Στον Ράιχενμπαχ θέλει να παραδώσει την Πελοπόννησο ο Πέτρος Τατούλης

Με την επιστολή του Π. Τατούλη προς τον γνωστό μας τοποτηρητή κ. Ράιχενμπαχ, προστίθεται άλλος ένας κρίκος στο αηδιαστικό σίριαλ της εξευτελιστικής στάσης των ντόπιων μνημονιακών παραγόντων απέναντι στο μεγάλο αφεντικό τους, την τρόικα. Ο νυν περιφερειάρχης Πελοποννήσου (με τη στήριξη ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ) και πρώην υπουργός στις κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί τυπικό παράδειγμα ραγιαδισμού που έχει εμποτίσει βαθιά το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας.
Μετά τον Φούχτελ, τον Γερμανό «υπουργό Ελλάδας» που αλωνίζει στην Κρήτη, καλείται ο Ράιχενμπαχ να «αναλάβει» την Πελοπόννησο. Όλη αυτή η αθλιότητα της κολακείας, όλη αυτή η εγκληματική πολιτική παράδοσης της χώρας στις δυνάμεις της «νέας κατοχής» χρειάζεται συνεχή μαχητική αντιμετώπιση. Ακριβώς σε αυτήν την κατεύθυνση ο τοπικός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ. Κοδέλας, εξέδωσε σκληρή απάντηση, που απηχεί το φρόνημα του ελληνικού λαού.

«Απελευθερώστε τις Περιφέρειες από τον σφιχτό εναγκαλισμό του κράτους»
Στην επιστολή προς τον επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χόρστ Ράιχενμπαχ, που απέστειλε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Π. Τατούλης, τον παρακαλεί να συμβάλει στο κόψιμο του «γόρδιου» εναγκαλισμού που ασκεί το κράτος προς τις Περιφέρειες. Να συμβάλει, με λίγα λόγια, «στην απελευθέρωση της Περιφερειακής Διοίκησης από τα δεσμά που επιβραδύνουν έως και ακυρώνουν την όποια δυναμική υγιούς τοπικής ανάπτυξης και διαρθρωτικών αλλαγών, βυθίζοντας τη δημόσια διοίκηση στην ανυποληψία, την αναποτελεσματικότητα και τη διαφθορά».
Ο Π. Τατούλης υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Χόρστ Ράιχενμπαχ ότι «απαιτούνται μεγάλης έκτασης μεταρρυθμίσεις, αλλά φαίνεται ότι η εκ των άνω προσέγγιση, η οποία έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα». Και προχωρά παρακάτω: «είναι προφανές ότι απαιτείται μια νέα στρατηγική. Έχω πολλές φορές τονίσει ότι οι Περιφέρειες θα μπορούσαν να συμβάλουν πολύ πιο ενεργά στην ανάπτυξη της χώρας και ότι οι απαιτούμενες καινοτομίες θα ήταν λιγότερο δύσκολο να προωθηθούν στο περιφερειακό επίπεδο, όπου η αδράνεια είναι μικρότερη».
«Ως περιφερειάρχης μιας ελληνικής Περιφέρειας με πολλές δυνατότητες, έχοντας επίσης στο παρελθόν την εμπειρία συμμετοχής μου στην κεντρική κυβέρνηση, ανησυχώ βαθύτατα για την τωρινή κατάσταση της Περιφέρειας και της χώρας μου, καθώς και για τις μελλοντικές τους προοπτικές», αναφέρει ο Πέτρος Τατούλης συμπληρώνοντας ότι «την άποψή μου για μια ανάπτυξη bottom up, που θα ξεκινά από την αυτοδύναμη ανάπτυξη των Περιφερειών, φαίνεται ότι συμμερίζεται και το Γερμανικό Ινστιτούτο Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας».
Ο Π. Τατούλης που αναφέρεται στις διαπιστώσεις της έκθεσης του Γερμανικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και Ασφάλειας, το οποίο έχει εκπονήσει την έκθεση με τίτλο Μια νέα προσέγγιση για την Ελλάδα. Η επικεφαλής του Ινστιτούτου Ντανιέλα Σβάρτζερ μέσα από τις γραμμές της έκθεσης αυτής υπογραμμίζει ότι στην Ελλάδα υπάρχει ανάγκη για μια Μεταρρύθμιση από τα Κάτω (bottom up) και δημιουργία Ειδικών Ζωνών Εκσυγχρονισμού με ειδικό καθεστώς, ισχυρή υποστήριξη, περισσότερες αρμοδιότητες και ευθύνες, αλλά και περισσότερα κίνητρα προόδου. Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου υπογραμμίζει στην επιστολή του ότι σε περίπτωση που η Ευρώπη αξιολογεί το ενδεχόμενο να αναπτυχθεί μια τέτοια «από τη βάση» (bottom up) προσέγγιση, η Περιφέρεια Πελοποννήσου επιθυμεί να αναπτύξει ένα τέτοιο πρόγραμμα στη λογική απεγκλωβισμού από τον σφιχτό εναγκαλισμό της κεντρικής Διοίκησης, ώστε να μπορεί θεσμικά να λάβει τολμηρές πρωτοβουλίες.

