Συμφωνίες αλλά και ενστάσεις στη συνάντηση ΑΔΕΔΥ-Κατρούγκαλου

Σε ένα μήνα θα έρθει στη Βουλή το Ν/Σ με το νέο σύστημα αξιολόγησης και επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, ενώ το νέο μισθολόγιο και το «ξεπάγωμα» των μισθολογικών ωριμάνσεων, θα συζητηθούν στο τέλος του χρόνου. Αυτά είναι δύο από τα σημεία που προέκυψαν μετά τη συνάντηση που είχε την Πέμπτη η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ με τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στη συνάντηση, που ήταν η Τρίτη κατά σειρά, βασικό θέμα ήταν το υπό συζήτηση νομοσχέδιο που αφορά τον εκδημοκρατισμός της Διοίκησης. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπήρξε από πλευράς ΑΔΕΔΥ έντονη διαμαρτυρία για την απόσυρση του άρθρου που αφορούσε τη μονιμοποίηση των εργαζόμενων Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (ΙΔΑΧ), αλλά και για τη φημολογία σχετικά με την εμπλοκή της ΑΔΕΔΥ σε αυτήν. Σύμφωνα με τον υπουργό, όπως λέγεται, εμφανίστηκαν δισεπίλυτα «τεχνικά» προβλήματα που αφορούσαν το ασφαλιστικό καθεστώς διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων, που η τακτοποίησή τους θα καθυστερούσε περαιτέρω την κατάθεση και ψήφιση του Ν/Σ.

Παράλληλα, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την επαναφορά της ρύθμισης σε επόμενο Ν/Σ, καθώς αποτελεί πολιτική θέση της κυβέρνησης η θεσμοθέτηση ενιαίας και μόνιμης σχέσης εργασίας στο Δημόσιο. Στη διάρκεια της συζήτησης υπήρξε ακόμη δέσμευση για εκ νέου κατάθεση άρθρου σχετικά με τις συλλογικές συμβάσεις στο Δημόσιο, εφόσον υπάρξει διάλογος με την ΑΔΕΔΥ και ενσωματωθούν οι κριτικές παρατηρήσεις των Ομοσπονδιών.

Αναμόρφωση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα

Σχετικά με το Πειθαρχικό Δίκαιο ο υπουργός φέρεται να δήλωσε πως με το παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται να αντιμετωπιστούν άμεσα ζητήματα, καθώς θα υπάρξει συνολική αναμόρφωση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα και του Πειθαρχικού Δικαίου, το επόμενο διάστημα.

Διευκρίνισε, επίσης, πως δεν θα συμπεριληφθούν στο παρόν Ν/Σ οι εργαζόμενοι που τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και μετακινήθηκαν με τον Ν. 4093, καθώς και οι εργαζόμενοι/ες σε Οργανισμούς που καταργήθηκαν αλλά δεν απολύθηκαν. Αυτές οι περιπτώσεις μπορούν -σύμφωνα με τον υπουργό- να επιλυθούν από τη «μεγάλη» εθελοντική κινητικότητα που θα ακολουθήσει. Για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας (Δ.Α.) θα υπάρξει η δυνατότητα προαιρετικής επανένταξης για αυτούς/ές που παρέμειναν στις διοικητικές υπηρεσίες των δήμων. Παράλληλα, εξετάζεται η δυνατότητα διάθεσης, μετά από αίτηση, είτε στο υπ. Εσωτερικών είτε στον δήμο, γι’ αυτούς/ές που έχουν μετακινηθεί σε άλλες περιοχές -πέραν του Δήμου- ή ο δήμος τους δεν θα επανασυστήσει την Δ.Α.

Επιπρόσθετα, οι επιτυχόντες στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ το 1998 θα μπορέσουν να τοποθετηθούν μετά, και αν προκύψουν θέσεις, από τους επιτυχόντες επόμενων ετών.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!