Πορεία στις Σκουριές

Κινητοποίηση για τις 23 Νοέμβρη οργανώνουν οι επιτροπές αγώνα Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Το Συντονιστικό Φορέων Σταγείρων Ακάνθου εξέδωσε ανακοίνωση και καλεί τον κόσμο να συστρατευτεί. «Αν όχι τώρα, πότε; Αν όχι εμείς, ποιος; Τα νερά μας χάνονται κάθε λεπτό που η Eldorado καταστρέφει το βουνό. Το δάσος καταστρέφεται με κάθε δέντρο που κόβεται, κάθε δρόμο που ανοίγεται. Το Ρέμα του Καρατζά θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Δεν αναθέτουμε αρμοδιότητες. Δεν αποποιούμαστε την ευθύνη μας. Εμείς θα σταματήσουμε την καταστροφή του τόπου. Εμείς που βλέπουμε καθημερινά να καταστρέφεται το βουνό στο οποίο οφείλουμε τη ζωή μας. Όλοι εμείς που στεκόμαστε αλληλέγγυοι σ’ ένα δίκαιο αγώνα, γιατί είναι και δικός μας αγώνας», αναφέρει η ανακοίνωση και καταλήγει: «Διεκδικούμε τη γη μας και την ελευθερία μας. Να προστατέψουμε τις ζωές μας. Να τους σταματήσουμε! Η 23 του Νοέμβρη είναι αυτή η ημέρα».

 

Σε αναβρασμό και οι κτηνοτρόφοι

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο για τους Έλληνες κτηνοτρόφους, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων. Η κτηνοτροφία από πυλώνας ανάπτυξης έχει καταλήξει, εδώ και χρόνια, σε αθεράπευτο ασθενή με άμεσες επιπτώσεις στην παραγωγική βάση και στην οικονομία της χώρας. Το Δ.Σ. της Ένωσης αποφάσισε να προβεί σε νέες κινητοποιήσεις εξαιτίας των κακών πληρωμών της εξισωτικής, της καθυστέρησης της πληρωμής των βιολογικών προγραμμάτων, του προβλήματος των βοσκοτόπων, της μη αποζημίωσης του καταρροϊκού πυρετού κ.ά. Καλεί τους κτηνοτρόφους να συγκεντρωθούν στα κατά τόπους καταστήματα ΟΠΕΚΕΠΕ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης στις 13 Νοέμβρη και σε πανελλαδική κινητοποίηση και κάθοδο στην Αθήνα στις 25 του Νοέμβρη. Καλεί, επίσης, τα πολιτικά κόμματα να στηρίξουν τον αγώνα τους και να δεσμευτούν με συγκεκριμένες προτάσεις και λύσεις.

 

Συμπαράσταση στον Μάριο Ζέρβα

Την Τετάρτη δικάζεται ο Μάριος Ζέρβας, ο δάσκαλος κολύμβησης που συνελήφθη το 2010, στη μεγάλη πορεία της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ενάντια στο πρώτο Μνημόνιο. Φορτώθηκε ένα παράλογο κατηγορητήριο, παρά τις δεκάδες μαρτυρίες και φωτογραφίες που αποδείκνυαν την αθωότητά του, προφυλακίστηκε και αποφυλακίστηκε έπειτα από 43 μέρες. Δικάζεται για «κατασκευή και κατοχή εκρηκτικής βόμβας, για απόπειρα βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης και διατάραξη κοινής ειρήνης με καλυμμένα χαρακτηριστικά», παρ’ όλο που οι αστυνομικοί έψαξαν το σακίδιό του πέντε φορές και βρήκαν μόνο ένα μπουρνούζι, σκουφί, μαγιό και σαμπουάν. Με μαλλιά ράστα και σακίδιο στην πλάτη, ο Μάριος είχε απλώς τη… λάθος εμφάνιση για τη φυσιογνωμική λογική των συλλήψεων που ακολουθεί η αστυνομία. Η κίνηση Αλληλεγγύης στον Μάριο Ζέρβα καλεί σε συμπαράσταση την Τετάρτη, 9π.μ., έξω από 1ο Τριμελές Εφετείο Αθηνών, Λουκάρεως 14.

 

Επικίνδυνη… αλληλεγγύη!

Αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης βρίσκεται ένας 94χρονος στη Φλόριντα των ΗΠΑ, που συνελήφθη σε πάρκο, την περασμένη Κυριακή, να προσφέρει φαγητό σε άπορους και κινδυνεύει τώρα με ποινή φυλάκισης έως και εξήντα ημερών καθώς και με πρόστιμο 500 δολαρίων. Όπως δήλωσε το γεροντάκι στους δημοσιογράφους, «ένας από τους αστυνομικούς με πλησίασε και φώναξε “κάτω το πιάτο αυτή τη στιγμή”, σαν να κρατούσα όπλο». Ο νόμος της Φλόριντα ορίζει παράνομους τους άστεγους αλλά και τους πολίτες και τις οργανώσεις που τους προσφέρουν συσσίτια. Περιμένοντας να φτάσει, αργά ή γρήγορα, και σε μας αυτή η «τελευταία λέξη» του άκρατου νεοφιλελευθερισμού, ο πλήρης… αφοπλισμός, δικαιούμαστε τουλάχιστον να την αποκαλούμε «απρόσκοπτη καταδυνάστευση των εντελώς αβοήθητων θυμάτων».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!