Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Τοκογλυφία και «φιλότιμο»

«Δεν υπάρχει σχέδιο για την καταπολέμηση της τοκογλυφίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Αυτήν την απάντηση έλαβε από την Κομισιόν ο ευρωβουλευτής Κώστας Χρυσόγονος, ο οποίος στη σχετική του ερώτηση ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια η υπερχρέωση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και η μείωση του δανεισμού από πιστωτικά ιδρύματα έχουν οδηγήσει σε δραματική έξαρση του φαινομένου της τοκογλυφίας στην Ελλάδα και ότι τα ενεχυροδανειστήρια και οι παρατράπεζες πολλαπλασιάζονται. «Τα κράτη μέλη φυσικά και έχουν το δικαίωμα να θεσπίζουν πιο περιοριστικούς κανόνες με σκοπό να απαγορεύουν κάθε περίπτωση τοκογλυφικής πίστωσης», αναφέρει χαρακτηριστικά στην απάντησή της η Επιτροπή. Αυτό που απομένει σε μας είναι η μελαγχολία, όταν ακούμε τη Μέρκελ να δηλώνει ότι συμφωνεί να επιμηκυνθεί ο χρόνος πληρωμής του ελληνικού χρέους, αλλά είναι αντίθετη στη μείωση των επιτοκίων. Ίσως θα έπρεπε να ρωτήσει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για τη δραματική έξαρση της τοκογλυφίας μεταξύ των χωρών της Ευρώπης, δεδομένου ότι η Γερμανία μας έχει δανείσει δεκάδες δισεκατομμύρια με επιτόκιο πολλαπλάσιο του δικού της δανεισμού…

 

Τι «πετύχαμε»;

-Καταφέραμε να σταματήσουμε στην πράξη την εφαρμογή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία. (Χωρίς νομοθετική διασφάλιση; Χωρίς έστω μια ΚΥΑ;)

-Αντισταθήκαμε στην απαίτηση των δανειστών για διάλυση του νόμου Κατσέλη (Μα το ισχυρότερο πλεονέκτημα του νόμου ήταν η δικαστική προστασία…)

-Εντάξαμε στις οφειλές που μπαίνουν στη ρύθμιση του ν. Κατσέλη και τις οφειλές προς το κράτος. (Ναι, αλλά με προτεραιότητα κατασχέσεων σε περίπτωση νέας αδυναμίας να αποκτούν πλέον οι τράπεζες)

-Θέσαμε τη διαδικασία για την επιτάχυνση της εκδίκασης των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη μέσω της δημιουργίας ειδικών κλιμακίων στα ειρηνοδικεία. (Με συνοπτικές διαδικασίες και οικειοθελείς παραχωρήσεις ακίνητης περιουσίας;)

– Προχωράμε σε βελτιώσεις του κώδικα δεοντολογίας των τραπεζών προς όφελος του δανειολήπτη. (Προχωράτε; Μα είχατε την ευκαιρία το καλοκαίρι, κατά την ψήφιση του σχετικού νόμου).

-Δίνουμε τη δυνατότητα σε εξωδικαστικούς συμβιβασμούς και παρέχουμε συμβουλευτική υποστήριξη ώστε ο δανειολήπτης να μη γίνεται έρμαιο στη διάθεση των τραπεζών. (Έρμαιο; Γιατί έρμαιο; Δεν περιμένουμε να βελτιώσετε τον κώδικα δεοντολογίας; Δεν περιμένουμε την αποκατάσταση των καταστροφών του μνημονίου; Δεν περιμένουμε… σεισάχθεια;)

 

Έμπρακτη αλληλεγγύη στους πρόσφυγες 

Οι μέρες αυτές σημαδεύονται από μετακινήσεις προσφύγων μεγαλύτερες ακόμα και από τις προσφυγικές ροές του Β’ Παγκοσμίου πολέμου. Κάθε μέρα, χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους πάρα πολλά παιδιά, επιχειρούν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, είτε προς την Ιταλία, είτε προς τα νησιά του Αιγαίου. Αν καταφέρουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο, τότε συνεχίζουν το ταξίδι τους προς Βορρά.

Στο ταξίδι τους βρήκαν και συμπαραστάτες. Αλληλέγγυοι, ντόπιοι και τουρίστες, στη Λέσβο, στην Κω, στην Αθήνα, στην Ειδομένη, καταβάλλουν τεράστιες προσπάθειες καθημερινά για να εξασφαλίσουν νερό, τροφή, να τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, να κάνουν την προσωρινή διαμονή τους σχετικά ασφαλή.

Το Κοινωνικό Στέκι Χανίων συγκεντρώνει χρήματα και προσφορές μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου στο χώρο της TERRA VERDE Χ’μιχάλη Νταλιάνη 5 (Σπλάντζια). Τηλ. επικοινωνίας: 6974815328, 6979339244, καθώς και στο mail: [email protected]

Χρειάζονται κυρίως βρεφικές κρέμες σε βαζάκια, γάλατα σε σκόνη, ξηρούς καρπούς, κονσέρβες (πλην χοιρινού), χυμούς, γάλατα, κρουασάν και λάδι. Επίσης υπνόσακους, τέντες, πάμπερς, μωρομάντιλα, σαπούνια, οδοντόβουρτσες, χαρτιά υγείας, σερβιέτες, σεντόνια, κουβέρτες, παπούτσια, κάλτσες, αδιάβροχα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!