Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Διπλό έγκλημα στη Βουλιαγμένη

Αναστάτωση έχει προκαλέσει η είδηση ότι το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε από τον Όμιλο Jermyn Street Real Estate να καταθέσει ώς τις 10 Ιουλίου νέα πρόταση για την εξαγορά της Χερσονήσου Βουλιαγμένης, συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων. Ο συγκεκριμένος όμιλος είχε αποσύρει το ενδιαφέρον του μετά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που προστάτευε τη Χερσόνησο από την τσιμεντοποίηση. Τώρα το ΤΑΙΠΕΔ τον καλεί εσπευσμένα να επανέλθει, επιμένοντας στην καταστροφή του εξαίρετου δάσους και στην απαξίωση των πλούσιων και μοναδικών αρχαιολογικών θησαυρών που υπάρχουν σε πολλά σημεία της περιοχής. Η Συντονιστική Επιτροπή Προστασίας της Χερσονήσου καλεί συλλογικότητες και πολίτες να συναντηθούν επιτόπου την Τετάρτη, 8 Ιουλίου, στις 8μ.μ., προκειμένου να αποτρέψουν αυτήν την εξέλιξη.

Στο μεταξύ, έντονη και καταχρηστική εκμετάλλευση φαίνεται να υφίσταται ο χώρος της Λίμνης της Βουλιαγμένης, με διαρκώς αυξανόμενα κοσμικά γεγονότα και συναυλίες, που δεν συνάδουν ούτε με τον προστατευόμενο οικολογικό χαρακτήρα του μοναδικού αυτού φυσικού τοπίου, αλλά ούτε και με το υφιστάμενο νομικό καθεστώς. Η Λίµνη έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνηµείο της φύσης, είναι προστατευόμενος υγρότοπος και έχει συμπεριληφθεί στον εθνικό κατάλογο Natura 2000, αλλά μάλλον όλα αυτά θεωρούνται από ορισμένους ασήμαντες λεπτομέρειες…

 

Κλίμα χωρίς αιθάλη

Τρομερά υψηλά ήταν τα αποτελέσματα των πρόσφατων μετρήσεων ατμοσφαιρικών ρύπων στο Λιμάνι του Πειραιά. Στον τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων διαπιστώθηκε συγκέντρωση άνω των 100.000 σωματιδίων ανά κ.εκ. αέρα, ενώ στον αστικό ιστό κυμαίνεται συνήθως στα 3.000-5.000 σωματίδια! Μάλιστα η αιθάλη, έκδοχο των λεπτών σωματιδίων σκόνης, είναι σύμφωνα με τους ειδικούς το ίδιο καρκινογόνος με τον αμίαντο και δεδομένου ότι ο αριθμός των κρουαζιερόπλοιων πολλαπλασιάζεται τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι επιβάτες και κάτοικοι της περιοχής εκτίθενται στα δηλητηριώδη αέρια. Διάφορες περιβαλλοντικές ενώσεις έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης και παρεμβάσεων με τίτλο Κλίμα χωρίς αιθάλη και ζητούν να επιβληθεί η αποκλειστική χρήση υψηλής ποιότητας ντίζελ θαλάσσης και η επεξεργασία των καυσαερίων. Προτρέπουν, μάλιστα, την κυβέρνηση να προσφύγει στον ΟΗΕ ζητώντας την άμεση δημιουργία περιοχής ελέγχου εκπομπών στη Λεκάνη της Μεσογείου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!