Του Στέλιου Ελληνιάδη

 

«Μετά τις πιέσεις και το θόρυβο των τελευταίων ημερών, η καλλιτεχνική διεύθυνση του Εθνικού Θεάτρου αποφάσισε σήμερα το κατέβασμα της παράστασης Ισορροπία του Nash που θα παιζόταν στην Πειραματική Σκηνή ώς τις 31 Ιανουαρίου. Θεωρούμε αυτονόητο και πολύτιμο το δικαίωμα των καλλιτεχνών να συνομιλούν μέσω του έργου τους με τους πολίτες για όσα απασχολούν την κοινωνία και τον άνθρωπο. Πιστεύουμε ότι ο κόσμος των ιδεών δεν μπορεί να εμπίπτει σε κανέναν περιορισμό. Γνωρίζουμε ότι οι ελευθερίες σ’ αυτόν τον τόπο πληρώθηκαν πάντα πολύ ακριβά και αρνούμαστε να συναινέσουμε σ’ αυτή την πράξη λογοκρισίας, με όποιο μανδύα κι αν εμφανίζεται. Θεωρούμε την απόφαση αυτή τη σημερινή ως μία οδυνηρή υποχώρηση στις αξιώσεις της Ιεράς Εξέτασης».

Με ζωηρά χειροκροτήματα στο σημείο που αναφέρθηκε η λογοκρισία και η Ιερά Εξέταση αντέδρασαν αυθόρμητα οι θεατές στο Εθνικό Θέατρο όταν, πριν από την έναρξη της παράστασης Ο βίος του Γαλιλαίου του Μπέρτολτ Μπρεχτ, οι 18 ηθοποιοί και οι τρεις μουσικοί εμφανίστηκαν επί σκηνής για να διαβάσουν το κείμενο διαμαρτυρίας που συνυπέγραψαν με τον σκηνοθέτη του έργου Βαγγέλη Θεοδωρόπουλο.

Καλλιτέχνες, δημοσιογράφοι και μπλόγκερ, βουλευτές και παράγοντες, κόμματα, οργανώσεις και αμέτρητα άτομα γράφουν, φωνάζουν, διαμαρτύρονται για τη λογοκρισία που στιγμάτισε ανεξίτηλα τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, ο οποίος έκοψε τις παραστάσεις του έργου φοβούμενος (την Ντόρα, ούτε καν τον Σόιμπλε!) ότι η συνέχισή τους «θα καλλιεργήσει τη στρεβλή εντύπωση ότι το Εθνικό Θέατρο… στηρίζει εγκληματίες», ενώ η δύσμοιρη σκηνοθέτρια του έργου Πηγή Δημητρακοπούλου, λίγες ώρες πριν από την «αποβολή» της, εκθείαζε τον Στάθη Λιβαθινό «που δεν προσπάθησε να κάνει “προληπτική λογοκρισία” πριν ανεβεί η παράσταση»!

Η Νεολαία του (νέου) ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Εθνικό, καταγγέλλοντας τη «νεοφιλελεύθερη Δεξιά και την αμερικανική πρεσβεία», το Τμήμα Δικαιωμάτων του κόμματος καταδίκασε «κάθε απόπειρα επιστροφής σε μεσαιωνικές εποχές σκοταδισμού», το Τμήμα Πολιτισμού αισθάνθηκε «δυσάρεστη έκπληξη» και ο υπουργός Πολιτισμού έδειξε κατανόηση για το «θλιβερό και ανησυχητικό» κατέβασμα του «επίμαχου έργου» κάτω από το βάρος του κλίματος που δημιούργησαν οι «απειλές», ενώ τα μέλη του διορισμένου από τον (νέο) ΣΥΡΙΖΑ Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου δήλωσαν ότι κατανοούν «τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε ο καλλιτεχνικός διευθυντής», αλλά ταυτόχρονα αγωνιούν «γι’ αυτήν την αδιανόητη επίθεση που υφίσταται η τέχνη, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας»!

Κι απ’ την «άλλη» πλευρά, έχοντας πλέον εμείς -εκ του αποτελέσματος- μπερδέψει τους μεν με τους δε, ο νεοδημοκράτης βουλευτής Ηλείας και πρώην υπουργός Πολιτισμού (ω, ναι!) Κώστας Τζαβάρας ζήτησε με επερώτηση να μάθει πόσο κόστισε το ανέβασμα του έργου, ενώ ο επί Σαμαρά μετρ των στρεβλώσεων Γιώργος Μουρούτης αναφώνησε ευτυχής που, επί ΣΥΡΙΖΑ, πραγματώθηκε «μια μικρή, συμβολική νίκη της κοινωνίας των πολιτών!».

Τελικά, με τον «πολιτικό πολιτισμό» μας στο ναδίρ, το θέατρο του παραλόγου παίζεται έξω από το θέατρο, εκεί που πραγματικά γεννιούνται και παίζονται τα μεγάλα έργα, με πολύ γέλιο και πολύ κλάμα, με τους πιο μεγάλους υποκριτές, live!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!