Της Χριστίνας – Βαλεντίνας Θάνου

 

Το έργο Εμιγκρέδες γράφτηκε το 1974 από τον -μακαρίτη σήμερα- Πολωνό δραματουργό Σλάβομιρ Μρόζεκ. Παρ’ ότι από τότε στην Ευρώπη έχουν έρθει τα πάνω-κάτω, το έργο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο αλλά και καυστικό σχόλιο για τη σύγχρονη μετανάστευση. Με ερωτήματα και απαντήσεις διαφορετικά, ίσως, από αυτά που θέτουν οι σημερινές προσφυγικές ροές που κατακλύζουν τα μέρη μας ο πυρήνας της σκέψης και της προβληματικής του συγγραφέα δεν αναιρούνται.

Στο κείμενο του Μρόζεκ οι μετανάστες δεν ηρωοποιούνται. Οι σχέσεις τους με την εξουσία αναλύονται και καυτηριάζονται με σαρκασμό, ενώ η διαλεκτική του σκέψη, αναδεικνύει το πρόβλημα της απόστασης που χωρίζει τον αυτόχθονα από τον… «φιλοξενούμενο». Η αποξένωση, η κατάχρηση εξουσίας, ο κονφορμισμός οι περιορισμοί της ανθρώπινης ελευθερίας αποτελούν βάση της προβληματικής του.

Το έργο παίζεται στη Δεύτερη Σκηνή του Θεάτρου Οδού Κεφαλληνίας σε σκηνοθεσία της Γιολάντας Μαρκοπούλου. Παίζουν οι ηθοποιοί: Προμηθέας Αλειφερόπουλος και Θάνος Τοκάκης.

Μετάφραση Έρση Βασιλικιώτη. Δραματουργική Επεξεργασία Μάρκος Τσούμας. Σκηνικά- Κοστούμια Αλεξάνδρα Σιάφκου, Αριστοτέλης Καρανάνος. Φωτισμοί: Αλέκος Αναστασίου. Ηχητικός Σχεδιασμός: Λάμπρος Πηγούνης. Φωτογραφίες Ελίνα Γιουνανλή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!