Δεν αρνείται ούτε επιβεβαιώνει ο Όλι Ρεν σχέδιο ξεπουλήματος και του ΤΑΙΠΕΔ. Του Ζαχαρία Ρουστάνη

Στη «βιτρίνα» του προγράμματος ξεπουλήματος ακίνητης περιουσίας βρίσκεται αυτές τις ημέρες ο Αστέρας Βουλιαγμένης, μια έκταση περίπου 120 στρεμμάτων, στη θέση Μικρό Καβούρι, στο Λαιμό Βουλιαγμένης. Τέσσερις είναι οι τελικοί διεκδικητές, κοινοπραξίες διεθνείς και εγχώριες, οι προσφορές των οποίων θα αποσφραγιστούν  τις προσεχείς ημέρες.
Η εκποίηση του δημόσιου πλούτου συνεχίζεται για λογαριασμό των δανειστών και όλα δείχνουν ότι η ολοκλήρωσή της είναι απλώς θέμα χρόνου…
Για το «αμαρτωλό» ΤΑΙΠΕΔ, αξίζει να θυμίσουμε ότι σχετικά πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Όλι Ρεν, δεν πήρε σαφή και ξεκάθαρη θέση απέναντι σε δημοσίευμα των Financial Times ότι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επιθυμούν αλλαγή της έδρας του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου και μετατροπή του σε ιδιωτική εταιρία ειδικού σκοπού με ξένους μάνατζερ.
Στη σχετική ερώτηση, μάλιστα, που κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής, η απάντησή του Όλι Ρεν ήταν σιβυλλική, καθώς παρέπεμπε στην τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού Μνημονίου, στην οποία αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος ιδιωτικοποίησης για το 2013, θα αναπληρωθούν με διπλασιασμό των προσπαθειών το 2014, ότι οι στόχοι για το 2020 παραμένουν ως έχουν και ότι «…η διακυβέρνηση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης θα επανεξεταστεί το επόμενο φθινόπωρο (δηλ. κατά την τελευταία επίσκεψη της τρόικας)».
Κράτησε για το τέλος ο Ευρωπαίος επίτροπος την κατραπακιά, ότι «γίνεται τώρα μια εφ’ όλης της ύλης αξιολόγηση της απόδοσης και των αποτελεσμάτων του ΤΑΙΠΕΔ και προβλέπονται μεταρρυθμίσεις της εταιρικής διακυβέρνησης, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω η τρέχουσα λειτουργία και το πλαίσιο της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης».
Η πρόθεση των δανειστών να μεταφερθεί στο εξωτερικό η έδρα του… πορτοφολιού της Ελλάδας και να διοικείται από ξένους μάνατζερ είχε απασχολήσει τα ΜΜΕ και τον Σεπτέμβριο, στο «τετ-α-τετ» της Διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ με την τρόικα. Τότε διαψεύστηκε από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και από άλλες πηγές της Ε.Ε., με το χαρακτηριστικό επιχείρημα ότι «καμία κυβέρνηση οποιασδήποτε χώρας δεν θα δεχόταν μια τέτοια αλλαγή έδρας ή ξένη διοίκηση».
Στην τελευταία σύσκεψη μεταξύ τεχνικού κλιμακίου της τρόικας και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ ασχολήθηκαν με την πορεία των διαγωνισμών, την καταγραφή των προβλημάτων και την αναζήτηση πιο… ευέλικτων τρόπων για την επιτάχυνση της «αξιοποίησής τους». Συζήτηση έγινε και για τα 80.000 ακίνητα της Εταιρίας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ, που προήλθε από τη συγχώνευση της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε., της Ολυμπιακά Ακίνητα Α.Ε. και της ΚΕΔ Α.Ε.), στην οποία παραμένει πρόεδρος ο νέος πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Κ. Μανιατόπουλος. Λόγω των καθυστερήσεων στην εκτέλεση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, ο αρχικός στόχος εσόδων για φέτος «ψαλλιδίστηκε» από 2,6 δισ. ευρώ σε 1,3 δισ. ευρώ, για του χρόνου εκτινάχθηκε στα 3,8 δισ. ευρώ, και έως το 2016 να εισπραχθούν επιπροσθέτως 11 δισ. ευρώ. Όσον αφορά το 2014, η τρόικα επιθυμεί να προωθηθούν και οι ιδιωτικοποιήσεις της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, των λιμανιών ΟΛΘ και ΟΛΠ.
