Η χώρα δεν έχει βιώσει τα τελευταία (πολλά) χρόνια καλοκαίρι σαν αυτό που φτάνει στο τέλος του. 14 Αυγούστου να ψηφίζει η Βουλή ένα μνημόνιο υποταγής, για να προλάβει το Κοινοβούλιο της Φινλανδίας και το Eurogroup, δεν το έχουμε ξαναζήσει.

Και όλα αυτά με μια κυβέρνηση που θα έκανε τα μνημόνια παρελθόν. Όλα αυτά, και αυτό είναι το πλέον εξοργιστικό, στο όνομα -υποτίθεται- της Αριστεράς! Επειδή δεν γινόταν αλλιώς, επειδή δεν υπάρχει εναλλακτική, επειδή βασάνισαν τον πρωθυπουργό, επειδή, επειδή…

Η εφημερίδα μας, είναι αλήθεια ότι όλο το τελευταίο διάστημα έκανε έντονη κριτική στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Για την προεκλογική ήδη τακτική του κόμματος και την μη προετοιμασία ενός πολιτικού κινήματος. Για την οικονομική και πολιτική ασφυξία που ετοίμαζαν οι δανειστές. Για τον «έντιμο συμβιβασμό» στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Για τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και όσα ακολούθησαν μέχρι το 3ο μνημόνιο.

Η στάση μας αυτή, άλλους απομάκρυνε και με άλλους μας έφερε πιο κοντά. Σίγουρο, πάντως, είναι ότι κανείς δεν μπορεί να νιώθει επαρκής, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έκανε όλα όσα μπορούσε σε εποχές που κρίνεται το μέλλον της ίδιας της κοινωνίας.

Ο Δρόμος της Αριστεράς κυκλοφορεί σήμερα μετά από ένα σύντομο διάλειμμα. Θέλουμε να σας «αποκαλύψουμε» ότι έχουμε κάποιες ενοχές για αυτό. Οικονομικοί και τεχνικοί λόγοι, μαζί με την ανάγκη μιας μικρής ανάπαυλας, για τους λίγους ανθρώπους που έχουν το μεγαλύτερο βάρος της έκδοσης αυτού του φύλλου, δεν μας επέτρεψαν να μη διακόψουμε καθόλου την έκδοση του Δρόμου.

Μάλλον θα έπρεπε να προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο ώστε αυτό το δύσκολο, περίεργο καλοκαίρι να μη συμβεί κάτι τέτοιο, αφού η ενημέρωση της ιστοσελίδας που προσπαθήσαμε να είναι συχνή όλο τον Αύγουστο, δεν μπορεί να καλύψει την απουσία του έντυπου.

Όπως και να έχει, είμαστε πάλι κοντά σας. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι θα προσπαθήσουμε να συμβάλουμε σε μια ουσιαστική απάντηση των νέων προβλημάτων, να συμμετέχουμε στο νέο κύκλο διεργασιών που θα ανοίξουν στην κοινωνία και την Αριστερά. Σε συνθήκες περίπλοκες και δύσκολες. Προϋπόθεση για αυτό είναι να βγουν τα αναγκαία συμπεράσματα για όσα έγιναν έως σήμερα, να μη γίνει «μια από τα ίδια».

Θέλουμε να ζητήσουμε και κάτι από όλους εσάς. Η αγορά του Δρόμου κάθε Σάββατο από το περίπτερο, αλλά και η οικονομική ενίσχυση της εφημερίδας, με κάθε τρόπο, είναι απαραίτητη για να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Και αυτό δεν αποτελεί σχήμα λόγου.

Καλή αρχή, λοιπόν, μπροστά σε ένα δύσκολο φθινόπωρο και έναν ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!