■ Θλιβερή πρωτιά

Την τελευταία πενταετία, η Ελλάδα ανήκει στις πέντε χώρες που αποτελούν τους μεγαλύτερους εισαγωγείς συμβατικών όπλων παγκοσμίως, σύμφωνα με το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). Οι υπόλοιπες χώρες που συμπληρώνουν την πεντάδα είναι η Κίνα, η Ινδία, η Νότιος Κορέα και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η χώρα μας είναι πρώτη στις εξοπλιστικές δαπάνες, απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Τρίτη παγκοσμίως στις πωλήσεις όπλων είναι η Γερμανία, της οποίας οι καλύτεροι πελάτες είναι η Ελλάδα και η Τουρκία. Οι εισαγωγές της Ελλάδας το 1995 ήταν ύψους 870 εκατ. δολαρίων ενώ το 2008 ξεπέρασαν το 1 δις. 200 εκατ. δολάρια.

Την ίδια περίοδο οι εισαγωγές της Τουρκίας υποχώρησαν σε 750 εκατ. δολάρια από 1 δισ. 600 εκατ. δολάρια.

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Έμπερχαρντ Ρόντχολτς, γνώστης των ελληνικών πραγμάτων, σχολιάζοντας την έκθεση που θέλει τη υπερχρεωμένη χώρα μας να είναι ένας από τους καλύτερους πελάτες της γερμανικής βιομηχανίας όπλων, επισήμανε:

«Η Ελλάδα δαπανά για εξοπλισμούς το διπλάσιο ποσοστό επί του ΑΕΠ από ό,τι η Γερμανία. Πρόκειται για ένα διαρκές σκάνδαλο».

Μόνο οι 6 φρεγάτες από τη Γαλλία, θα κοστίσουν περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Τα έσοδα που υπολογίζεται ότι θα έχει το ελληνικό ταμείο από την περικοπή του 14ου μισθού φθάνουν στο 1,5 με 1,8 δις.

Πραγματικά, λεφτά υπάρχουν και μάλιστα αρκετά.

Η πολιτική βούληση, λείπει.

 

■ «Εργατικό ατύχημα»

«Εργατικό ατύχημα» χαρακτήρισε η γαλλική δικαιοσύνη την αυτοκτονία εργαζομένου στην αυτοκινητοβιομηχανία Renault, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για αποζημιώσεις σε δεκάδες οικογένειες εργαζομένων σε μεγάλες γαλλικές επιχειρήσεις, οι οποίοι έθεσαν τέρμα στη ζωή τους. Η απόφαση αυτή αφορά στην αυτοχειρία του 38χρονου Ρεμόν Ντ., ο οποίος εργαζόταν ως τεχνικός της Renault από το 1992και απαγχονίστηκε στο σπίτι του τον Φεβρουάριο του 2007. Ο λόγος;

Δεν επιθυμούσε την προαγωγή που πήρε, γιατί αυτό σήμαινε μεγαλύτερο φόρτο εργασίας, με το θεσμοθετημένο 35ωρο που ισχύει στη Γαλλία, να τηρείται μόνο στα χαρτιά, ενώ δεν λάμβανε επιπλέον αμοιβή για τις υπερωρίες.

Να θυμίσουμε ότι στον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό της Γαλλίας France Τelecom, από την αρχή μόνο του 2010 έχουν αφαιρέσει τη ζωή τους 10 εργαζόμενοι, ενώ τα προηγούμενα δυο χρόνια, 35 υπάλληλοι της France Τelecom αφαίρεσαν τη ζωή τους, χωρίς να μετράμε τις αποτυχημένες απόπειρες αυτοκτονίας

Κυριολεκτικά τα κέρδη πάνω από την ανθρώπινη ζωή.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!