Με καθυστέρηση δύο ετών μαθαίνουμε, μάλιστα, πως από τον Οκτώβριο του 2011 η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων είχε μεταφέρει στο ΤΑΙΠΕΔ -εκτός από όλους τους άλλους οδικούς άξονες της χώρας- και τις χρυσοφόρες συμβάσεις για τη Ζεύξη Ρίου-Αντιρρίου και την Αττική Οδό και τα δικαιώματα μελλοντικής αξιοποίησης, μετά τη λήξη των υφιστάμενων συμβάσεων.

Ο «ειδικός σκοπός» δεν έχει ολοκληρωθεί!
Η υπόθεση της «βελτιστοποίησης» του ΤΑΙΠΕΔ, πέραν του ότι σηματοδοτεί την πλήρη παράδοση από τη συγκυβέρνηση στους δανειστές της δημόσιας περιουσίας, αποκτά σήμερα ξεχωριστό ενδιαφέρον, ή μάλλον δραματικές διαστάσεις, διότι ήδη ο λαός είναι βουτηγμένος στα χρέη -ο ένας στους τρεις Έλληνες μάλιστα αδυνατεί να πληρώσει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, ενώ τέσσερις στους δέκα καταφεύγουν στον τραπεζικό δανεισμό- και μπορεί ανά πάσα στιγμή η Εφορία ή η τράπεζα να προβούν σε μαζικές κατασχέσεις και η χώρα να μετατραπεί σε ένα απέραντο κατασχετήριο. Ποιος θα προστατέψει την ελληνική οικογένεια από τον κίνδυνο, στο εγγύς μέλλον, να δει τα κοφτερά δόντια μιας απρόσωπης εταιρείας που θα… αξιοποιεί κάθε ακίνητη και κινητή περιουσία της;
Στη συνολική τους εικόνα το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ εμφανίζονται, ουσιαστικά και τυπικά, ήδη ως ένα απέραντο δημοπρατήριο, με προκαθορισμένο ρόλο του «παιδιού για τα θελήματα» στο άβουλο πολιτικό προσωπικό της συγκυβέρνησης. Περηφανεύονται μάλιστα θρασύτατα στους δικτυακούς τους τόπους ότι «το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της χώρας αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο πρόγραμμα αξιοποίησης στον κόσμο»! Συγχαίρουν την κυβέρνηση, που «δημιούργησε 87 νομοθετικές και κανονιστικές ρυθμίσεις, η ανυπαρξία των οποίων προκαλούσε σοβαρές καθυστερήσεις» και υπενθυμίζουν (στην πραγματικότητα εισηγούνται και πιθανότατα έχουν ήδη δρομολογήσει) την «αναγκαιότητα θέσπισης 26 νέων νομοθετικών παρεμβάσεων».
Ως γνωστόν, τα σχέδια της τρόικας, από ιδρύσεως ΤΑΙΠΕΔ, τον Ιούλιο του 2011, ήταν «να μεταφερθούν τα περισσότερα από τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν περιληφθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και να μεταφερθούν όσα ακόμη περιουσιακά στοιχεία αποφασιστεί από το κράτος να αξιοποιηθούν». Πέρα από τις τρεις αρχικές κατηγορίες (αξιοποίηση γης, υποδομές, εταιρικό χαρτοφυλάκιο), τώρα οι δανειστές αναζητούν ένα νέο διευρυμένο «όχημα» αξιοποίησης ακινήτων, μια επενδυτική εταιρεία, στην οποία θα μεταβιβάζεται η συγκομιδή του… κράτους τους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!