Του Γιώργου Κυριακού

► Μήνυμα συζύγου Αλβανού πρωθυπουργού σε Ουκρανούς: «Είμαστε μαζί σας μέχρι τέλους». «Τέλους σας», ήθελε να πει.

► «Έχουμε διαβεβαιώσεις από το ΝΑΤΟ ότι δεν θα υπάρχει στρατιωτική εμπλοκή στα Βαλκάνια», δήλωσε ο Οσμάνι, ΥΠΕΞ των Σκοπίων. Και μετά κοιμηθήκαμε στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

► «Μικρό Πούτιν» αποκαλούν τον Βούτσιτς αξιωματούχοι του Κοσόβου. «Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. δεν το κάνουν αυτό», παραπονέθηκε ο Σέρβος πρόεδρος. Το έκαναν παλιά, νεαρέ μου Μιλόσεβιτς.

► «Εάν μόνο ένας Σέρβος αξιωματικός διασχίσει το έδαφος του Κοσόβου, το Βελιγράδι θα βομβαρδιστεί», είπε ο Χαραντινάι, πρώην διοικητής του UCK και πρώην πρωθυπουργός. Ξέρει τι λέει.

► «Θα υπερασπιστούμε κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ», δήλωσε στη Ρουμανία η μαύρη αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. Μιλάμε για φωτοτυπία της Κοντολίζα Ράις…

► Μετά τη Βρετανία, και η Γερμανία όρισε ειδικό επιτετραμμένο για τα Βαλκάνια. Το φιλετάρισμα συνεχίζεται, και η Γερμανία δεν ξεχνά τον βαλκανικό της διάδρομο.

► Το… αγνώστου ταυτότητας drone που συνετρίβη στο Ζάγκρεμπ, αφού πέρασε σιωπηρά από Ρουμανία και Ουγγαρία, μετέφερε βόμβα 120 κιλών. Ο Κροάτης υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι τα συντρίμμια ίσως υποδηλώνουν ουκρανική ανάμιξη στην εκτόξευσή του. Μπάτε σκύλοι αλέστε οι «ευρωπαϊκοί» ουρανοί.

► «Οι κρατήσεις από τη Ρωσία και την Ουκρανία για τις αρχές Μαΐου έχουν ήδη ακυρωθεί», ανέφερε τουριστικός πράκτορας. ΝΑΤΟ τι θέλαμε και δεν το λέγαμε.

► Συνελήφθησαν προχθές το βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Μπορίσοφ και στενοί συνεργάτες του (ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γκοράνοφ κ.ά.) με εντολή της Εισαγγελίας της Ε.Ε., που τους κατηγορεί για διαφθορά. Αυτή η Ε.Ε., πολύ αχάριστη…

► Το Συμβούλιο της Ευρώπης… αναβάθμισε την Υπερδνειστερία: αποφάσισε ότι αυτή η ρωσόφωνη περιοχή που αποσχίσθηκε από τη Μολδαβία το 1992, και η οποία ως τώρα θεωρούνταν «περιοχή υπό τον ντε φάκτο έλεγχο της Ρωσίας», βρίσκεται «υπό ρωσική κατοχή». Την απόφαση προώθησαν η Ρουμανία, η Ουκρανία, η Γαλλία, η Εσθονία, η Βρετανία, η Γεωργία και η Τουρκία (που ως γνωστόν απεχθάνεται τις κατοχές τρίτων χωρών), αλλά η άμεσα ενδιαφερόμενη Μολδαβία –που εξαρτάται ενεργειακά από τη Ρωσία– απείχε…

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!