Την Κυριακή, 28 Απριλίου, πραγματοποιήθηκε στα ΚΑΠΗ της Σίνδου η πρώτη συνάντηση της Πρωτοβουλίας με θέμα τους λογαριασμούς του νερού.

Το δίκτυο δεν ανήκει στην ΕΥΑΘ και η διαχείριση των λογαριασμών γίνεται από το δήμο. Τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχουν σταλεί λογαριασμοί σε κανέναν δημότη και μάλιστα σε εκείνες τις περιπτώσεις που οι ίδιοι οι πολίτες ζητούσαν ενημέρωση για το ποσό που οφείλουν, ο δήμος δεν ήταν σε θέση να τους απαντήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό των ενοικιαστών οι οποίοι δεν μπορούσαν να τακτοποιήσουν την εκκρεμότητα της οφειλής αυτής, με αποτέλεσμα πλέον το χρέος να έχει μείνει στους ιδιοκτήτες.
Το οξύμωρο της υπόθεσης αυτής είναι πως οι λογαριασμοί του νερού που έχουν αρχίσει να έρχονται, έχουν πλέον προσαυξήσεις της τάξης του 50%, πράγμα για το οποίο ευνόητο είναι ότι οι πολίτες δεν φέρουν καμία ευθύνη. Ο δήμος στην προσπάθειά του να καλύψει το χρέος του ως προς την ΕΥΑΘ, στέλνει αυτούς τους επαυξημένους λογαριασμούς μέσα σε περίοδο κρίσης. Ακόμη όμως και ο τρόπος που γίνεται αυτή η αποστολή έχει μεγάλο ενδιαφέρον: Οι λογαριασμοί παραδίνονται από τη Δημοτική Αστυνομία και, μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι ότι ο παραλήπτης οφείλει να υπογράψει κατά την… παραλαβή(!)
Εξαιτίας όλων των παραπάνω, υπάρχουν αρκετοί δημότες που έχουν μπει στη διαδικασία ενστάσεων, πράγμα που, ωστόσο, δεν έχει δώσει ακόμη κάποιο πρακτικό αποτέλεσμα. Όλοι αυτοί οι λόγοι αλλά και το γεγονός ότι ο καθένας μόνος του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει προκύψει για κάθε νοικοκυριό, αποφασίσαμε τη δημιουργία αυτής της πρωτοβουλίας. Η διαδικασία εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα και με αυξημένο το αίσθημα της συμμετοχής. Παράλληλα, έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών με αιτήματα:
1. Να μην πληρώσουμε τις παράνομες προσαυξήσεις.
2. Το υπόλοιπο ποσό να πληρωθεί σε δόσεις λόγω της μεγάλης καθυστέρησης αποστολής των λογαριασμών και γιατί μέσα σε συνθήκες κρίσης καμία οικογένεια δεν μπορεί να αντεπεξέλθει σε ένα τέτοιο χρέος.
3. Άμεση ενημέρωσή μας από τους υπεύθυνους.  
Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να υπογράψουν όλοι οι δημότες και να παρευρεθούμε στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, απαιτώντας να πληρώσουν αυτοί που ευθύνονται.
Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε άλλη μια αδικία να περάσει, προσπαθώντας να βρούμε ατομικές λύσεις σε προβλήματα που μας αφορούν όλους. Το νερό είναι αγαθό και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζεται. Κάθε είδους εκβιασμοί, συμφωνίες, πολιτικά παιχνίδια και αγοραπωλησίες είναι έξω από τη λογική της προστασίας αυτού του αγαθού.

Ειρήνη Τσέλου
Τάσος Αμυράνης,
μέλη της Πρωτοβουλίας για το Νερό

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!