Η είδηση αποκαλύφθηκε πριν λίγες μέρες από το Der Spiegel: το Ισραήλ εξοπλίζει με πυρηνικά όπλα τα υποβρύχια που αγοράζει από τη Γερμανία.

Ήδη το Ισραήλ έχει τρία τέτοια υποβρύχια και αναμένεται να αποκτήσει άλλα τρία έως το 2017. Ενώ υπάρχουν σχέδια για απόκτηση άλλων τριών ακόμα. Πρόσφατα υπογράφηκε το συμβόλαιο για το έκτο υποβρύχιο και σύμφωνα με το Der Spiegel η Μέρκελ έκανε σημαντικές παραχωρήσεις, αφού όχι μόνο το ένα τρίτο του κόστους θα καλυφθεί από τη Γερμανία, αλλά η πληρωμή από μεριάς του Ισραήλ θα αναβληθεί έως το 2015. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Μέρκελ έχει θέσει όρους για την παράδοση του έκτου υποβρυχίου, συμπεριλαμβανομένης της παύσης επέκτασης των παράνομων εποικισμών και της άδειας για ολοκλήρωση της κατασκευής εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων στη Λωρίδα της Γάζας, που χρηματοδοτούνται εν μέρει από τη Γερμανία. Μέχρι στιγμής δεν έχει τηρηθεί κανένας από αυτούς τους όρους.
Το Ισραήλ έχει μια πάγια πολιτική να μην παραδέχεται ούτε και να διαψεύδει ότι έχει πυρηνικό οπλοστάσιο. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακριβώς το μέγεθός του, αλλά το 2010 αναλυτές εκτιμούσαν ότι είχε από 100 έως 300 πυρηνικές κεφαλές. Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ αναπτύχθηκε από τη δεκαετία του ’50 με τη βοήθεια των Γάλλων και των Βρετανών, σε μια συμμαχία υπό το πρίσμα του πολέμου του Σουέζ. Η αποκάλυψη για το πυρηνικό πρόγραμμα και τον αντιδραστήρα στη Ντιμόνα έγινε στα τέλη του 1960, ενώ οι πρώτες εικασίες για την κατασκευή πυρηνικών όπλων φαίνεται να ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του ’60. Όμως, η επιβεβαίωση με ακράδαντα στοιχεία ήρθε το 1986 από τον Ισραηλινό πυρηνικό επιστήμονα Μορντεχάι Βανούνου που διέρρευσε πληροφορίες στους κυριακάτικους Times του Λονδίνου. Ο Βανούνου παγιδεύτηκε από μια πράκτορα της Μοσάντ, απήχθη στην Ιταλία και μεταφέρθηκε στο Ισραήλ όπου καταδικάστηκε σε 18 χρόνια φυλάκιση, από τα οποία πέρασε τα περισσότερα στην απομόνωση. Μετά την αποφυλάκισή του, το 2004, του επιβλήθηκαν ασφυκτικοί περιοριστικοί όροι και έκτοτε, εξαιτίας της παραβίασής τους, έχει συλληφθεί επανειλημμένα και υποβληθεί είτε σε κατ’ οίκον περιορισμό είτε και σε φυλάκιση. Τον Μάιο του 2010 η αγγλική εφημερίδα Guardian αποκάλυψε ότι το 1975 ο τότε υπουργός Άμυνας του Ισραήλ -και σημερινός πρόεδρος και βραβευμένος με το Νόμπελ Ειρήνης- Σιμόν Πέρες είχε μυστικές συνομιλίες με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του, για την πώληση πυρηνικών όπλων στο καθεστώς του Απαρτχάιντ. Κάτι που διαψεύστηκε από ισραηλινής πλευράς. Η Νότια Αφρική είναι η μόνη χώρα που απέκτησε πυρηνικά όπλα και αργότερα τα κατέστρεψε.
Τον Οκτώβριο του 2010 η ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε σπάνιες εικόνες από πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισραήλ στην Κοιλάδα Σαράρ στη Γαλιλαία. Ο δημοσιογράφος του Channel 2 είπε ότι δεν επετράπη να μεταδώσει πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τις επιδόσεις του αντιδραστήρα και ότι ο αντιδραστήρας χρησιμοποιείται τόσο για ειρηνικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς.
Το Ισραήλ δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων, ενώ θεωρείται μια από τις 9 χώρες που έχουν πυρηνικά.

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!