Η τέχνη της φωτογραφίας και ο Δημήτρης Κοιλαλούς

Δουλεύοντας τους τελευταίους μήνες πάνω σε μια σειρά ντοκιμαντέρ για Έλληνες φωτογράφους, ανακαλύπτω ξανά τη μαγεία της φωτογραφίας. Τη δύναμη ενός «κλικ» που μπορεί να μας σημαδέψει όπως ένας στίχος.

Θυμάμαι τα νεανικά μας δωμάτια με τις φωτογραφίες από το Βιετνάμ, τον Μάη του ’68, την Αντίσταση…

Αναρωτιέμαι από την άλλη, με τον καθημερινό βομβαρδισμό που δεχόμαστε από εικόνες κάθε είδους, αν μπορεί σήμερα η τέχνη της φωτογραφία να μας μαγεύει ακόμα.

Να πω ότι οι περισσότεροι αγνοούν και τα ονόματα των φωτογράφων κι ας δημοσιοποιούν/ μοιράζονται/ κοινοποιούν τις εικόνες τους.

Με το ντοκιμαντέρ βυθίστηκα στη μαγεία του Τάκη Τλούπα που αποτύπωσε τη Θεσσαλία με μοναδικό τρόπο, αλλά και στον σύγχρονό μας Γιώργο Διγαλάκη που καταφέρνει μέσα από τις φωτογραφίες του να μας ταξιδέψει σε μαγικούς τόπους όπου κυριαρχεί το υγρό στοιχείο: Λίμνες, δέλτα ποταμών, λιμνοθάλασσες.

Αφορμή ωστόσο για να γράψω αυτές τις γραμμές είναι μια έκθεση του γνωστού φωτογράφου Δημήτρη Κοιλαλού που παρουσιάζεται από τον Απρίλιο και θα διαρκέσει ως τις 26 Μάϊου στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς.

Τίτλος της CAESURA, Όσο κρατάει μια ανάσα.

Όπως σημειώνεται, «η CAESURA είναι μία συλλογή φωτογραφιών που αποτυπώνει τη μεταβατική κατάσταση των προσφύγων και των μεταναστών που έφταναν στην Ελλάδα το 2015 και το 2016, έχοντας διασχίσει το Αιγαίο –το διαβόητο πέρασμα του θανάτου– μια διάβαση ανησυχητική και οδυνηρή, την οποία εκείνη τη στιγμή θεωρούσαν το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδρομής τους, επειδή δεν ήξεραν τι τους επιφύλασσε το μέλλον»

Ο όρος CAESURA σημαίνει τη σύντομη σιωπηλή παύση στη μέση ενός ποιητικού στίχου ή μιας μουσικής φράσης, μία κοφτή άηχη ανάσα. Είναι μια έννοια που χρησιμοποιείται μεταφορικά για να περιγράψει τον σιωπηλό ενδιάμεσο χρόνο ανάμεσα σε δύο περιόδους βίαιες και ταραγμένες.

Τοπία έρημα και παράξενα, άνθρωποι εγκλωβισμένοι. Η δύναμη της μεταφοράς μέσα από τη φωτογραφία. Ένα δέντρο γεμάτο κουρέλια – ένα δέντρο των χαμένων ευχών. ‘Ένα κομμάτι ύφασμα σε ένα χωράφι. Φυτά που γέρνουν υπό το βάρος του ήλιου.

«…Η CAESURA, εστιάζοντας περισσότερο στο υπαρξιακό παρά στο ιστορικό επίπεδο, αποτυπώνει τη γενική ταυτότητα του φυγά, εκείνου που προσπαθεί να αποδράσει, εκείνου που προσεταιρίζεται άλλες, ενδιάμεσες προσωρινές ταυτότητες και μιλά όχι μόνο για εκείνους που φωτογράφισε, αλλά κυρίως για όλους εκείνους που δεν φωτογράφισε, όλους εκείνους που σιωπηλοί, απογυμνωμένοι, παλεύουν να ανασυστήσουν έναν «εαυτό» από τα λίγα που τους έχουν απομείνει….»

Κι εμείς έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε πάλι τη δύναμη της φωτογραφίας…

Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο της οδού Πειραιώς

Πειραιώς 138 & Ανδρονίκου 11854 Αθήνα, +30 210 3453111, www.benaki.gr

 

 

8o Φεστιβάλ Αφήγησης Αθήνας

Για μια ακόμη χρονιά θα απολαύσουμε παραμυθάδες να ξετυλίγουν τις ιστορίες τους στο 8ο Φεστιβάλ Αφήγησης. Σήμερα, Σάββατο 18 Μαΐου, ξεκινά στις 7:30 μ.μ. και το πρόγραμμα έχει ως εξής:

«Ένα λαϊκό παραμύθι αγάπης»/ Αφήγηση: Δημοσθένης Χαρούλης

«Του ποταμού λαλιά» /Αφήγηση: Βιργινία Κοκκίνου

«Η Βασίλισσα των Γοργόνων»/ Αφήγηση: Σμαράγδα Αποστολάτου

«Το Ακόνι της υπομονής» /Αφήγηση: Αγγελική Γκόγκου

«Ο παπαγάλος που έλεγε παραμύθια»/ Αφήγηση: Γεωργία Αγγελή

«Το Τεμπελχανείο, ιστορίες με τεμπέληδες του κόσμου!» / Αφήγηση: Ελεάνα Χατζάκη

«Το πιθάρι» / Αφήγηση στα Γαλλικά: Elisabeth Jean Benichou “Liza”(Γαλλία), (Θα ακουστεί η ελληνική περίληψη της ιστορίας από την Ανεζούλα Κατσιμπίρη)

«Η Μπανέλα Σου και άλλες ιστορίες της Άγριας Δύσης»/ Ομάδα αφήγησης Παραμυθανθός, Αφήγηση: Δημήτρης Μάλλης – Καλλιρρόη Μουλά. Μουσική: Δημήτρης Μάλλης – Θωμάς Ζήσης

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται και αύριο Κυριακή, από πρωίας!

Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών / «Το Σπίτι των Παραμυθιών – Το Μουσείο Αλλιώς», Ιωσήφ των Ρογών 11, Ακρόπολη

Τηλ: 210 4313332, 6987117542, Fax: 210 4313322

E-mail: [email protected] Web site: www.e-mythos.eu

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!