Του Γιώργου Αρχοντόπουλου. Υποδεχθήκαμε τον υπουργό τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής. Δεν ζήτησε καν να ξεκουραστεί – ζήτησε καφέ και ενημέρωση για το θέμα του νερού στη Θεσσαλονίκη.

Φιλικός, ευγενέστατος, εξέπεμπε μια ταπεινότητα που σε κέρδιζε. Αυτοί οι άνθρωποι με το ήρεμο ταμπεραμέντο, οι ιθαγενείς της Βολιβίας, τα έβαλαν με έναν πολυεθνικό κολοσσό, τη SUEZ, και νίκησαν!
Το πρώτο ραντεβού ξεκινούσε στις 9 το πρωί. Παρά το μεγάλο υπερπόντιο ταξίδι, ο υπουργός ήταν στην ώρα του. Υπομονετικά, ακολουθούσε τόσο το φορτωμένο πρόγραμμα όσο και τα εμβόλιμα ραντεβού με δημοσιογράφους. «Σας μεταφέρω το θαυμασμό του Προέδρου Έβο Μοράλες για το κίνημα που θέλει να σώσει το νερό και στη χώρα σας», είπε στη συνέντευξη Τύπου. Σημείο αναφοράς της όλης επίσκεψης ήταν η συνάντησή του με τα κινήματα: χρυσός, ΣΜΑ, ΒΙΟΜΕ, καθηγητές κ.ά. Συγκινήθηκε, και συμβούλεψε όλους να αφοσιωθούν στην οργάνωση και την αλληλεγγύη.
Το απόγευμα, στην εκδήλωση, ο κόσμος είναι τόσος που δεν χωράει στην αίθουσα. Όλοι διψούν να μάθουν από πρώτο χέρι πώς, με αφορμή τον «πόλεμο του νερού», ένας λαός άλλαξε συθέμελα το πολιτικό του σύστημα και ανέκτησε την αξιοπρέπειά του. «Η υπόθεση του νερού ήταν θέμα αξιοπρέπειας για εμάς», τόνισε. «Είχαμε ήδη χάσει τα πάντα, όταν όμως μας πήραν και το νερό, ξεσηκωθήκαμε. Στα χωριά που δεν υπάρχει καν δίκτυο ύδρευσης, μαζεύαμε το νερό της βροχής σε στέρνες – και με την ιδιωτικοποίηση μας έβαλαν να πληρώνουμε χαράτσι και γι’ αυτό!».
Σε λιγότερο από μια ώρα, με ένα λόγο περιεκτικό, μεστό και ουσιώδη, μας περιέγραψε αυτό που κανείς δεν θέλει να ακούγεται σε μια χώρα των μνημονίων και της τρόικας: ότι υπάρχει διέξοδος από τις πολιτικές αυτές, ότι ο λαός έχει δύναμη να ανατρέψει τα πάντα όταν θέλει. Ο κόσμος τον χειροκρότησε, τον πλησίασε και του έδωσε συγχαρητήρια: είχε μπροστά του έναν άνθρωπο του κινήματος και το αισθάνθηκε, τον αγκάλιασε και τον τίμησε.
Όταν του δώσαμε το κερί για την πορεία που ακολούθησε, ήταν στην πρώτη γραμμή, με την τσάντα του περασμένη διαγώνια – μόνο το πανό που δεν κράτησε! Φτάσαμε στο κατειλημμένο κτίριο της ΕΤ3, ξεκίνησε η συναυλία με τα κρουστά, τον έχασα. «Πού είναι;», ρώτησα. «Μέσα», μου είπαν, «δίνει συνέντευξη στον ανταποκριτή της βουλγαρικής ραδιοφωνίας».
Μόνο τα δικά μας ιδιωτικά κανάλια δεν είπαν τίποτα… Δεν πειράζει, ο λαός που θα ξεσπάσει θα ακουστεί τόσο που θα τους εξαφανίσει.
Στο δείπνο αργά το βράδυ –σε ένα απλό ταβερνάκι– μας μιλούσε συνέχεια για το λαό του και τους αγώνες του. Κουβαλούσε μια γνώση για έναν άλλο κόσμο, που εμείς τον ονειρευόμαστε, ένα κόσμο των κινημάτων. Τον ρώτησα τι απέγιναν τα κόμματα του νεοφιλελευθερισμού. «Έχουν υποστεί τέτοιο νοκ-άουτ που ακόμη δεν έχουν συνέρθει» ήταν η απάντησή του. «Η παρουσία σας εδώ θα ταρακουνήσει τους αγοραστές. Αν έρθει και ο ίδιος ο Έβο Μοράλες μάλιστα, η SUEZ δεν πρόκειται να “επενδύσει”», του είπα. «Θα του το μεταφέρω», μου απάντησε, «ο Πρόεδρος ακούει τα κινήματα»!

* Ο Γιώργος Αρχοντόπουλος
είναι πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ και μέλος του συντονιστικού πολιτών και φορέων «SOSτε το ΝΕΡΟ!».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!