Πότε πέφτει φέτος η Πρωτομαγιά; Οπωσδήποτε όχι την… Πρωτομαγιά. Έγινε κι αυτή κινητή «εορτή». Αλλά ανέκυψε νέο πρόβλημα, όπως συμβαίνει συχνά με τις κινητές εορτές – σαν το Πάσχα καλή ώρα: άλλη μέρα για τους Ορθόδοξους, άλλη για τους Καθολικούς. Αν ρωτήσεις έναν απλό άνθρωπο, πιθανόν να μην ξέρει να εξηγήσει για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό. Το ίδιο πρόβλημα θα έχει και με την Πρωτομαγιά: μπορεί να σου εξηγήσει τη μετάθεσή της, αλλά μάλλον θα αδυνατεί να καταλάβει για ποιο λόγο υπάρχει διαφωνία στη μέρα που θα μετατεθεί.

Για όποιον δεν γνωρίζει το πρόβλημα, ας το εξηγήσουμε: η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετέθεσε την Πρωτομαγιά στις 4 Μάη, την οποία κήρυξε αργία. Μαζί της συμφώνησε και η ΓΣΕΕ (τη θυμάστε;), με τη μόνη διαφορά ότι, επειδή κάπου πρέπει να φαίνεται ότι διαφοροποιείται από την κυβέρνηση, κήρυξε τη μέρα απεργία (όχι παίζουμε!). Όλα καλά μέχρι εδώ; Όχι ακριβώς.

Οι υπόλοιποι (ΠΑΜΕ και λοιπές ταξικές δυνάμεις) διαφωνούν: η Πρωτομαγιά (μαζί και η απεργία της) μετατίθεται, λένε, όχι στις 4 Μάη, αλλά στις 6. Γιατί; Επειδή. Και οι μεν και οι δε άλλωστε δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Δική τους είναι η Πρωτομαγιά, τη μεταθέτουν όποτε θέλουν. Στις 4 οι μεν, στις 6 οι δε. Η πλέμπα απλώς καλείται να ανακαλύψει τη σωστή ημερομηνία και να ακολουθήσει το σωστό πανό. Δεν θα το κάνει βέβαια, αφού έτσι κι αλλιώς κανείς δεν της δίνει σημασία, ούτε νοιάζεται να τη συγκινήσει και να την πείσει, κι όλοι θα είναι ευχαριστημένοι: η κυβέρνηση διότι άλλη μια χρονιά τη σκαπούλαρε, η ΓΣΕΕ επειδή θα εκτοξεύει παχιά λόγια από τα ηχεία της (σάμπως θ’ ακούει και κανείς;) για να θυμάται την εποχή που υπήρχε, και οι ταξικές δυνάμεις γιατί θα βροντήξουν άλλη μια φορά το πόδι στην άσφαλτο – δίχως την ενοχλητική παρουσία άσχετων τρίτων.

Ούτως ή άλλως, η Πρωτομαγιά είναι αλλού…

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!