Η Ουάσιγκτον επιμένει στη διεξαγωγή της μεγαλύτερης, εδώ και 25 χρόνια, στρατιωτικής άσκησης στην Ευρώπη. Τουλάχιστον βάσει του μέχρι στιγμής προγραμματισμού, η άσκηση Defender Europe 2020 θα κορυφωθεί τον Απρίλιο, με τη συμμετοχή 20.000 Αμερικανών στρατιωτικών που έχουν ήδη αρχίσει να καταφθάνουν σε ευρωπαϊκό έδαφος – φυσικά χωρίς κανέναν ιατρικό έλεγχο: εγγυώνται γι’ αυτούς, λέει, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις! Στις 20.000 που έρχονται από τις ΗΠΑ θα προστεθούν οι σχεδόν 10.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί που ήδη υπηρετούν σε αμερικανικές βάσεις ανά την Ευρώπη, καθώς και χιλιάδες ακόμη στρατιωτικοί από άλλες ΝΑΤΟϊκές χώρες: μόνο η Πολωνία θα συνεισφέρει 4.000 άνδρες στην άσκηση-μαμούθ, που «φωτογραφίζει» ως στόχο μια φανταστική ρωσική απειλή. Επιπλέον, όπως εξηγούν οι επιτελείς της άσκησης, θα χρειαστεί η υποστήριξη δεκάδων χιλιάδων ακόμη Ευρωπαίων στρατιωτικών αλλά και υπαλλήλων πολιτικών υπηρεσιών στα έξι κράτη που θα καλύψει. Το γεγονός, που «εύλογα» δεν πολυδιαφημίζεται από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ, έχει ξεσηκώσει παρ’ όλα αυτά κύμα ανησυχίας στις ευρωπαϊκές πολιτικές και στρατιωτικές ηγεσίες.

Είναι όμως εντυπωσιακό ότι οι ΗΠΑ ούτε που σκέφτονται αναβολή, έστω, της έτσι κι αλλιώς προκλητικής άσκησης (ενώ κατά τα άλλα υιοθετούν όλο και πιο αυστηρά μέτρα για να μην ταξιδεύουν οι πολίτες τους σε μια Ευρώπη που πλήττεται όλο και ευρύτερα από την επιδημία του κορωνοϊού). Η μοναδική αντίδραση, κατόπιν υπόγειων πιέσεων των Ευρωπαίων που νιώθουν ότι έχουν τώρα πολύ πιο επείγοντα προβλήματα από τη… ρωσική αρκούδα, ήρθε προχθές από την EUCOM, την Ευρωπαϊκή Διοίκηση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων: «Θα μειώσουμε τον αριθμό των στρατευμάτων που θα μεταφερθούν από τις ΗΠΑ τροποποιώντας την άσκηση Defender Europe 2020, διότι η προστασία της υγείας των δυνάμεών μας και των Συμμάχων μας αποτελεί για εμάς σημαντική προτεραιότητα» γράφει η καθησυχαστικού χαρακτήρα ανακοίνωση της EUCOM, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει για τι μεγέθους μείωση μιλάμε.

Τέτοιου είδους μεσοβέζικες «διαβεβαιώσεις» δεν κατευνάζουν πάντως την ανησυχία των ΝΑΤΟϊκών συμμάχων των ΗΠΑ – πόσο μάλλον που στις 7 Μαρτίου έγινε γνωστό το πρώτο περιστατικό στελέχους των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το οποίο διαγνώστηκε ότι έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό: πρόκειται για άνδρα του αμερικανικού Ναυτικού που εδρεύει σε Βάση Ναυτικής Υποστήριξης στη Νάπολι της Ιταλίας… Κι όμως, η μεταφορά από τις ΗΠΑ στην Ευρώπη χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτικών και στρατιωτικού υλικού (από τεθωρακισμένα και πυροβόλα έως αεροσκάφη και ελικόπτερα) συνεχίζεται, και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες δύο εβδομάδες. Ταυτόχρονα μετακινούνται ανά την ήπειρο χιλιάδες ακόμη στρατιωτικοί ευρωπαϊκών κρατών, επιτείνοντας τους κινδύνους ανεξέλεγκτης διασποράς της επιδημίας, ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους…

Αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα εγκαταλείπουν εσπευσμένα το νορβηγικό έδαφος μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να διακόψει πολυεθνική άσκηση, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του κορωνοϊού.

