της Λόλας Σκαλτσά

 

Γερμανία (ίσως κι αλλού στην προηγμένη Δύση…) σωτήριον έτος 2017. Οδηγός μεγάλου οχήματος (φορτηγού, λεωφορείου κ.λπ.) αναζητά δουλειά σε μεγάλη εταιρεία η οποία διαθέτει στόλο ανάλογων αυτοκινήτων με προορισμούς όχι μόνο στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές και μη χώρες. Μεταξύ των διαφόρων δικαιολογητικών (άδειες οδήγησης, πιστοποιητικά υγείας…) που απαιτούνται για την πρόσληψη, του ζητάνε να υπογράψει και ένα χαρτί το οποίο -θεωρητικά- είναι προαιρετικό. Θέλουν την άδειά του να πάρουν τρίχα από τα μαλλιά του (ως γενετικό υλικό) ώστε να κάνουν εξετάσεις και να διαπιστώσουν εάν είναι χρήστης ουσιών και επομένως ίσως αποδειχτεί πως δεν είναι κατάλληλος γι’ αυτή τη θέση. Βεβαίως, του εξηγούν και τον διαβεβαιώνουν πως όλα αυτά είναι προσωπικά δεδομένα και δεν πρόκειται να δημοσιοποιηθούν πουθενά. Εάν αρνηθεί, όμως, τη συγκεκριμένη εξέταση, μάλλον δεν θα πάρει και τη θέση στην εταιρεία. Εκβιασμό δεν το λες… Όμως, δεν είναι αυτό και μόνον το επίδικο. Εξέταση DNA από ιδιωτική εταιρεία στους εργαζόμενους σημαίνει πολλά. Το πιο άμεσο είναι η κατηγοριοποίηση. Η καταγραφή και το φακέλωμα ιατρικών προσωπικών δεδομένων που θα βρίσκονται στα χέρια… κανείς δεν ξέρει ποιου και γιατί.

Αγώνες χρόνων για ανθρώπινα δικαιώματα, συμβάσεις, νόμοι που κατοχυρώνουν προσωπικά δεδομένα, αποδεικνύονται φρούδα πιστοποιητικά μιας αστικής -κατ’ επίφαση- δημοκρατίας. Εργαζόμενοι σε καταστολή που προκειμένου να αποκτήσουν μια θέση εργασίας και να επιβιώσουν στοιχειωδώς είναι πρόθυμοι να υπογράψουν την υποψηφιότητά τους σε οποιαδήποτε αθλιότητα και διαστροφή (πολιτική και μη) έχουν σκεφτεί οι υπηρέτες του καταρρέοντος σύγχρονου καπιταλισμού.

Εξέταση DNA σε ανυπεράσπιστους εργάτες, πολλοί εκ των οποίων είναι οικονομικοί μετανάστες, που δεν έχουν το σθένος ή τη δυνατότητα να αρνηθούν και γίνονται άνθρωποι-δείγματα στην υπηρεσία ενός σύγχρονου Μένγκελε.

Η Γερμανία του Δίστομου, των Καλαβρύτων, του Χορτιάτη, του Κομμένου Άρτας συνεχίζει την προέλασή της χωρίς αντιστάσεις…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!