Τα διεθνή μέτωπα στα οποία έχουν εμπλακεί οι ΗΠΑ παραμένουν πολλά, παρά τις κατά καιρούς προσπάθειες του Τραμπ να απεγκλωβιστεί από ορισμένα εξ αυτών. Το σημαντικότερο ίσως είναι αυτό της αντιπαράθεσης με την Κίνα, που τώρα αναζωπυρώνεται στη Νότια Σινική Θάλασσα – για τον έλεγχο της οποίας ερίζουν εδώ και χρόνια το Πεκίνο, η Ουάσιγκτον και μια σειρά κράτη της περιοχής. Κι ενώ τα φώτα της δυτικής προπαγάνδας πέφτουν στο Χονγκ Κονγκ, με τη Βρετανία πρώτη να διακηρύσσει την επιβολή αυστηρών κυρώσεων ως αντίποινα στην καταστολή των φιλοδυτικών διαδηλώσεων, το πραγματικό παιχνίδι διεξάγεται νοτιότερα: οι ΗΠΑ αναβαθμίζουν την ένταση στέλνοντας δύο πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα («Νίμιτς» και «Ρίγκαν») προς διασφάλιση της «ελεύθερης ναυσιπλοΐας».

Η Κίνα απαντά με προειδοποιητικές στρατιωτικές ασκήσεις και ενίσχυση των αεροναυτικών βάσεών της στη Νότια Σινική Θάλασσα (που βρίσκονται σε τεχνητά κατασκευασμένα νησιά), ενώ ταυτόχρονα επιταχύνει το δικό της εξοπλιστικό πρόγραμμα και κλείνει το μάτι στη Βόρεια Κορέα ώστε να συνεχίσει να παρενοχλεί την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της. Μάλιστα οι αγγλόφωνοι Global Times, που απηχούν τις απόψεις της κινεζικής ηγεσίας, «προειδοποιούν» ότι οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν πυραύλους ειδικά κατασκευασμένους για την καταστροφή αεροπλανοφόρων, ενώ το κινεζικό Υπουργείο Εξωτερικών – παραδοσιακά πιο μετριοπαθές στις δηλώσεις του – περιορίζεται να καταγγείλει τις «προκλητικές ενέργειες μιας χώρας που βρίσκεται δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά».

Όμως η σινοαμερικανική διένεξη έχει πραγματικά παγκόσμια διάσταση. Το τελευταίο σχετικό επεισόδιο εκτυλίσσεται αυτές τις μέρες στον Λίβανο, έχοντας ξεκινήσει από μια δήλωση της αμερικανικής πρεσβείας, ότι προτίθεται να πραγματοποιήσει δημόσια εκδήλωση στη μνήμη των Αμερικανών πεζοναυτών που σκοτώθηκαν από δυνάμεις της λιβανέζικης Αντίστασης στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου. Η απάντηση του μπλοκ της Αντίστασης, με επικεφαλής τη Χεζμπολά και με την υποστήριξη του Κ.Κ. Λιβάνου, ήταν μια σειρά αντιαμερικανικές διαδηλώσεις που ανάγκασαν την πρεσβεία να ακυρώσει τα σχέδιά της. Ο επόμενος γύρος σημαδεύτηκε από αύξηση των πιέσεων των ΗΠΑ για παραίτηση της σημερινής κυβέρνησης του Λιβάνου, αφού σε αυτήν συμμετέχει και η Χεζμπολά… Η απόπειρα παρέμβασης απορρίφθηκε, και η απάντηση ακολουθεί την κλιμάκωση: αντί για δάνειο από το ΔΝΤ, η Χεζμπολά τώρα προτείνει οικονομική συμφωνία με την Κίνα. Και φαίνεται ότι ήδη έχουν αρχίσει, χωρίς τυμπανοκρουσίες, οι πρώτες προπαρασκευαστικές επαφές της Βηρυτού με το Πεκίνο… Άλλη μια περίπτωση που τείνει να πλουτίσει το άλμπουμ των βορειοαμερικανικών αποτυχιών ανά την υφήλιο!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!