Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει αποφάσεις εκποίησης δημοσίων αγαθών. Του Ζαχαρία Ρουστάνη

Έφτασε και η σειρά της ΕΥΔΑΠ να περάσει «μπιρ παρά» σε χέρια ιδιωτών. Το σημαντικότερο για την ανθρώπινη ζωή φυσικό και κοινωνικό αγαθό, μετά τον αέρα που αναπνέουμε, έβγαλαν στο σφυρί οι «νοικοκύρηδες» της συγκυβέρνησης χρησιμοποιώντας το ΤΑΙΠΕΔ, του οποίου τα έσοδα -όπως είναι γνωστό- καρπώνονται απευθείας οι τοκογλύφοι δανειστές. Το τίμημα της εκποίησης έχει καθοριστεί στο εξευτελιστικό ποσό των 250-300 εκατ. ευρώ, όταν μόνο το 2012 τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 48 εκατ. ευρώ.
Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη ότι το Δημόσιο και οι Δήμοι χρωστούν στην ΕΥΔΑΠ περίπου 600 εκατ. ευρώ, από λογαριασμούς δεκαετιών, «τα οποία ο αγοραστής πρέπει να λάβει μέσα σε ενενήντα ημέρες ως μη αμφισβητούμενες οφειλές», τότε μιλάμε για το σκάνδαλο των σκανδάλων: δίνεις 250 εκατ., τα παίρνεις πίσω σε ενενήντα μέρες, μαζί με 350 εκατομμύρια επιπλέον και… δώρο μια κερδοφόρο εταιρία ύδρευσης, της οποίας οι εγκαταστάσεις αξίζουν αρκετά δισεκατομμύρια!

Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Στη δημιουργία ενός μαζικού κινήματος για να αποτρέψει το ξεπούλημα των δύο μεγάλων οργανισμών της κοινής ωφέλειας, της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, προκειμένου το νερό να παραμείνει κοινωνικό δημόσιο αγαθό, επικέντρωσαν τις εκκλήσεις τους όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στην παρουσίαση του σχετικού ενημερωτικού φυλλαδίου του κόμματος. Το φυλλάδιο περιέχει αρκετές πληροφορίες για τις ατυχείς προσπάθειες κάποιων ευρωπαϊκών χωρών να ιδιωτικοποιήσουν το νερό, με τεράστιες και συχνά μη αντιστρέψιμες ζημίες για τις κοινωνίες που το επέτρεψαν, καθώς και τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπου ορίζεται αυστηρά η υποχρέωση των κυβερνήσεων να προστατεύουν αυτό το ανθρώπινο δικαίωμα, τη δυνατότητα πρόσβασης σε ασφαλές καθαρό νερό και δίκτυο αποχέτευσης.
«Συστηματικά η κυβέρνηση εφαρμόζει την κλασική συνταγή που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις προκειμένου να προετοιμάσουν τους λαούς τους να δεχθούν τις ιδιωτικοποιήσεις. Προωθεί πρακτικές απαξίωσης των δημοσίων υπηρεσιών, των υπηρεσιών που προσφέρουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΔΑΘ, τονίζοντας και προβάλλοντας, στον τύπο ή στην τηλεόραση, σκάνδαλα, χρέη των Δήμων προς τις εταιρίες, εξυμνώντας την αποτελεσματικότητα του ιδιωτικού τομέα, προβάλλοντας την αγιοσύνη του σε σχέση με το σάπιο κράτος, την υποτιθέμενη αύξηση των θέσεων εργασίας, αποκρύπτοντας το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Απόστολος Αλεξόπουλος.
Η Νάντια Βαλαβάνη επισήμανε ότι η επιτροπή μέσω της τρόικας έχει επιβάλει και η ελληνική Κυβέρνηση έχει αποδεχθεί την πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ, ως μνημονιακό όρο, παρά την αλλαγή στάσης του επιτρόπου Όλι Ρεν στις 9 Αυγούστου, ο οποίος ανέφερε επί λέξει ότι «η Επιτροπή έχει ήδη δηλώσει ότι δεν έχει πολιτική που να υποχρεώνει τα κράτη-μέλη να ιδιωτικοποιούν τις υπηρεσίες ύδρευσης και έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα αποσύρει το νερό από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας για τις συμβάσεις παραχώρησης και θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά την κατάσταση σ’ αυτόν τον ευαίσθητο τομέα».
Ο Δημήτρης Στρατούλης δήλωσε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αναπτυχθεί ένα μεγάλο και αποτελεσματικό λαϊκό κίνημα, που θα αποτρέψει τις προωθούμενες από την κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων, υποδομών, εκτάσεων και ακινήτων», ενώ στην παρέμβασή του ο Μανώλης Γλέζος ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις για εκποίηση δημόσιων κοινωνικών αγαθών όπως το νερό, τις θεωρεί ουσιαστικά παράνομες» και ότι «αύριο μια αριστερή κυβέρνηση θα τις ανατρέψει». Επίσης, ανέφερε ότι «εάν επιτρέψουμε στην κυβέρνηση και την τρόικα να εκποιήσουν σε ιδιώτες την ΕΥΔΑΠ, τότε θα ξεπουλήσουν και τις πηγές του νερού και τον αέρα!»

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!