Για το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» και την προσφορά του, νομίζω τα λόγια είναι περιττά.

Αυτό που –τουλάχιστον εγώ– δεν γνώριζα μέχρι πρόσφατα είναι το «Σχεδία home». Στην οδό Κολοκοτρώνη κοντά στο Μοναστηράκι, σε ένα εμβληματικό κτίριο στεγάζεται το καφέ, το εστιατόριο αλλά και τα εργαστήρια της Σχεδίας, όπου παράγονται απίστευτα αντικείμενα κυρίως από το ανακυκλώσιμο χαρτί του περιοδικού. Στον χώρο λειτουργεί και πωλητήριο.

Επισκέφθηκα τον χώρο και πραγματικά μαγεύτηκα, μαζί με τον φωτογράφο Δημήτρη Κοιλαλού που ετοίμαζε μια έκθεση, πολύ διαφορετική, που αξιοποιεί κάθε σημείο του καφέ-εστιατορίου – ακόμη και τις τουαλέτες!

Μετά από αρκετή προετοιμασία η έκθεση ξεκίνησε το νέο της ταξίδι, αφού τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου.

Θα γίνουν και κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις, στον βαθμό βεβαίως που δεν θα προκύψουν περισσότερα θέματα με τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση αξίζει να ξεκινήσετε το φθινόπωρό σας όχι μόνο με την έκθεση αλλά και με καφέ, ποτά ή φαγητό – σημειώνω πως το μενού έχει σχεδιάσει ο Λευτέρης Λαζάρου.

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του δεύτερου καλοκαιρινού φεστιβάλ του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

Όπως σημειώνεται, «είναι μια νέα εκδοχή της πολυμεσικής, μουσειακής έκθεσης του φωτογράφου Δημήτρη Κοιλαλού, «Caesura· όσο κρατάει μια ανάσα», η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2019 στο μουσείο Μπενάκη. Ο φωτογράφος αυτήν τη φορά προσαρμόζει την έκθεση ειδικά για τον χώρο της «Σχεδίας» παρουσιάζοντας νέες φωτογραφίες αλλά και νέες εκδοχές των φωτογραφιών της έκθεσης του 2019. Η «Caesura· όσο κρατάει μια ανάσα» είναι μια πολυδιάστατη συλλογή φωτογραφιών προσωπικών αντικειμένων, ανθρώπων και τόπων από τη μεγάλη προσφυγική κρίση του 2015 και 2016, όπως καταγράφηκε από τον Δημήτρη Κοιλαλού στην Ελληνική νησιωτική και ηπειρωτική παραμεθόριο, αποτυπώνοντας τη μεταβατική κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα.

Κυριολεκτικά, Caesura ονομάζεται η σύντομη σιωπηλή παύση στη μέση ενός ποιητικού στίχου ή μιας μουσικής φράσης, μία κοφτή άηχη ανάσα. Εδώ όμως, ο όρος Caesura περιγράφει μεταφορικά τον σιωπηλό ενδιάμεσο χρόνο ανάμεσα στις δύο βίαιες και ταραγμένες περιόδους: τη ζωή στην αφετηρία του ταξιδιού και τη ζωή στο –άγνωστο– πέρας της διαδρομής.

Η έκθεση, σε διάλογο με τον χώρο στον οποίο αναπτύσσεται –το «Σχεδία home»– προσκαλεί τον θεατή σε έναν κριτικό αναστοχασμό της «μονιμότητας» και της ψευδαίσθησης ασφάλειας που αυτή γεννάει. Ταυτόχρονα, επιχειρεί να σχολιάσει την ανατροπή των θεμελιωδών στοιχείων της ανθρώπινης φύσης, τον στιγματισμό και την περιθωριοποίηση που προκαλεί ο εκπατρισμός συνδέοντάς τον με την απώλεια της στέγης, και τη διασάλευση της ταυτότητας που ακολουθεί τη βία της μετατόπισης και του αποχωρισμού της εστίας και των προσωπικών αντικειμένων.

Μετά από μια μεγάλη περίοδο απομόνωσης και εγκλεισμού και ένα καλοκαίρι τεράστιων φυσικών καταστροφών και οδύνης, η έκθεση «Caesura· όσο κρατάει μια ανάσα» που γίνεται στον πολυχώρο του «Σχεδία home», φέρνει ξανά στο προσκήνιο τη διαδρομή μέσα από τις δυσκολίες και το τραύμα, προς την ελπίδα και την αναγέννηση. Οι άνθρωποι που φωτογραφίζει ο Δημήτρης Κοιλαλούς είναι οι μελλοντικοί Ευρωπαίοι πολίτες· αυτοί που διεκδικούν μία δεύτερη ευκαιρία έτοιμοι να δώσουν τη δική τους μάχη για αυτήν. Στρέφονται στον φωτογραφικό φακό δηλώνοντας την πρώτη τους νίκη και τοποθετώντας αποφασιστικά τον εαυτό τους σε μια νέα παγκόσμια πραγματικότητα με τη δέσμευση να αναιρέσουν την ανωνυμία που τους προσάπτει ο στιγματισμός και η ιστορία».

INFO

Διάρκεια έκθεσης: 1 Σεπτεμβρίου – 26 Σεπτεμβρίου 2021
Κολοκοτρώνη 56 & Νικίου 2, 10560 Αθήνα, τηλ. 213 023 1220 – 210 331 6849
Ώρες λειτουργίας / καθημερινά& Σαββατοκύριακα: 10:00-23:00

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!