Στη Θεσσαλονίκη για το νερό ο υπουργός Πολιτισμών της Βολιβίας. Του Γιώργου Θεοδωρόπουλου*

Εντυπωσίασε πολλούς η χωρίς πρωτόκολλο επίσκεψη του υπουργού Πολιτισμών της Βολιβίας, Pablo Cesar Groux Canedo, απεσταλμένου του Έβο Μοράλες, στη Θεσσαλονίκη. Η επίσκεψη γίνεται ύστερα από επιστολή του εκπρόσωπου του SOSτε το Νερό, Γ. Αρχοντόπουλου (πρόεδρου του σωματείου εργαζομένων της ΕΥΑΘ), προς τον πρόεδρο της Βολιβίας.
Η Διεθνής των Λαών παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ελπίδα την Ελλάδα, τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ενέργειες του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Χουντή, στο Ευρωκοινοβούλιο, για το νερό έχουν πανευρωπαϊκή και διεθνή διάσταση. Το κίνημα SOSτε το Νερό έχει διεθνοποιήσει τον αγώνα για τη μη ιδιωτικοποίηση του νερού και έχει συνδεθεί με τα κινήματα υπεράσπισής του σε όλο τον κόσμο.
Το τρέχον τριήμερο, άλλοι δύο υπουργοί της Βολιβίας επισκέπτονται την Ευρώπη και μεταξύ άλλων θέτουν και επικαιροποιούν τον αγώνα για την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα του νερού.
Η κυβέρνηση της Βολιβίας δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία και δίνει συμβολικό χαρακτήρα στο νερό. Ο Έβο Μοράλες έγινε πρόεδρος αφού προηγήθηκαν πολύνεκροι αγώνες για το νερό, για τη δημοκρατία του νερού, που συνδέθηκαν άμεσα με τη δημοκρατία στη χώρα του. Το Σύνταγμα της Βολιβίας προβλέπει πλέον ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και υπάρχει ρητή δέσμευση ότι απαγορεύεται η ιδιωτικοποίησή του.
Ο Βολιβιανός υπουργός Πολιτισμών ταξίδεψε σε οικονομική θέση επί 35 ώρες και άλλαξε 5 αεροπλάνα για να φτάσει στη Θεσσαλονίκη, όπου θα μείνει λιγότερο από 48 ώρες και με τον ίδιο τρόπο θα επιστρέψει στη Λα Παζ. Πρόκειται γι’ ανθρώπους από «άλλη πάστα», γεννημένους μέσα από τα κινήματα. Η στάση ζωής τους και ο τρόπος λειτουργίας τους δείχνουν το δρόμο για μια αγωνιστική αντίληψη στη διαχείριση της διακυβέρνησης και της εξουσίας από μια αριστερή κυβέρνηση.
Η συνάντηση του Βολιβιανού υπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρα, το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη πρέπει να είναι ο προπομπός για την επίσκεψη του προέδρου Έβο Μοράλες στην Ελλάδα.
Η δημοκρατία του νερού, η δημοκρατία, νίκησαν στη Βολιβία και πρέπει να νικήσουν και στην Ελλάδα!

* Ο Γιώργος Θεοδωρόπουλος
είναι Μέλος της Γραμματείας SOSτε το Νερό και
περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!