Παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη ενισχύει τον αγώνα τους στον Πέλεκα Κατερίνης

Μια ουσιαστική παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη στον αγώνα των Ρομά της περιοχής του Πέλεκα στην Κατερίνη, αλλά και του αγώνα της δημοτικής παράταξης Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στον Δήμο Κατερίνης, μαζί με προοδευτικούς πολίτες από τον ευρύτερο χώρο της Αριστεράς, έρχεται να ενισχύσει τον αγώνα για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης των Ρομά της περιοχής.
Με το από 24/10/2013 έγγραφό του προς το δήμαρχο Κατερίνης ο Συνήγορος του Πολίτη, μετά από αναφορά μας και παράθεση σχετικών στοιχείων, ζητά πληροφορίες όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά στην περιοχή του Πέλεκα, για την επιβολή προστίμων από την Πολεοδομία του δήμου μας για τα αυθαίρετα παραπήγματα, για το σταμάτημα των διαδικασιών διάθεσης λυομένων από τον Δήμο Κατερίνης αλλά και γενικότερα για τις ενέργειες του δήμου, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχει απέναντι στους Ρομά κατά την κείμενη νομοθεσία.
Παράλληλα με το έγγραφο επισημαίνει στο δήμαρχο Κατερίνης τη νομοθεσία που υπάρχει για την εγκατάσταση πλανόδιων πληθυσμών και ειδικότερα ότι δεν μπορεί ο δήμος να τους απομακρύνει από το χώρο όπου διαβιούν αν δεν υποδεικνύεται η μετεγκατάστασή τους σε άλλον, συγκεκριμένο, προκαθορισμένο χώρο, κατάλληλο για το σκοπό αυτό και με κατάλληλα διαμορφωμένες υποδομές ώστε να ανταποκρίνονται σε βασικές προδιαγραφές, προσωρινής, έστω, αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Μέριμνα των δήμων
Οι δήμοι οφείλουν να υποστηρίζουν τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και να μεριμνούν για την επίλυση κρίσιμων βιοτικών προβλημάτων και, παράλληλα, να μεριμνούν σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας για τη ρύθμιση όλων των τοπικών θεμάτων με στόχο την προστασία, την ανάπτυξη και τη συνεχή βελτίωση των συμφερόντων και της ποιότητας ζωής της τοπικής κοινωνίας και ειδικότερες δραστηριότητες όπως η καθαριότητα των κοινοχρήστων χώρων κ.λπ.
Παράλληλα, ο Συνήγορος του Πολίτη ζητά από το Τμήμα Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου Πιερίας της Περιφέρειας να τον ενημερώσει για τα θέματα της αρμοδιότητάς τους. Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη δικαιώνει, στην πράξη, τις κινητοποιήσεις των Ρομά της περιοχής μας την περασμένη άνοιξη αλλά και τις παρεμβάσεις της δημοτικής μας παράταξης με επισκέψεις στο χώρο, ανακοινώσεις, ερωτήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, επίσκεψη κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ , αναφορές στον Συνήγορο του Πολίτη και στην Επιτροπή των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Μια παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που είναι σήμερα ακόμα πιο επίκαιρη γιατί βρίσκει τους Ρομά σε παραπήγματα πολλά από αυτά γκρεμισμένα, με πρόστιμα από την Πολεοδομία κατά παράβαση του νόμου, με παιδιά, γέρους και μανάδες που ζουν μέσα στις λάσπες, τα φίδια και τα ποντίκια.
Κάνουμε έκκληση στους δημότες να ευαισθητοποιηθούν για τα προβλήματα των Ρομά, για τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, ειδικά τώρα που έρχεται ο χειμώνας. Τους καλούμε να αποκρούσουν κάθε τάση ρατσισμού απέναντι στους Ρομά, όπως άλλωστε και σε κάθε συμπολίτη μας, να μη γενικεύουν ατομικές παραβατικές συμπεριφορές αποδίδοντάς τες σε φυλετικά χαρακτηριστικά.
Η Δημοτική Αρχή και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο πρέπει, επιτέλους, να πάρουν μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά, μέτρα που θα υποστηρίξουν τόσο τους Ρομά όσο και όλους τους δημότες, γιατί αν τα προβλήματα υγιεινής των Ρομά αποτελούν μια υγειονομική βόμβα, η έκρηξή της θα έχει επιπτώσεις σε όλους τους δημότες.
Η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, οι κινητοποιήσεις των Ρομά, η συμπαράσταση των δημοτών, είναι μια ευκαιρία για τον Δήμο Κατερίνης να συζητήσει γενικότερα το πρόβλημα του Οικισμού των Ρομά και να διεκδικήσει τους αναγκαίους πόρους αλλά και τους λυόμενους οικίσκους για μια ανθρώπινη διαβίωση των Ρομά, σε μια αλληλέγγυα κοινωνία του Δήμου Κατερίνης.

Αντώνης Δ. Μάντζιος, οικονομολόγος,
δημοτικός σύμβουλος Κατερίνης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!