Ένα χρόνο μετά τη συμφωνία εκεχειρίας, οι Ισραηλινοί δεν την έχουν τηρήσει, ούτε ως προς τον αποκλεισμό.

Στη συμφωνία αναφερόταν ότι «το άνοιγμα των συνοριακών περασμάτων και η διευκόλυνση της μετακίνησης ατόμων και μεταφοράς αγαθών και η αποφυγή περιορισμού της ελεύθερης μετακίνησης των κατοίκων» θα έπρεπε να διευθετηθούν αμέσως μετά την επίτευξη της εκεχειρίας. Παράλληλα, η κατάσταση στην Αίγυπτο και η σχεδόν πλήρης καταστροφή των τούνελ που αποτελούσαν τον «ομφάλιο λώρο» για την επιβίωση των κατοίκων, έχουν οδηγήσει τις ελλείψεις (καύσιμα, ηλεκτρικό, φάρμακα κ.ά.) και τις γενικότερες ιατρικές, περιβαλλοντικές, εκπαιδευτικές, εμπορικές και άλλες επιπτώσεις σε πρωτοφανή επίπεδα.
Η τραγική αυτή κατάσταση κάνει ολοένα και πιο αναγκαία την ανάληψη διεθνούς δράσης για την άρση του αποκλεισμού. Η πιο σημαντική δράση που οργανώνεται από τα κάτω είναι αυτή της Κιβωτού της Γάζας. Μια προσπάθεια να σπάσει για πρώτη φορά ο παράνομος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας εκ των έσω και να εξαχθούν προς τον υπόλοιπο κόσμο παλαιστινιακά προϊόντα. Είναι μια κοινή πρωτοβουλία αφενός Παλαιστινίων της Γάζας –συμπεριλαμβανομένων των μελών της Παλαιστινιακής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας και της Εκστρατείας Αλληλεγγύης στους Ψαράδες– και αφετέρου διεθνών ακτιβιστών και οργανώσεων αλληλεγγύης. Από την Ελλάδα συμμετέχει ενεργά η Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα.
Το νέο αυτό εγχείρημα είναι αρκετά διαφορετικό από τις προηγούμενες προσπάθειες να σπάσει ο αποκλεισμός με καράβια που έρχονταν απ’ έξω. Αν και πάντοτε ο στόχος είναι η ανάδειξη του ζητήματος, τότε είχε δοθεί έμφαση στη μεταφορά διεθνών ακτιβιστών και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα. Τώρα η Κιβωτός της Γάζας θα προσπαθήσει να σπάσει την «άλλη πλευρά» του ισραηλινού αποκλεισμού, η οποία εμποδίζει τους Παλαιστίνιους της Γάζας να αποπλεύσουν από τις ακτές τους για να ψαρέψουν ή να εξάγουν – απαραίτητες ενέργειες και οι δυο για να υποστηριχθεί μια παραγωγική οικονομία. Ήδη έχει αγοραστεί ένα παλαιστινιακό ψαροκάικο, Παλαιστίνιοι δουλεύουν για την επισκευή και κατάλληλη μετατροπή του, και αναμένεται να αποπλεύσει την άνοιξη μεταφέροντας Παλαιστίνιους και διεθνείς αλληλέγγυους και τα προϊόντα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηριχτεί αυτή η καμπάνια. Πέρα από την ενεργό συμμετοχή στην Πρωτοβουλία Ένα Καράβι για τη Γάζα, μπορεί κανείς να στηρίξει και οικονομικά κάνοντας μια δωρεά, ή προπληρώνοντας κάποια από τα παλαιστινιακά προϊόντα που θα εξαχθούν εάν καταφέρει η Κιβωτός να σπάσει τον αποκλεισμό. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να σπάσει ο επικοινωνιακός αποκλεισμός και να αναδειχθεί το ζήτημα στο ευρύ κοινό. Έτσι, για τις 30 Νοέμβρη οι διοργανωτές καλούν σε στήριξη της πρωτοβουλίας των μινι-κιβωτών, μια προσπάθεια μέσα από απλές δράσεις, προσιτές στα παιδιά, όπως το να φτιαχτούν καραβάκια, να αναδειχθούν οι απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες ζουν ιδιαίτερα τα παιδιά της Γάζας.
Για περισσότερες λεπτομέρειες, επισκεφθείτε την ελληνική ιστοσελίδα της Κιβωτού της Γάζας: www.gazaark.org/el/

Σύλλογος Ιντιφάντα
https://intifadagr.wordpress.com/

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!