Για το θάνατο του Γιάννη Κλωνιζάκη

 

Την Τετάρτη 15 Απρίλη σύσσωμη η Χανιώτικη κοινωνία αποχαιρέτησε τον αγωνιστή της Δημοκρατίας Γιάννη Κλωνιζάκη που έφυγε από τη ζωή στα 74 του χρόνια μετά από πολύμηνη ασθένεια.

Δεν χωράνε σε ένα βιογραφικό όλα αυτά στα οποία ο Γιάννης Κλωνιζάκης άφησε το αποτύπωμά του. Η αντιστασιακή του δράση την περίοδο της Χούντας, η προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση των Χανίων, η συνδικαλιστική του δράση ως μηχανικός, η καθημερινή του στάση και πράξη.

Θα μείνει ζωντανός στις μνήμες όσων τον γνώρισαν, ως ένας αξιοπρεπής, αταλάντευτα προοδευτικός άνθρωπος, πάντα με άποψη για όσα συνέβαιναν, πάντα με ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπό του και διάθεση προσφοράς.

Θα μείνει στις σελίδες της ιστορίας, σαν ένας από εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους στην πιο σκληρή και βάρβαρη μεταπολεμική περίοδο της χώρας μας, στη φασιστική χούντα. Η αγωνιστική δράση του στο πλευρό του Αλέκου Παναγούλη, η συμμετοχή του στην απόπειρα δολοφονίας του δικτάτορα Παπαδόπουλου και η πολύχρονη φυλάκισή του που ακολούθησε, ήταν σελίδες της ζωής του που ο ίδιος δεν θέλησε ποτέ να προβάλει και να εκμεταλλευτεί.

Πάνω απ’ όλα, όπως εκατοντάδες άλλοι άνθρωποι του λαού μας σε διάφορες ιστορικές στιγμές, ο Γιάννης Κλωνιζάκης θα μείνει στις μνήμες μας σαν μια ακόμα απόδειξη πως δεν υπάρχει «στόφα ήρωα». Πως κάθε απλός άνθρωπος, όταν η Δημοκρατία και η Ελευθερία το καλεί, με τη δύναμη που του δίνει η φλόγα της αντίστασης σε κάθε μορφή τυραννίας, μπορεί να ορθωθεί πάνω από το ανάστημά του, σε πράξεις που η ιστορία καταγράφει σαν ηρωικές, αλλά δεν είναι παρά συνέπεια λόγων και έργων, που γι’ αυτόν είναι αυτονόητες.

 

* Η συντακτική επιτροπή του «Δρόμου της Αριστεράς» εκφράζει τα συλλυπητήριά της στους γιους του, Μάρκο και Μιλτιάδη, στην σύντροφο της ζωής του Δώρα και στην οικογένειά του.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!