Γράφει ο Ζαχαρίας Ρουστάνης

 

Όλοι ενωμένοι -Όλοι μαζί!

«Παλεύουμε ενωμένοι μέχρι τέλους, για το μέλλον μας», είπαν οι εργαζόμενοι στα Mεταλλεία Xρυσού της Χαλκιδικής, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη διακοπή των εργασιών της Eldorado. «Το δικαίωμα στην εργασία είναι ιερό, αλλά το δικαίωμα στη ζωή είναι ιερότερο. Όλοι έχουμε ευθύνη γι’ αυτόν τον τόπο και δεν ανταλλάσσεται ούτε με θέσεις εργασίας, ούτε με την καταστροφή του τόπου», ήταν η απάντηση του Συντονιστικού Ιερισσού ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Φαντάζει δύσκολο, ειδικά για μια αριστερή κυβέρνηση, να στερήσει από κάποιον το δικαίωμα στην εργασία – αλλά όχι διάολε το δικαίωμα για οποιαδήποτε εργασία και με οποιεσδήποτε επιπτώσεις πάνω στη ζωή και την υγεία των υπολοίπων. Κι αν αξίζει οίκτος και περιφρόνηση σ’ όσους δημοσιογράφους έσπασαν το εμπάργκο για το μακελειό της ΕΡΤ και έσπευσαν χωρίς ηθικές αναστολές να αρπάξουν μνημονιακές θεσούλες, αξίζει οίκτος και περιφρόνηση και σε όσους συμμαχούν με το αφεντικό τους πάση θυσία, ρημάζοντας, δηλητηριάζοντας, καταστρέφοντας τα… εμπόδια. Όχι τη φύση, όχι τους ανθρώπους, όχι τις μέλλουσες γενιές. Τα «εμπόδια»…

 

Στο εδώλιο οι αγώνες!

Δικαστική «καταιγίδα» μαίνεται στα Χανιά εναντίον αρκετών αγωνιστών που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων ενάντια στη φτώχεια, την εξαθλίωση, την ανελευθερία και τον εκφασισμό της δημόσιας ζωής. Όπως καταγγέλλει το Κοινωνικό Στέκι της πόλης, κάθε δίωξη συνοδεύεται από ένα στημένο κατηγορητήριο με μάρτυρες κατηγορίας «όργανα» της Ασφάλειας. Οι περισσότερες υποθέσεις έχουν περάσει το στάδιο της προανακριτικής διαδικασίας και τώρα ήρθε η ώρα των δικαστηρίων. Ήδη δύο από αυτούς στις 18 Φλεβάρη καταδικάστηκαν με ποινές 16 και 12 μηνών φυλάκισης με αναστολή. Στις 10 Μάρτη γίνεται η δίκη ακόμα εννέα αγωνιστών, οι οποίοι διώκονται για τη συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις και την κατάληψη της Αντιπεριφέρειας τον Φλεβάρη του 2012, όταν χιλιάδες διαδηλωτές απεργούσαν και αντιστέκονταν στην ψήφιση του δεύτερου Mνημονίου. Στο εδώλιο αυτό θα μπορούσε, φυσικά, να βρίσκεται ο καθένας μας. Στις 11:00 το πρωί της Τρίτης πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης έξω από τα Δικαστήρια Χανίων.

 

Νομικός «πολιτισμός»

Τι σημασία να έχει… περισσέψει, άραγε, για τον νομικό μας πολιτισμό, όταν χωρίς ίχνος προστασίας της ανθρώπινης προσωπικότητας ποινικοποιείται από τις διωκτικές Αρχές ακόμα και η απλή συγγένεια, κατά παράβαση των νόμων -και κυρίως των άγραφων- που τοποθετούν στο απυρόβλητο τους γονείς όταν προστατεύουν απλώς τα παιδιά τους, και τους ερωτικούς συντρόφους όταν προστατεύουν απλώς τον αγαπημένο τους. Το τεκμήριο της αθωότητας παραβιάστηκε, βάρβαρα, στην περίπτωση της Αθηνάς Τσάκαλου, μητέρας των δύο κατηγορούμενων ως μελών της «Συνωμοσίας πυρήνων της φωτιάς» που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία, αλλά και στην περίπτωση της 22χρονης Αγγελικής Σπυροπούλου, που αντιμετωπίστηκε σαν εγκληματίας χωρίς να έχει διαπράξει κανένα έγκλημα(!), με κατηγορητήριο που συναρμολογήθηκε κακήν κακώς ώστε να περιγράψει ένα αστυνομικό success story ενόψει των κρίσεων στο Σώμα. Κάθε εποχή έχει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, τον Κρέοντά της, που θα διώκει και θα τιμωρεί αυστηρά όσους ξεπερνούν τα όρια της στενοκεφαλιάς του. Έχει επίσης και τις Αντιγόνες της και τις Ισμήνες. Όμως, σ’ ετούτη εδώ τη θεότρελη εποχή που ζούμε, ο Κρέοντας αποφάσισε να ξεσπάσει όλη την οργή του στην… Ισμήνη!

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!