Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

Ανάσα για τους ανασφάλιστους

Σημαντική στήριξη σε χιλιάδες ανασφάλιστους προβλέπει το πόρισμα της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε στο υπουργείο Υγείας με αντικείμενο την πρόσβαση των ανασφάλιστων στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Όλοι όσοι έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη και έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ θα μπορούν σύντομα να προμηθεύονται μέσω ΚΕΠ Βιβλιάριο Υγείας Ανασφάλιστου. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, διαβεβαίωσε ότι οι ανασφάλιστοι πολίτες θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος Υγείας, τόσο στην πρόληψη όσο και στη νοσηλεία. Σήμερα καλύπτεται η νοσηλεία τους, ενώ έχουν πρόσβαση και στη φαρμακευτική περίθαλψη. Με την υπουργική απόφαση που ετοιμάζεται, θα καλύπτονται και οι διαγνωστικές εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται ακόμη κι αν δεν νοσηλευτούν.

Η ώρα του… χαρακτήρα

Ξεκινά από την ερχόμενη Δευτέρα, πιλοτικά, σε 14 Αστυνομικά Τμήματα η Ώρα του Πολίτη. Η δράση έχει ως διακηρυγμένο στόχο της «την ενίσχυση της σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης και κατανόησης, αλλά και της άμεσης διαπροσωπικής επικοινωνίας μεταξύ Αστυνομίας και πολιτών». Η αρχή γίνεται δοκιμαστικά και μετά την αξιολόγησή της προβλέπεται να επεκταθεί σε όλη την επικράτεια. Δύο φορές το μήνα, οι διοικητές των Αστυνομικών Τμημάτων θα δέχονται στο γραφείο τους πολίτες, φορείς και κοινωνικούς εταίρους, προκειμένου να διατυπώνονται και να συζητούνται θέματα, προτάσεις, επισημάνσεις και απόψεις για ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της τοπικής κοινωνίας. «Οικοδομούμε μία νέα σχέση με τις τοπικές κοινωνίες, προχωρώντας σε καινοτόμες δράσεις, που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και αναβαθμίζουν τον διάλογο και τη συνεργασία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη. Από το ήθος και το… χαρακτήρα των διοικητών, αλλά και των πολιτών θα εξαρτηθεί, ωστόσο, αν αυτή η «καινοτόμα δράση» δεν θα λειτουργήσει ως το νέο «πελατειακό» πλαίσιο που θα εκτρέφει τη ρουφιανιά και την αστυνομοκρατία.

Της Ελευσίνας τα πάθη

Τα περιβαλλοντικά πάθη της Ελευσίνας και του Θριάσιου δεν τελειώνουν! Με τέσσερις αποφάσεις του το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του Δήμου Ελευσίνας και της τέως Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δυτικής Αττικής, τόσο για τον θηριώδη Θερμοηλεκτρικό Σταθμό των 880 MW που θέλει να εγκαταστήσει η Χαλυβουργική, όσο και για τις νέες λιμενικές εγκαταστάσεις και επιχώσεις θαλάσσιας έκτασης 68 στρ. Με τις αποφάσεις του αυτές το ΣτΕ έκρινε ότι η ήδη βεβαρημένη από τις υφιστάμενες δραστηριότητες φέρουσα ικανότητα του Θριάσιου Πεδίου αντέχει και άλλες καύσεις, και άλλη ρύπανση! Παρά το γεγονός ότι έχει φαινομενικά ατονήσει το ενδιαφέρον για την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου, οι αποφάσεις του ΣτΕ θα επιτρέψουν στη Χαλυβουργική να κραδαίνει για το μέλλον και με τη βούλα του ΣτΕ τη μεγαλύτερη από πλευράς ισχύος άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα, αδειοδοτημένη περιβαλλοντικά, πάνω σε 100 και πλέον στρέμματα θαλάσσιας έκτασης μπαζωμένα με τα απόβλητά της!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!