Ο Τραμπ ονομάζει συνεχώς τον Covid-19 «κινεζικό ιό». Πληθαίνουν τα αναγνώσματα και η φιλολογία για το «ολοκληρωτικό» χαρακτήρα του κινεζικού καθεστώτος που βρίσκεται στην πρωτοκαθεδρία του βιοπολιτικού ελέγχου. Μέχρι και το «έγκλημα» του Γλέζου να παραστεί στην κηδεία του Ε. Χότζα ξεθάφτηκε αυτές τις μέρες.

Μα τους ενδιαφέρει τόσο πολύ η ανθρώπινη ζωή, η αξιοπρέπεια και η δημοκρατία; Και τα λένε όταν ανοίγουν ομαδικούς τάφους για τα θύματα του κορωνοϊού, που λειτουργεί ως κατήγορος για όσα έκαναν και όσα δεν έκαναν τόσα χρόνια.

Ο Τραμπ στήνει μια φάμπρικα να ζητηθούν 125 τρισεκατομμύρια δολάρια πρόστιμο στην Κίνα γιατί φταίει για τον κορωνοϊό. Αύριο μπορεί να αποφασίσει διάφορα οικονομικά μέτρα και εμπάργκο όσων δέχτηκαν βοήθεια από Κίνα, γιατί του χρωστάει η Κίνα…

Παθαίνουν κάτι οι δυτικοί ηγέτες όταν βλέπουν να προσγειώνονται αεροπλάνα, ρώσικα και κινέζικα, με ιατρική βοήθεια σε ευρωπαϊκές νατοϊκές χώρες. Όταν Ρώσοι στρατιωτικοί γιατροί απολυμαίνουν νοσοκομεία στο Μπέργκαμο. Ολόκληρες «Κόκκινες Προβιές» είχαν στηθεί για να μην γίνει η «κομμουνιστική διείσδυση»… Και τώρα υποστέλλονται σημαίες της Ε.Ε. και ανεβαίνουν κόκκινες με κίτρινα άστρα και γίνονται γιορτές υποδοχής κουβανών γιατρών… Ο Μαδούρο επικηρύττεται από τις ΗΠΑ (έχουν βάλει και ταρίφα οι «καουμπόηδες») αλλά η Βενεζουέλα είναι χώρα που βοηθάει ιατρικά άλλες για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ένα ολόκληρο σύστημα «τα έφτυσε». Το δυτικό καπιταλιστικό σύστημα ιδιαίτερα γυμνό απέναντι σε μια πανδημία. Η γενικευμένη απορρύθμιση που προώθησε τέσσερις δεκαετίες και η τουρμποπαγκοσμιοποίηση που όλα τα σάρωνε και άνοιγε τα σύνορα σε εμπορεύματα, κεφάλαια και ανθρώπινο δυναμικό, αντικαθίσταται άρον-άρον από σύνορα, φράγματα, περιχαρακώσεις, καραντίνες.

Ο πλανήτης αποφαίνεται: σχεδιασμός με προτεραιότητες και ιεραρχήσεις συμβατές με την ανάγκες ανθρωποποίησης του ανθρώπου, άλλη σχέση με την φύση, δημοκρατία, διεθνής συνεργασία. Ο καπιταλισμός πάσχει από βαριά κώφωση…

Μ.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!