Επιμέλεια: Γιώργος Κυριακού

► Η Ρωσία θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις στρατιωτικές ασκήσεις «Platinum Wolf», (συνεργασία Σερβίας-ΗΠΑ), δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Πεσκόφ. Μετάφραση από τα ρωσικά στα σερβικά: θέλετε φτηνό φυσικό αέριο, θέλετε και υποστήριξη για το Κόσοβο, κανονίστε την πορεία σας…

► Το 1/3 των σκαφών αναψυχής που ελλιμενίζονται στο Μαυροβούνιο είναι ρωσικά. Η Ουκρανία αναμένει να κλείσουν τα λιμάνια για τους Ρώσους και να παγώσει η διαδικασία των «χρυσών διαβατηρίων». Ίσως χρειαστεί μεγάλη υπομονή.

► Πάντως ρωσικά πλοία ήδη απαγορεύεται να εισέλθουν σε βουλγαρικά λιμάνια, εκτός κι αν μεταφέρουν «κρίσιμα προϊόντα». Α, δεν θα έχει Ρώσους τουρίστες φέτος η Βουλγαρία; Ή θα τους βαφτίσουν κι αυτούς… κρίσιμα προϊόντα;

► Η υπουργός Άμυνας των Σκοπίων απολογήθηκε ότι τα ελικόπτερα που δωρήθηκαν στην Ουκρανία είναι μη λειτουργικά και θα αντικατασταθούν με νέα. Ανακαίνιση καταστήματος. Ποιος πληρώνει τον προμηθευτή όμως;

► «Η Βουλγαρία θέλει να συμμετάσχει στη διαδικασία αλλαγής του Συντάγματος [των Σκοπίων]», δήλωσε ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ Μίλκοφ. «Δεν είμαστε κατεχόμενη χώρα», απάντησε ο Σκοπιανός πρόεδρος Πενταρόφσκι. Από δηλώσεις συνεννόησης, σκίζουμε!

► «Η Σερβική Δημοκρατία [Ρεπούμπλικα Σρπσκα, η σερβική οντότητα στη Βοσνία] θα γίνει ανεξάρτητο κράτος», δήλωσε ο Σερβοβόσνιος πρόεδρος Ντόντικ. Ο Γερμανός Ύπατος Αρμοστής απειλεί με παρέμβαση. Πάντως συνομοσπονδιακή βοσνιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να σχηματιστεί, αφού δεν τα βρίσκουν ούτε στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία. Είπαμε, πολύ πετυχημένη η συμφωνία του Ντέιτον – και χωρίς τον Ντόντικ.

► «Μέχρι να τελειώσει η θητεία μου, το Κόσοβο θα ανήκει στη Σερβία», δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος Βούτσιτς. «Είναι εύκολο για μένα να καλώ, από το Βελιγράδι, σε ηρεμία. Είναι τελείως διαφορετικό στο Κόσοβο, όπου οι άνθρωποι καθημερινά υπόκεινται κακομεταχείριση, οι περιουσίες τους καίγονται και η γη τους κατάσχεται για να χτιστούν στρατιωτικές βάσεις», δήλωσε με τη σειρά της και η Σέρβα πρωθυπουργός Μπρνάμπιτς. Δύσκολος ο «επώδυνος συμβιβασμός» α λα σερβικά…

► Το βουλγαρικό εθνικιστικό-φιλορωσικό-ακροδεξιό (διαλέγετε και παίρνετε) κόμμα «Αναγέννηση» κατέθεσε στο κοινοβούλιο 590.000 υπογραφές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στην ένταξη της Βουλγαρίας στην ευρωζώνη. Να βαρεθούμε, αποκλείεται.

► Τα σενάρια για κυβέρνηση συνεργασίας στη Βουλγαρία τα υπονομεύει ο κατ’ εξοχήν φιλοδυτικός Πέτκοφ, που δεν συμπράττει με τον διεφθαρμένο Μπορίσοφ. Οι καλές γλώσσες λένε ότι παρ’ όλα αυτά θα τον στηρίξει ο Μπορίσοφ, που έχει κάνει φιλότιμο την ανάγκη της «σωστής πλευράς της Ιστορίας».

► Η Μολδαβή πρόεδρος Σάντου κάλεσε τους υπηκόους της σε διαδηλώσεις υπέρ της Ε.Ε. στις 21 Μαΐου (ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι, που λένε). Να δούμε πώς θα απαντήσει η… λάθος πλευρά.

► Το ΣΔΟΕ κατέσχεσε φορτηγό με 302.400 αυγά Βουλγαρίας. Καλό Πάσχα Βαλκάνιοι!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!