Την Κυριακή 30 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο Α΄ γύρος των βουλευτικών εκλογών, που προκήρυξε πρόωρα ο Μακρόν μετά την ταπεινωτική ήττα του στις ευρωεκλογές. Χάρη σε ένα παγκοσμίως μοναδικό εκλογικό σύστημα νόθευσης της λαϊκής βούλησης, θα ακολουθήσει και Β΄ γύρος στις 7 Ιουλίου. Μέσα στην αλαζονεία του ή την απελπισία του (ή και τα δύο) ο Γάλλος πρόεδρος ξέχασε ότι πρόπερσι μετά βίας γλίτωσε μια ολοκληρωτική ταπείνωση*. Τώρα βέβαια προς βοήθειά του προστρέχουν και οι «αγορές», που εκτίναξαν το spread των γαλλικών ομολόγων, με την ΕΚΤ να παρακολουθεί απαθής. Το ίδιο είχε κάνει και στην αντίστοιχη ιταλική περίπτωση, μόλις η Μελόνι ανέλαβε την εξουσία – και παρενέβη μόνο όταν βεβαιώθηκε πως η «ακροδεξιά» πρωθυπουργός έχει συμμορφωθεί. Τώρα οι «αγορές» και η ΕΚΤ δρουν προληπτικά, πριν καν γίνουν οι εκλογές – με την τελευταία να «φωνάζει» ότι δεν λειτουργεί ως κεντρική τράπεζα, αλλά ως πολιτικός μηχανισμός της ευρωκρατίας. Οπότε ο Μακρόν μπορεί τώρα να καταστροφολογεί για το τι θα γίνει εάν κερδίσουν «τα άκρα»!

Εν τω μεταξύ η κεντροαριστερά και η αριστερά συνέπηξαν σε χρόνο μηδέν ένα Νέο Λαϊκό Μέτωπο** για να αποκρούσουν την «επέλαση του φασισμού». Χωρίς να ανακοινώσουν υποψήφιο πρωθυπουργό, και με ένα πρόγραμμα-αχταρμά που υποτίθεται ότι επικεντρώνει στο «κοινωνικό ζήτημα». Όλοι γνωρίζουν ότι αυτά λήγουν την επομένη του Β΄ γύρου, μόλις κάθε «συνιστώσα» διασφαλίσει την κοινοβουλευτική της εκπροσώπηση (κάποιοι σίγουρα θα θέλουν να ξεχάσουν ένα πρόγραμμα που δεν αναφέρει ούτε μια φορά τον όρο ΝΑΤΟ, σπεύδει να δηλώσει υποστήριξη στην Ουκρανία, βάζει στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα στην Παλαιστίνη κ.ο.κ.). Εν πάση περιπτώσει, στις δημοσκοπήσεις αυτής της εβδομάδας το κόμμα της Λεπέν έρχεται πρώτο με 33-35%, δεύτερο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο με 26-28%, τρίτο και καταϊδρωμένο το κόμμα του Μακρόν με 19-21%, και μακριά πίσω η παραδοσιακή κεντροδεξιά (6-7%) και η ακροδεξιά του Ζεμούρ (3-4%). Όμως ακόμη κι αν επιβεβαιωθούν επακριβώς αυτές οι προβλέψεις, κανείς δεν γνωρίζει σε τι κοινοβουλευτική κατανομή θα οδηγήσουν. Επιπλέον, πολλοί επιφανείς «δημοκράτες» δηλώνουν ευθαρσώς πλέον ότι αν στον Β΄ γύρο αντιπαρατίθεται υποψήφιος της Λεπέν με υποψήφιο του επάρατου Μελανσόν, θα προτιμήσουν Λεπέν! Βρέθηκε άραγε ο «χρήσιμος ηλίθιος» που τόσο έχουν ανάγκη οι ταλαιπωρούμενες γαλλικές ελίτ;

* Αβεβαιότητα επί μακρόν! (φύλλο 596).

** Συμμετέχουν: η Ανυπότακτη Γαλλία, το Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Δημόσιος Χώρος (Γκλικσμάν), οι Οικολόγοι, το Γαλλικό Κ.Κ., το ΝΡΑ κι άλλα μικρότερα κόμματα. Επίσης 5 εθνικά συνδικάτα (CGT, CFDT, Solidaires, FSU, UNSA), η ATTAC κ.ά. Η συμφωνία προβλέπει ότι σε καθεμία από τις 577 μονοεδρικές περιφέρειες θα υπάρχει υποψήφιος από μία μόνο συνιστώσα. Η κατανομή: 229 υποψήφιοι της Ανυπότακτης Γαλλίας, 175 του Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Δημόσιου Χώρου, 92 των Οικολόγων, 50 του Γαλλικού Κ.Κ. (δεν έχουν αποφασιστεί ακόμη οι υποψήφιοι στις υπόλοιπες 31 περιφέρειες).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!