Παρά τις δυσκολίες που φέρνει ο Καλλικράτης, με το αυθαίρετο μοίρασμα της Φωκίδας στα δυο, παρά τα προβλήματα που δημιουργεί ο εκλογικός νόμος, οι πολίτες του νέου Δήμου Δελφών (έδρα η Άμφισσα) μέσα από μια πρωτόγνωρη συμμετοχική διαδικασία προχώρησαν στην συγκρότηση της κίνησης Πολίτες στο Προσκήνιο.

Μετά από συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή δόθηκε στη δημοσιότητα και η διακήρυξη της νέας Δημοτικής Κίνησης.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται: «Η κίνηση Πολίτες στο Προσκήνιο συγκροτήθηκε και λειτουργεί με αρχές άμεσης δημοκρατίας, συζητά και συναποφασίζει για όλα τα θέματα, επιλέγει τους εκπροσώπους και τον επικεφαλής της με διαδικασίες ανακλητότητας και εναλλαγής.
Ξέρουμε ότι η «Τοπική Αυτοδιοίκηση» έχει μετατραπεί σε μια διοίκηση που ενεργεί με τους ασφυκτικούς κανόνες και ελέγχους που θεσπίζει η κεντρική εξουσία και κινείται μέσα στα πλαίσια που αυτή καθορίζει. Η εφαρμογή του Καποδίστρια πριν μερικά χρόνια, αντιμετώπισε τους Δήμους ως επιχειρησιακές μονάδες και προώθησε αλλαγές όπως: στροφή στην τραπεζική αγορά για επενδυτικούς σχεδιασμούς, τοπική φορολογία, ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για έργα και υπηρεσίες. (…) Με το νέο θεσμικό πλαίσιο του Καλλικράτη προχωρούν ένα βήμα παραπέρα γενικεύοντας τη λειτουργία των δήμων με τη μορφή ανωνύμων εταιριών με δημάρχους μάνατζερ θέτοντας τις ανάγκες των πολιτών σε δεύτερη μοίρα. Επιπλέον σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, μετατρέπουν τους δήμους σε κυματοθραύστη της αντίδρασης των πολιτών απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Αντί να κυνηγά ο δημότης τους υπευθύνους της κρίσης θα κατευθύνεται στους δήμους που θα έχουν αναλάβει πλέον τις μη χρηματοδοτούμενες υπηρεσίες. (…)
Ο Καλλικράτης δεν συνοδεύεται από την απαραίτητη χρηματοδότηση (περίπου 5 δις σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ). Οι νέοι Δήμοι θα δοκιμάσουν έτσι με οδυνηρό τρόπο τις οικονομικές, πολιτικές και κοινωνικές επιλογές, που επιβάλλονται από το Μνημόνιο, με αποτέλεσμα να θιγούν όλες οι κοινωνικές παροχές (…)
Αποτελεί πρόκληση για όλους εμάς, αυτοί που άσκησαν εξουσία όλα αυτά τα χρόνια σε επίπεδο νομαρχίας και δήμων να διεκδικούν την ψήφο μας πουλώντας νέα οράματα, γιατί διαχειρίστηκαν την τύχη του τόπου μας και παρέδωσαν τον πλούτο του στους λίγους, ενώ σε μας άφησαν τα χρέη και τη φτώχεια.
Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ο νομός Φωκίδας καταγράφεται ανάμεσα στους νομούς με το χαμηλότερο κατά κεφαλή ΑΕΠ και τα υψηλότερα ποσοστά φτώχειας και ανεργίας.
Είναι αυτοί που όχι μόνο δεν στάθηκαν αρωγοί αλλά άμεσα ή συγκαλυμμένα εναντιώθηκαν στις διεκδικήσεις τις ανάγκες και τα δικαιώματα μας και χρεοκόπησαν τους καλλικρατικούς δήμους.
Σήμερα κάνουν αγώνα δρόμου προκειμένου να αποσπάσουν το χρίσμα από τα μεγάλα κόμματα και έχουν αποκλειστικό ενδιαφέρον την αύξηση των εκλογικών τους ποσοστών για προσωπικούς λόγους, για την διατήρηση των γραφειοκρατικών τους επιτελείων, την εδραίωση και διεύρυνση των δεσμών τους με τα επιτελεία των κομμάτων, το ιδιωτικό κεφάλαιο και τα επιχειρηματικά συμφέροντα.
Ήρθε λοιπόν η ώρα να τους ‘αποστρατεύσουμε’»
Σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας θα παρουσιάσουμε και τις σημαντικές προτάσεις που καταθέτουν οι Πολίτες στο Προσκήνιο για το Δήμο Δελφών. Όλοι όσοι καταγόμαστε από τη Φωκίδα και το συγκεκριμένο δήμο είναι σημαντικό να συνδράμουμε όσο μπορούμε τον αγώνα της κίνησης. Ας μην ξεχνάμε ότι ανάμεσα στους ισχυρούς αντιπάλους είναι και οι μεταλλευτικές εταιρίες που λυμαίνονται τη Φωκίδα. Ακόμη το πλήθος των μικρών χωριών, των υποψηφιοτήτων και των χρημάτων που θα χρειαστούν για μια παρουσία που θα ακουστεί καθιστούν όλο το εγχείρημα δύσκολο. Όμως όλοι εμείς είμαστε πια περισσότερο αισιόδοξοι!

Κώστας Στοφόρος

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!