Κερδισμένοι και χαμένοι από το νομοθετικό σόου στη Βουλή

 

Τελικά, δεν βγήκε το σχέδιο για ψήφιση εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Αν, πράγματι, αυτός ήταν ο στόχος, τότε ο Τσίπρας δεν τα κατάφερε.

Δεν έσυρε το ΠΑΣΟΚ στην ατζέντα του, ούτε πήρε από το Ποτάμι πολλά. Κυρίως, η Χ.Α. τελείωσε την παρτίδα 24 ώρες πριν από την ψηφοφορία, γιατί υπολόγισε πως οι «ζημίες» θα ήταν περισσότερες από τα οφέλη της, εάν ευθυγραμμιζόταν με τον Τσίπρα. Ο Λεβέντης έδωσε την αρωγή του και πλέον χαρακτηρίζεται ως σοβαρή «κεντρώα» δύναμη από τον πρωθυπουργό, ενώ παρά τις στεντόρειες καταγγελίες για την κερδοφορία του κεφαλαίου, το ΚΚΕ ψήφισε 4 από τις 5 διατάξεις και δήλωσε ένα «παρών» επί της αρχής και στην τελική ψηφοφορία, αφού είχε απορριφθεί η τροπολογία του για το όριο του 3%. Υπεύθυνη αντιμνημονιακή, αντιπλουτοκρατική, αντικεφαλαιοκρατική στάση από το κόμμα που καταγγέλλει τους πάντες αλλά τηρεί την πλέον συστημική στάση επί του συγκεκριμένου κάθε φορά. Κάτι θα τσιμπούσε ως κόμμα με την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αυτό είναι το υπέρτατο κριτήριο…

Ο Τσίπρας όμως δεν σταματά εδώ, θα συνεχίσει και με τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, κατορθώνει να απομακρύνει τη συζήτηση από φλέγοντα ζητήματα και ενορχηστρώνει διάφορα πλασαρίσματα ακόμα κι όταν δεν πετυχαίνει ό,τι θέλει. Η συσπείρωση της Κεντροαριστεράς γύρω του, ως σχέδιο, δεν έχει ναυαγήσει. Παρέλασαν τις τελευταίες μέρες και ο Γ. Παπανδρέου και ο Φ. Κουβέλης από το πρωθυπουργικό γραφείο και σχεδίασαν κινήσεις. Η Φώφη φοβάται τον ΓΑΠ, έχει να αντιμετωπίσει τον Βενιζέλο, αλλά δεν έχει και σταθερούς συμμάχους. Το Ποτάμι κλυδωνίζεται και πιέζεται από τη Ν.Δ. και η ΔΗΜΑΡ έμπαζε νερά στο θέμα του εκλογικού νόμου. Αυτά τα γνωρίζει ο Αλ. Τσίπρας.

Η Ν.Δ. κατόρθωσε να μην περάσει η εφαρμογή του εκλογικού νόμου στις επόμενες εκλογές, οπότε λιγουρεύεται το ευεργέτημα του μπόνους των 50 εδρών που θα της δώσει κυβερνητική ώθηση, αφού καταγράφεται ως πρώτη δύναμη. Ο Τσίπρας δεν μπόρεσε να της το κόψει καθιστώντας την ανίκανη να σχηματίσει κυβέρνηση την επαύριον των εκλογών.

Η παρτίδα δεν τέλειωσε. Αλλά δεν την παρακολουθεί και πολύς κόσμος. Οι ταβλαδόροι παίζουν μόνοι τους στο καφενείο. Η… μαρίδα που παρακολουθούσε τους «αγώνες» τους δεν έχει να πληρώσει ούτε τον καφέ που έπινε κάποτε.

Τ.Τ.

avgi a   avgi 2

Από τον άγονο δικομματισμό στον γόνιμο διπολισμό… ερήμην κοινωνίας και λαού

Όντως το ΠΑΣΟΚ είναι αλλού. Καλά τα λέει Η Αυγή. Το μεγαλύτερο μέρος του είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Τσίπρας κάνει πρόβες με λόγους του Ανδρέα και νομίζει ότι μπορεί να κάνει τα ίδια με αυτόν. Όντως, το ΠΑΣΟΚ είναι αλλού. Γιατί να κάνει τη χάρη στον «πάρ’ τα όλα» του ΣΥΡΙΖΑ; Και καλά, τόσο άπληστος έχει γίνει πλέον ο Τσίπρας; Τι τους έδινε για να του κάνουν τη χάρη; Το ΠΑΣΟΚ, που δεν είναι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν πήγε στο ιστορικό ραντεβού με την απλή αναλογική. Την άλλη μέρα Η Αυγή μας πληροφορεί πως στο ραντεβού πήγαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ και Ε.Κ. έναντι της «ιεράς συμμαχίας» Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού.

Η δήλωση του Τσίπρα είναι, όμως, ενδεικτική του πώς εννοεί τη «νέα μεταπολίτευση». «Από τον άγονο δικομματισμό του παρελθόντος, περνάμε σε έναν γόνιμο διπολισμό». Για να δούμε τις ουρές του «γόνιμου διπολισμού» λοιπόν…

Φωτογραφία: Eurokinissi/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!