Ένα από τα λίγα που μου έχουν μείνει από τη Λυκειακή μου εκπαίδευση (τα υπόλοιπα, όσα έμαθα, τα έμαθα εκτός της εκπαίδευσης κι εντός της Παιδείας) – ένα από τα λίγα λοιπόν που μου έχουν μείνει είναι τα λεγόμενα του Αριστοτέλη για τις «παρεκβάσεις» από τα πολιτεύματα.

Ο Σοφός Γέρων έβλεπε 2000 χρόνια μακρυά, και μάλιστα καθ’ όλην τη διάρκειά τους, έτος προς έτος.

Σε όλη την ιστορική μας πορεία, οι τάξεις φτιάχνουν πολιτεύματα και κυβερνώνται από τις παρεμβάσεις τους. Αυτό συνέβη, για να μείνουμε στους νεώτερους χρόνους, και με τις δύο μεγάλες Επαναστάσεις, τη Γαλλική και την Οκτωβριανή. Και η αστική δημοκρατία κατέληξε να καλύπτει την καπιταλιστική τυραννία και η σοσιαλιστική δημοκρατία τη δικτατορία των προνομιούχων.

Ας έρθουμε όμως στα δικά μας, για να ευθυμήσουμε. Η «Ανθρώπινη Κωμωδία» στην Ελλάδα δεν είναι ούτε Κωμωδία ούτε Τραγωδία, είναι Παρωδία. (Ας πούμε όπως το να εορτάζει το 1821 η κυρία Αγγελοπούλου και το ΕΛΙΑΜΕΠ).

……………

Τι είναι ο Τσίπρας ή ο Μητσοτάκης; Τραγωδία ή Κωμωδία; Ούτε καν! Παρωδία είναι! Ο ένας, ο Τσίπρας υπογράφει μαζί με τον άλλον, τον Μητσοτάκη Μνημόνια, δηλώνοντας ο ένας αριστερός κι ο άλλος πατριώτης!

Δηλαδή όταν κάνεις ό,τι σου λένε οι Επικυρίαρχοι είσαι αριστερός; Αριστερός της… Μέρκελ, είσαι! Όταν υποθηκεύεις τη χώρα σου, είσαι αριστερός; Όταν ματώνεις τα χέρια σου με περικοπές μισθών και συντάξεων είσαι αριστερός;

Έχουμε λοιπόν ένα κόμμα που παρενδύεται, δηλώνει αριστερό ενώ είναι ένας φασουλής των Δυνατών. Από την άλλη πλευρά η Δεξιά δηλώνει με τη σειρά της ότι είναι φιλελεύθερη, κοινωνική και πατριωτική, ενώ είναι νεοφιλελεύθερη, ακροδεξιά και υποτελής.

Βγάζουμε έτσι άκρη; Βεβαίως! Μέσα σε αυτό το σκηνικό (κι άλλα ανάλογα στο παρελθόν) ζούμε πολλά χρόνια τώρα. Απλώς πλέον έχει φθάσει ο κόμπος στο χτένι, διότι κάποτε ο κόμπος φθάνει στο χτένι!

Αν σε αυτά (στην περίπτωση που είναι σωστά) προσθέσετε ότι αντί πολιτισμού βιώνουμε την παρέκβασή του προς την αποκολοκύνθωση (με την ενθουσιώδη συμμετοχή μεγάλου μέρους του λαού), τότε εκτός από τον κόμπο που έχει φτάσει στο χτένι, έχει δέσει και το γλυκό!

*** 

Να πω τώρα για τον κάμπο στο χτένι εν σχέσει με τον Γόρδιο δεσμό; να πω τώρα για τη λάσπη που μας πνίγει εν σχέσει με το λούσιμο και το χτένισμα των οπλιτών πριν να πάνε στη μάχη; – όχι! Θα με πάρετε για αρχαιόπληκτο, εθνοκεντρικό και… σεξιστή!

Άσε τώρα… !

ΣΤΑΘΗΣ Σ.
3•II•2021

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!