T.T.

Δημήτρης Κοδέλας, βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ: “Θέλουν να προσαρτηθούν απευθείας στο γερμανικό κράτος”

Ο Δημήτρης Κοδέλας ξεκινά την απάντησή του με μια αναφορά που εκφράζει τα συναισθήματα κάθε Έλληνα πατριώτη: «Ο κ. Τατούλης μπορεί να θεωρείται πλέον ως ένα άτυπο μέλος της “task force” στην Ελλάδα. Η επιστολή του στον Ράιχενμπαχ ζητώντας του να “απελευθερώσει” την Περιφέρεια από το κράτος, αναγνωρίζοντάς του έτσι τον ρόλο Γκαουλάιτερ, ξεπέρασε κάθε όριο».
Ο βουλευτής Αργολίδας του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνέχεια, αναδεικνύει τη βαθιά περιφρόνηση που τρέφουν οι μνημονιακοί παράγοντες στην όποια Δημοκρατία έχει απομείνει στον τόπο μας: «Ο κ. Τατούλης, εκλεγμένος Περιφερειάρχης, δεν νιώθει καν την ανάγκη να απευθυνθεί στους Έλληνες εκλεγμένους βουλευτές, τους υπουργούς ή τον πρωθυπουργό της χώρας του. Απευθύνεται και ζητάει να παρέμβει ο υπάλληλος – εκπρόσωπος των δανειστών μας, κ. Ράιχενμπαχ, για να αλλάξει το ελληνικό Δίκαιο και η ελληνική δημόσια διοίκηση. Ορισμένοι άλλοι πριν από αυτόν, “φορώντας κουκούλα”, εν κρυπτώ δηλαδή, έστειλαν “υπομνήματα” στην τρόικα για τις αλλαγές που επιθυμούσαν στις εργασιακές σχέσεις και όχι μόνο. Το ότι ο κ. Τατούλης το δηλώνει επωνύμως και δημοσίως αποτελεί επίδειξη θάρρους ή θράσους;».
Στην απάντηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύει και το ποιος είναι ο πραγματικός στόχος όλων αυτών των ταπεινών υπηρετών του Μνημονίου: «Ίσως ο κ. Τατούλης να επιθυμεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου να προσαρτηθεί απευθείας στο γερμανικό κράτος, μετατρεπόμενη σε μια Ειδική Οικονομική Ζώνη, παράδεισο για το γερμανικό κεφάλαιο και κόλαση για τους πολίτες της Περιφέρειας. Μια Ειδική Οικονομική Ζώνη που θα καταλύει κάθε έννοια κοινωνικού κράτους, που θα καταλύει το σύνταγμα και κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων.
Αυτό δείχνει και η αναφορά του σε εκθέσεις γερμανικών ινστιτούτων τις οποίες αναπαράγει».
Κλείνοντας, ο Δημ. Κοδέλας κάνει άλλη μία αιχμηρή αναφορά: «Ο κ. Τατούλης ως οργανικό κομμάτι του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος της χώρας δεν θα μπορούσε να αποκλίνει από την “εθνική γραμμή” της πλήρους υποτέλειας στην τρόικα.
Είναι προφανές το αγεφύρωτο χάσμα που υπάρχει ανάμεσα στον ίδιο και στον αγώνα που δίνει εδώ και δυο χρόνια ο ελληνικός λαός για να γλιτώσει την κοινωνική καταστροφή, για πραγματική αντί της “εποπτευομένης” Δημοκρατία, για εθνική αξιοπρέπεια. Ας αρκεστεί ο κ. Τατούλης στο ρόλο του και ας σεβαστεί τουλάχιστον τις αγωνίες και τον αγώνα επιβίωσης που δίνει ο ελληνικός λαός».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!