Ε. χωρίς να απελευθερωθούμε από την κυριαρχία και την επιρροή των ΗΠΑ στην Ευρώπη, είτε άμεσα, είτε διαμέσου του ΝΑΤΟ. Σήμερα 22 από τις 28 χώρες της Ε.Ε., με πληθυσμό πάνω από το 80% του συνολικού πληθυσμού της Ε.Ε., συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ, που η Ε.Ε. αναγνωρίζει σαν ‘’πυλώνα της συλλογικής άμυνας’’».

Το ΝΑΤΟ υπό την αρχηγία των ΗΠΑ προετοιμάζει κι άλλους πολέμους, μετά τη Γιουγκοσλαβία το 1999, το Αφγανιστάν το 2001, το Ιράκ το 2003, τη Λιβύη το 2011, τη Συρία το 2011, την Ουκρανία το 2014. Απόδειξη είναι η άσκηση Dynamic Manta, που σίγουρα τσεκάρει την ικανότητα μιας πυρηνικής επίθεσης σαν κομμάτι μιας υποβρύχιας επίθεσης. Και η είδηση αυτή έμεινε θαμμένη από όλα τα μεγάλα δίκτυα «ενημέρωσης». Η αριστερή μας κυβέρνηση, σαν μαριονέτα (έκφραση Πούτιν για τις δυτικές δυνάμεις που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ) δεν έχει ψελλίσει ούτε ένα «κιχ», ούτε έναν αστερίσκο, για όλα όσα κάνει για να εξυπηρετήσει τις «συμμαχικές δυνάμεις». Προσφέρει έτσι κι άλλες υπηρεσίες στη χώρα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!