Θεσμική παρέμβαση σε 14 άρθρα

 

Το μεσημέρι της Τετάρτης, έπειτα από μερικά σκαμπανεβάσματα λόγω της κατάστασης, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Υπό τον τίτλο Αξιοκρατία, συμμετοχή και αποτελεσματικότητα στη διοίκηση, το σχέδιο νόμου που έχει 14 άρθρα αποτελεί, σύμφωνα με την κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Κατρούγκαλο, θεσμική παρέμβαση με χαρακτηριστικά καινοτομίας, καθώς προβλέπεται κοινωνική λογοδοσία και συμμετοχή στον έλεγχο της δημόσιας διοίκησης. Ειδικότερα, η αξιολόγηση και η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στη διαδικασία θέσης στόχων, όπως και γενικότερα στη λειτουργία της διοίκησης, αποσκοπούν στη βελτίωση της ατομικής απόδοσης κάθε υπαλλήλου και συνολικά στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και στην καλύτερη ανταπόκρισή της στις ανάγκες της κοινωνίας.

Συγχρόνως, εισάγονται για πρώτη φορά εγγυήσεις αντικειμενικότητας της αξιολόγησης, καθώς αυτή συνδυάζεται με μορφές άμεσης δημοκρατίας και συμμετοχής.

Το Μέρος Β΄ του νομοσχεδίου περιλαμβάνει τη διαδικασία και τα κριτήρια επιλογής προϊσταμένων της διοίκησης. Δίνεται ειδικότερα έμφαση στην ισορροπία μεταξύ τριών δεσμών κριτηρίων: α) της αντικειμενικής μοριοδότησης, β) της αξιολόγησης και γ) της συνέντευξης, για την αντικειμενικότητα της οποίας τίθενται ειδικές εγγυήσεις. Ακόμη, προβλέπεται επίσης αξιολόγηση των υπηρεσιών του Δημοσίου από Παρατηρητήριο που θα συσταθεί στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ).

Θα ασχοληθούμε αναλυτικά με το νομοσχέδιο, στο επόμενο φύλλο του Δρόμου.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!