Η οριακή απόρριψη της ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και των ανταρτών των FARC στο δημοψήφισμα της περασμένης Κυριακής, με 50,2% κατά και 49,8% υπέρ, δημιουργεί μια απρόσμενη και απρόβλεπτη κατάσταση. Παρόλο που η συμμετοχή στην ψηφοφορία περιορίστηκε στο ισχνό 37,5%, το αποτέλεσμα θεωρείται έγκυρο. Τώρα, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές πρέπει να επανεκτιμήσουν τη στάση τους. Κι ενώ η ηγεσία των αριστερών ανταρτών, που θεωρούσε δεδομένη την έγκριση, μοιάζει ακόμη ζαλισμένη, η αντίπαλη πλευρά δείχνει μεγαλύτερη ετοιμότητα. Ο πρόεδρος της Κολομβίας Χουάν Μανουέλ Σάντος ανακοίνωσε προχθές σε αιφνιδιαστικό τηλεοπτικό διάγγελμα ότι η ισχύουσα εκεχειρία «λήγει τα μεσάνυχτα της 31ης Οκτωβρίου»!

«Τι σημαίνει αυτό;», αναρωτήθηκε έκπληκτος σε ένα μήνυμα μέσω… τουίτερ ο εκ των ηγετών των FARC Τιμολέων Χιμένεζ και βασικός διαπραγματευτής στις συνομιλίες της Αβάνας, «ότι θα ξαναρχίσουμε τον πόλεμο;». Ένας από τους λίγους που φαίνεται να αντέδρασαν ψύχραιμα ήταν ο Παστόρ Αλάπε, μέλος της ανώτατης διοίκησης των FARC, που διέταξε όλες τις αντάρτικες μονάδες «να μετακινηθούν σε ασφαλέστερες θέσεις και να αποφύγουν τις προκλήσεις». Πράγματι, το μεγαλύτερο μέρος των ανταρτών είχαν μεταφερθεί σε ειδικά στρατόπεδα μακριά από τις περιοχές που έλεγχαν πλήρως, ενόψει του επικείμενου αφοπλισμού τους…

Όλα αυτά έβαλαν ίσως οριστικό τέλος στις ψευδαισθήσεις ότι θα υπάρξει μια «εύκολη» και ειρηνική μετάβαση από την ένοπλη σύρραξη στην ομαλότητα. Ήδη οι πιο επιφυλακτικοί επεσήμαιναν ότι, παρά τη συμφωνία που είχε υπογραφεί στην Αβάνα, οι παραστρατιωτικές συμμορίες συνέχιζαν ατιμώρητες τη δολοφονική δράση τους. Τώρα ο πρόεδρος Σάντος είναι στριμωγμένος από τον ακροδεξιό πρώην πρόεδρο Ουρίμπε, ο οποίος είχε καλέσει τους ψηφοφόρους να απορρίψουν τη «συμφωνία με τους τρομοκράτες». Και ήδη συναντήθηκε μαζί του «διερευνώντας εποικοδομητικές λύσεις», καθιστώντας έτσι τον Ουρίμπε μέρος της ακόμη πιο δυσεπίλυτης, πλέον, εξίσωσης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!