Φήμες ότι τέλος του μήνα η εταιρία σταματά τη δραστηριότητά της για να εκβιάσει προς… πάσα κατεύθυνση

 

Σε ακραία σημεία κινδυνεύει να φτάσει η αντιπαράθεση για το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, ειδικά από τη στιγμή που βγήκε εμπράκτως στο προσκήνιο, διά των υπαλλήλων της, η καναδική πολυεθνική. Είχαν προηγηθεί τα επεισόδια της 6ης Απριλίου στις Σκουριές, όταν σύμφωνα με καταγγελίες αλλά και με ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ προς τον υπουργό Εσωτερικών επεδείχθη «σύμπραξη αντρών της ΕΛΑΣ και υπαλλήλων της εταιρίας, οι οποίοι σε συνεργασία εγκλώβισαν, ξυλοκόπησαν και πετροβόλησαν τους συγκεντρωμένους κατοίκους».

Και ακολούθησε την περασμένη Πέμπτη (λίγες ώρες πριν από τη συγκέντρωση των Επιτροπών Αγώνα Ενάντια στην Εξόρυξη Χρυσού στη Χαλκιδική) η διαδήλωση εργαζομένων της Eldorado Gold και των οικογενειών τους στο κέντρο της Αθήνας, στη διάρκεια της οποίας διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να μην κάνουν βήμα πίσω από την υπεράσπιση των συμφερόντων της πολυεθνικής. Μαζί τους ήταν ωσεί παρούσα η ίδια η Eldorado, τα συστημικά ΜΜΕ που υπερκάλυψαν αυτή την «εργατική διαμαρτυρία», καθώς και ο βουλευτής της Ν.Δ. Άδ. Γεωργιάδης, που έχει κάνει καριέρα στηρίζοντας φανατικά ό,τι αντιλαϊκό και αντεργατικό μέτρο ζητούσαν από την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου οι δανειστές.

Για τους διαδηλωτές εργαζόμενους της Eldorado είναι σαν να μην υπάρχει αυτή η καναδικών συμφερόντων πολυεθνική που καταστρέφει μια εκτεταμένη περιοχή, φοροαποφεύγει, αποκρύπτει ατυχήματα, αποθέτει ανεξέλεγκτα τα απόβλητά της. Στην πραγματικότητα γινόμαστε, τις τελευταίες εβδομάδες, μάρτυρες ενός καλά καταστρωμένου σχεδίου της Eldorado το οποίο, σύμφωνα με το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού, περιλαμβάνει «τραμπουκισμούς -με την ανοχή της αστυνομίας-, απεργιακές κινητοποιήσεις με εντολή της εργοδοσίας, δημιουργία εμφυλιακού κλίματος στην περιοχή, επιχορηγούμενες εκδρομές στην Αθήνα, εκβιασμούς και χρηματισμό εργαζόμενων για να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις, ψέματα και λάσπη σε φίλα προσκείμενα ιστολόγια, προσωπικές επιθέσεις και στοχοποίηση ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στον αγώνα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Ταυτόχρονα, η εταιρία τηρεί σιγήν ιχθύος για θέματα που καίνε, όπως για τη ρύπανση του Κοκκινόλακκα από όξινες απορροές». Την ίδια στιγμή υπάρχουν πληροφορίες που θέλουν της Ελληνικός Χρυσός να αναστέλλει τις δραστηριότητές της στο τέλος του μήνα, σε μια αναβαθμισμένη προσπάθεια να χρησιμοποιήσει για άλλη μια φορά ως «ασπίδα» τους εργαζομένους της, αλλά και για να εκβιάσει την κατάσταση.

Είναι φανερό ότι σε αυτή την αναμέτρηση έχουν οργανωθεί τα στρατόπεδα που θα πρωταγωνιστήσουν. Και είναι επίσης φανερό ότι θα ακολουθήσουν νέα επεισόδια στην ιστορία αυτή, όσο η κυβέρνηση δείχνει να ταλαντεύεται, να μην παρουσιάζει οριστικά το τι προτίθεται να πράξει, να υπεκφεύγει και να στέκεται αναποφάσιστη ανάμεσα σε δύο δήθεν αντιπαρατιθέμενες αξίες που είναι το δικαίωμα στην εργασία από τη μια και το περιβάλλον από την άλλη. Διότι είναι σίγουρο ότι η ισόρροπη ανάπτυξη και οι θέσεις εργασίας στη Χαλκιδική δεν περνούν μέσα από την καταστροφή της φύσης και της ζωής. Τουναντίον μάλιστα… Ακόμη κι όποιος προσπαθήσει να επιδείξει «κυβερνητικό ρεαλισμό» στην υπόθεση αυτή, μοιάζει απίθανο να καταφέρει να αποδείξει με αριθμούς ότι η επένδυση στις Σκουριές έχει να συνεισφέρει κάτι θετικό στην οικονομία, στην κοινωνία, στην ανάπτυξη, στην εργασία.

 

Χ.Π.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!