Νορβηγοί: «Φύγετε τώρα!»

Έτσι δεν είναι περίεργο που η (φιλοαμερικανική, αλλά χωρίς αυτοκτονικές τάσεις) νορβηγική κυβέρνηση αποφάσισε προχθές μονομερώς, χωρίς να «διαβουλευθεί» με την Ουάσιγκτον, την άμεση διακοπή της άσκησης Cold Response 2020, που βρισκόταν σε εξέλιξη σε νορβηγικό έδαφος και αποτελεί προπομπό της ευρύτερης άσκησης Defender Europe 2020. Στην άσκηση αυτή, η οποία επίσης στόχευε τη Ρωσία, συμμετείχαν 15.000 στρατιωτικοί από τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία και 8 ακόμη ευρωπαϊκές χώρες. Όμως την Πέμπτη, χωρίς πολλά-πολλά, τους ζητήθηκε από την κυβέρνηση της φιλοξενούσας χώρας να επιστρέψουν στις έδρες τους. Η αμερικανική διοίκηση, την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη, ευχαρίστησε τη Νορβηγία για τη «σκληρή δουλειά» της, δήλωσε ότι ελπίζει σε «συνεχή μελλοντική συνεργασία», κι άρχισε να πακετάρει.

Αμερικανικά στρατιωτικά οχήματα εγκαταλείπουν εσπευσμένα το νορβηγικό έδαφος μετά την απόφαση της κυβέρνησης της χώρας να διακόψει πολυεθνική άσκηση, ώστε να αποφευχθεί η διάδοση του κορωνοϊού.

Όμως μέχρι στιγμής οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν τολμούν να άρουν την άδεια εισόδου δεκάδων χιλιάδων Αμερικανών στρατιωτών χωρίς κανέναν ιατρικό έλεγχο, αρκούμενες στις έωλες διαβεβαιώσεις της Ουάσιγκτον ότι «κανείς στρατιωτικός μας δεν έχει προσβληθεί από κορωνοϊό» (οι οποίες κατέρρευσαν με τον ασθενή στη Νάπολι). Με τη σειρά τους οι ΗΠΑ δεν αλλάζουν το σχεδιασμό των βασικών μετακινήσεων, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη μεταφορά μιας ταξιαρχίας Αμερικανών αλεξιπτωτιστών και μίας Ιταλών από τη Βόρεια Ιταλία –δηλαδή το επίκεντρο της επιδημίας– στη… Λετονία, όπου θα πραγματοποιήσουν «συνδυασμό απόβασης και ρίψης με αλεξίπτωτα προς απόκρουση ξένων εισβολέων»!

Έτσι, πέραν της ευθυγράμμισης της Ε.Ε. (για μια ακόμη φορά) με το υπερατλαντικό σχέδιο περικύκλωσης της Ρωσίας, τίθεται το ερώτημα σε ποιο βαθμό φτάνει η υποταγή της ευρωκρατίας στην Ουάσιγκτον. Διότι το μοναδικό «μέτρο πρόληψης» που έχουν λάβει μέχρι στιγμής οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες μπροστά στο τσουνάμι δεκάδων χιλιάδων στρατιωτών οι οποίοι ήδη αλωνίζουν στη Γηραιά Ήπειρο, μετατρεπόμενοι στη μεγαλύτερη υγειονομική βόμβα, είναι η προσπάθεια να μην γίνει ευρέως γνωστός αυτός ο απίστευτος τυχοδιωκτισμός…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!