Κλιμακωτά αναμένεται να δοθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες από τις πλημμύρες στον Έβρο, σύμφωνα με τον αν. υπουργό ΥπΑΑΤ Β. Αποστόλου και τον υφυπουργό Π. Σγουρίδη.

Στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποίησαν στο υπουργείο με αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και με τους βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., συζητήθηκαν τα φλέγοντα ζητήματα της περιοχής και τα οποία έχουν να κάνουν με τις καταστροφικές πλημμύρες.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η καταστροφή υπολογίζεται σε 50.000 στρέμματα χειμερινά σιτηρά, σε 2.500 στρέμματα σπαράγγια και σε 1.500 στρέμματα σκόρδα.

Όπως τόνισαν οι κ. Αποστόλου και Σγουρίδης, αναμένεται μέχρι το Πάσχα να αποζημιωθούν οι μελισσουργοί και οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν. Οι παραγωγοί σπαραγγιών αναμένεται να αποζημιωθούν μέσα στον Ιούνιο, ενώ οι παραγωγοί σκόρδων και σιτηρών, αφού ολοκληρώσουν τις δηλώσεις του 2015, μετά τον Οκτώβριο. Σε ό,τι αφορά τους δεντροπαραγωγούς και παραγωγούς μηδικής καλλιέργειας θα ενταχθούν στα ΠΣΕΑ, αφού εκτιμηθεί η καταστροφή. Από την άλλη πλευρά, όσοι διαθέτουν θερμοκήπια μπορούν να αποζημιωθούν στην περίπτωση που βρίσκονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΕΛΓΑ. Παράλληλα, λόγω ζημιών στην παραγωγή βαμβακιού, υπογράμμισαν ότι μειώθηκε το πλαφόν συγκομιδής και για όσους παραγωγούς δεν συγκόμισαν βαμβάκι, διαμήνυσαν ότι δεν κινδυνεύει γι’ αυτούς η συνδεδεμένη ενίσχυση.

Ταυτόχρονα, εκπρόσωποι των υπηρεσιών του υπουργείου Υποδομών ανέφεραν ότι έχει ολοκληρωθεί, σε μεγάλο βαθμό, η οριοθέτηση των περιοχών, η καταγραφή οικοσκευής, καθώς και η καταγραφή ζημιών σε κτίρια και υποδομές. Άμεσα αναμένεται, είπαν, η έκδοση αποφάσεων για την αποκατάσταση ζημιών σε κτίρια και αδειών επισκευής.

Τέλος, ο Β. Αποστόλου σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα μια θεματική συζήτηση μεταξύ αρμοδίων υπουργείων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης και φορέων του Έβρου, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το ζήτημα των πλημμυρών, αλλά και να συζητηθεί το αναπτυξιακό σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης που έχει η κυβέρνηση για την περιοχή.

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!