Της Χριστίνας-Βαλεντίνας Θάνου

 

Holy Beat: Ουρλιαχτό που εμπνέει…

Στο σκοτεινό σκηνικό ενός μπαρ συναντιούνται τρεις διαφορετικές πτυχές του ποιητή, όπου, μέσω μιας ρομαντικής και αισθαντικής ερμηνείας με συνοδεία ζωντανής μουσικής και κάποιες τζαζ νότες, επιχειρούν να ανακαλύψουν μια μικρή στιγμή έκλαμψης. Ανάμεσα στη θολότητα μιας κυνικής θεώρησης -όπου όλα είναι μάταια και καταλήγουν στο τίποτα- και στον τρελό ποιητή που επέζησε από τους θαλάμους των ψυχιατρικών κλινικών (από τη «θεραπεία» της λοβοτομής και των ηλεκτροσόκ).

Γραμμένο το 1955, το Ουρλιαχτό του Άλεν Γκίνσμπεργκ έγινε το μανιφέστο της γενιάς των beat, της πρώτης γενιάς της μεταπολεμικής Αμερικής, που ασφυκτιούσε ανάμεσα στον ακραίο συντηρητισμό και την κομμουνιστική «απειλή». Που έβλεπε κάθε ανθρώπινη αξία να θυσιάζεται στον βωμό της οικονομικής ανάπτυξης και συνάμα ζούσε το πυρηνικό όνειρο της κατάκτησης του φεγγαριού και του σύμπαντος. Εκεί, όπου η επίσημη πραγματικότητα μπορεί να είναι ψευδαίσθηση, ένα κραυγαλέο όνειρο μπορούσε να συντεθεί μόνο από την ύλη. Εκεί, οι beat ποιητές αναζήτησαν την ευτυχία και την έκλαμψη σε στιγμές δημιουργίας και στη συντροφικότητα. Η παράσταση είναι η αναζήτηση μιας σπίθας μέσα στα προδομένα όνειρα και στην άνοδο του συντηρητισμού. Όταν δεν μένουν περιθώρια αμφισβήτησης, στοχασμού και δημιουργίας. Εκεί που έχει επέλθει η πτώση, έρχεται το «άγιο» να μας θυμίσει ότι όσο αναπνέουμε, όσο έχουμε ψυχή, εάν κοιτάξουμε στα μάτια των άλλων μπορούμε να βρούμε την έγερση, και το… θαύμα. Στον τόπο εκείνο όπου δεν είσαι ασφαλής δεν είμαι ούτε και εγώ. Τι λέτε, θα κοιταχτούμε στα μάτια;

INFO:

(Πειραιώς 84, Τ.:2103425335 / www.bios.gr). Παραστάσεις: Δευτέρα & Τρίτη, έως 19 Απριλίου. Ώρα: 20:30. Διάρκεια: 60΄. Εισιτήριο: 10€.

 

Περί φύσεως από την Bijoux de Kant

Ένα αλμυρίκι. Σε μια ωραία παραλία. Οι πυγολαμπίδες και οι βάτραχοι που τις έφαγαν. Και μετά έλαμπαν και αυτοί. Ένα αστέρι που πέφτει. Και ακόμη ένα.

Παραμονή του Σωτήρος. Τρία κεφάλια πάνω από το νερό και το φεγγάρι να ξεπροβάλει ολόγιομο στον ορίζοντα. Είναι αρκετά για να έρθουν οι άνθρωποι κοντά. Να ανοίξουν σαν τα στρείδια, να αφηγηθούν τις ιστορίες τους. Καθημερινές και μη. Εκεί ο Ευριπίδης Περίανδρος, με τη γυναίκα του Ευλαμπία και ο Σοφοκλής Ποθουλάκης, ένας άγνωστος, κολυμπούν σε «μια παραλία που ίσως κάποτε κολυμπήσαμε…». Τρεις φευγαλέες αντανακλάσεις της ιστορίας στο φως του δειλινού, μιλούν, για όσα φοβούνται, όσα μισούν ή αγαπούν και εύχονται, για όλα όσα απασχολούν τη ζωή τους στον τόπο αυτό. Για το εάν οι φτωχοί είναι απαραίτητοι τη σήμερον ημέρα.

Ωραίες ερμηνείες και ένα αθώο μιούζικαλ μας μεταφέρουν για 90 λεπτά σε μια ανάλαφρη καλοκαιρινή διάθεση. Άραγε, αυτό που βλέπουμε είναι πραγματικό ή μια αντανάκλαση; Τι υπάρχει πίσω από το πραγματικό;

INFO

Παραστάσεις: Πέμπτη-Κυριακή έως 10 Απριλίου. www.bios.gr. Ώρα: 20:30. Διάρκεια: 100’. Εισιτηρία: 12€ και 8€.

 

Εθνικαί Εορταί: Μια παράσταση μνήμης

Τρεις νέοι ηθοποιοί καταδύονται στην ταραγμένη εποχή της Κατοχής και του Εμφυλίου και μοιράζονται ιστορίες ανθρώπων που αν και δεν έμειναν στην Ιστορία ως οι πρωταγωνιστές της, σίγουρα την καθόρισαν. Ιστορικές μαρτυρίες, αφηγήσεις, αποσπάσματα από λογοτεχνικά κείμενα καθώς και τραγούδια συνθέτουν την παράσταση σε μια απόπειρα να διερευνηθεί η πολύπλευρη επιρροή που είχαν τα μεγάλα γεγονότα στις ζωές των ανθρώπων. Το υλικό της παράστασης, χρονικά, τοποθετείται στην Κατοχή και τις ρίζες του Εμφυλίου και φτάνει μέχρι και τα μετεμφυλιακά χρόνια, επιχειρώντας να καταγράψει κατά το μέγιστο δυνατό την πολυφωνία της εποχής και επιλέγοντας να εστιάσει στους ανώνυμους ήρωες.

Info:

Σκηνοθεσία-Δραματουργία: Ασπασία-Μαρία Αλεξίου, Βασίλης Βηλαράς, Μαρία Θρασυβουλίδη. Πληροφορίες παράστασης: Διάρκεια παραστάσεων: Κάθε Δευτέρα και Τρίτη από 14 Μαρτίου-12 Απριλίου 2016. Έναρξη: 20:30.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!